annonse
annonse

Jack Ryan: Shadow Recruit

Blu-ray anmeldelse

Kenneth Branagh skal, som både skurk og regissør, forsøke å sparke nytt liv i Jack Ryan-franchisen. Han lykkes et stykke på vei.

Tre mann før ham har ikledd seg spionskoene til forfatteren Tom Clancy (1947-2013): Alec Baldwin, Harrison Ford og Ben Affleck. Tolv år etter The Sum of all Fears har man like godt bestemt seg for å reboote hele serien. Shadow Recruit er da heller ikke basert på en av Clancys Ryan-bøker, det er kun persongalleriet og essensen som er bevart i en film som er både tilpasset vår tid, men samtidig bærer sterke kjennetrekk fra 1990-tallets spionthrillere. Ny i hovedrollen er Chris Pine (Star Trek).

Jack Ryan er slettes ingen Jason Bourne, selv om den nyeste versjonen minner om ham, han er så visst ingen James Bond heller, selv om han opptrer på den internasjonale spionarenaen. Nei, Ryan skiller seg soleklart fra andre store spionhelter ved at han i bunn og grunn er en skivebordanalytiker og trofast familiemann. Dette gir karakteren flere nyanser og mer dybde. Ryan sliter med sin nye rolle som agent i felten, og selv om han behersker kamp mann-mot-mann får han moralske kvaler ved å ta liv, og hans hovedfokus er å komme seg hjem igjen til sin skjønne kone (i denne filmen herlig portrettert av Keira Knightley).

Tom Clancy skrev 8 bøker om Jack Ryan, og deretter 6 bøker om sønnen (!) Jack Ryan Jr. Den første boken, The Hunt for Red October, ble filmatisert i 1990 med unge Alec Baldwin i hovedrollen. Ingen tilfeldighet at de valgte en ung skuespiller, i bøkene er Ryan en nyutdannet analytiker. Til neste film ut, Patriot Games, ønsket produsentene er mann med større stjernepotensialet, og hyret inn Harrison Ford som Ryan. Intet dårlig valg hverken kvalitets- eller inntjeningsmessig. Ford behersket godt kombinasjonen av tøff actionhelt med kvaler, og myk familiemann (selv om han var mye eldre en Ryan i bøkene). Med etter sin andre film, Clear and Present Danger, takket Ford for seg. Angivelig fordi han som privatperson lignet litt for mye på rollekarakteren, og var motstander av for mye eksplisitt vold (som Clear hadde rikelige doser av!).

Men, som kjent, sliter Hollywood med å gli slipp på en innbringende franchise, selv om hovedrollen takker for seg. Så, åtter år etter Fords exit, kommer Ben «Batman» Affleck inn på banen. Igjen får vi en ung Ryan, i en spennende dommedagsfilm med en «skitten» atombombe. I kjent Clancy stil er det russerne som er den store fiende, han klarte aldri å gi slipp på den kalde krigen.

Når serien nå rebootes, med Chris Pine som nyutdannet etterretningsanalytiker, som verver seg til krigen i Afghanistan etter å ha sett 9/11-bildene live på TV, har heller ikke denne filmens manusforfattere klart å gi slipp på det gamle fiendebildet.

Etter å ha blitt skutt ned i helikopter, og nesten drept, over Afghanistan, blir han rekruttert av CIA-ringreven Thomas Harper (Kevin Costner). Vi spoler frem til vår tid, der Ryan har fått seg dekkjobb på Wall Street, der han undersøker store mistenkelige (terrorist?) internasjonale pengetransaksjoner. Han er blitt sammen med sykepleieren som pleiet ham i Afghanistan og lever et bekymringsløst liv – inntil han oppdager noen enorme valutaspekulasjoner mot dollaren, spor som leder til den russiske oligarken Viktor Cheverin (Kenneth Branagh).

Chris Pine gjorde en meget god innsats som den eplekjekke opportunisten i Star Trek, alltid i konfrontasjon med ledelsen, men konstant med et lurt smil om munnen, i Shadow Recruit fungere han greit som litt usikker skrivebordnerd som plutselig blir kastet ut i felten. Men, han blir tidvis alt for stiv og mimikk-løs, den sjarmen som Ryan er så godt kjent med fra bøkene er tilnærmet helt borte med Pine i hovedrollen. Da står det adskillig bedre til men hans forlovede Cathy (Keira Knithley). I bøkene har hun «kun» vært den trofaste lege-konen, som Jack har måttet beskytte, i filmen blir også hun kastet ut i felten, og skaper tiltrengt friksjon og spenning.

Kenneth Brannagh, som står for både regien og skurkerollen, kan så visst regissere både menneskelige relasjoner (vi snakker her om en mann som har spesialisert seg på å filmatisere Shakespeare-klassikere) og actionscener. Han er slettes ingen dårlig karakterskuespiller, men her har han rett og slett fått en karikert dinosaur av en skurkerolle å bryne seg på. Det er som å se en stereotyp russer-skurk fra filmer på 1980- og ’90-tallet. Med bred aksent, steinansikt og omringet av lojale idioter – alle med en brennende hat mot Vesten og USA. Et merkelig grep av manusforfatterne. Resten av filmen oser av 2014, mens fiendebildet og skurkerollen er fra den kalde krigens dager. Man kan si at Ukraina-krisen kom til filmskapernes «redning», men selv Putin er ikke så karikert som Cheverin.

De gamle er eldst er det noe som heter, og i dette tilfellet personifiseres de gamle av selveste Kevin Costner. Som CIA-agent med all verdens erfaring i bagasjen er han selvsikkerheten selv, og guider rookien Ryan rundt i Moskva. Jo visst kan det anmerkes at det ikke akkurat er en direkte original plottvist, men her fungere det meget godt.

Alt i alt er gjensynet med Ryan en litt blandet opplevelse. De forsøker å reboote serien og tilpasse den til vår tid, samtidig som de sitter igjen med en fot godt plassert i fortiden. Ei heller er hverken plottet er dramaturgien særlig original, men like fullt er dette en velsmurt spionthriller som har et godt potensialet å vokse på i fremtidige filmer. Vi ønsker Jack Ryan tilbake på det hvite lerret – og nøler oss frem til fire svake stjerner.

Lydsporet (dts-MA 7.1) er akkurat slik som vi forventer av en slik film, presist, hardtslående og med god surround. Billedkvaliteten er, som oftest, særdeles bra med usedvanlig gode kontraster og skarphet, men så er det dessverre enkelte scener som faller igjennom. På bonusfronten får vi et brukbart kommentarspor, noen utelatte scener, samt fire dokumentarer.

button-PK

Fakta

  • Release: 4. juni 2014   Regi: Kenneth Branagh
  • Med: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Keira Knightley, Lenn Kudrjawizki, Peter Andersson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 1:45 t.

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord!

En relativ mislykket genremiks mellom ironisk satire og slasher-grøsser.

10 Oscar-nominasjoner til Roma!

Årets nominasjoner til Oscar er klar - Netflix og Alfonso Cuarón kan smile hele veien til LA.

anmeldelse
Close

Not even close…

Actionthriller satt til Marokko, med haltende manus og gjennomføring.

anmeldelse
The Equalizer 2

Blodfattig vigilante

Oppfølgeren om den beinharde, ensomme vigilanten lever dessverre ikke opp til originalen.

anmeldelse
Sex Education, sesong 1

«Masters of Sex» for tenåringer

Herlig dramakomedie om sexfrustrerte og overkåte ungdommer – som oser av sjarm!

Drageegg fra påskeharen!

Sett av datoen! 15. april får vi begynnelse på slutten om Game of Thrones-sagaen.

anmeldelse
True Detective, sesong 3

Comebacket!

Etter feilsteget i Los Angeles er nå krimserien True Detective igjen tilbake på vinnersporet.

annonse
anmeldelse
Brexit

Algoritmens EU-kamp med slagside

Fascinerende drama om hvordan Nei-siden vant den historiske Brexit-avstemmingen.

anmeldelse
Mile 22

Actionklisjé

Wahlberg prater og skyter seg bort i en usammenhengende actionklisjé.

anmeldelse
Sharp Objects

Familiehelvete i småby-Amerika

For å dekke to drapsgåter vender motvillig Amy Adams hjem til småbyens klamme favn – noe hun raskt angrer på.

anmeldelse
Bird Box

Fiffig dommedagsvri

Sandra Bullock gjemmer seg og flykter fra det mørkeste ukjente. Dessverre lykkes Netflix-filmen bare delvis med sitt fascinerende plott.

anmeldelse
The Bank Heist (211)

Actionparodi á la Cage!

Det går bare én vei med den tidligere blomstrende filmkarrieren til Nicolas Cage: Bratt nedoverbakke!

anmeldelse
Roma

Gripende vakker

Alfonso Cuarón tar oss med på en tids- og klassereise tilbake til barndommens Mexico.

anmeldelse
The Meg – Megalodon

Latterlig pinlig dårlig

En nærmest fascinerende drittfilm der Jason Statham skal ta livet av tidenes største ur-hai.

anmeldelse
Springsteen on Broadway (Netflix)

En emosjonell musikalsk reise

Bruce Springsteen har nylig avsluttet sin mest unike konsertserie – 14 måneder på selveste Broadway. Netflix gjenskaper magien fra intimshowene.

anmeldelse
Mission: Impossible 6 – Fallout

Optimalisert actionfest!

Den tilnærmet perfekte actionfilm!

anmeldelse
Skjelvet

Rystende underholdende

Norsk katastrofefilm – fullt på høyde med Hollywood!

anmeldelse
De utrolige 2

Holder koken

De utrolige 2 tar opp tråden fra førstefilmen. Fortsatt solid underholdning, men definitivt ikke nyskapende.

anmeldelse
Mowgli

Jungelens brutale lover

En upolert versjon av Kiplings klassiker.

anmeldelse
Mamma Mia! 2 – Here We Go Again

Sjarmerende gjensyn

Den livsbejaende gjengen i billedskjønt landskap, akkompagnert av fengende svenske poprytmer – i en sjarmerende gjenforening.

annonse
anmeldelse
Skyscraper

Die Hard på speed!

Dwayne Johnson redder, på det utroligste vis, dagen – 900 meter over bakken.

anmeldelse
Ant-Man 2 – Ant-Man and the Wasp

Meget lettbente superhelter

Småkryp som superhelter kan være morsomt – med Ant-Man 2 blir rett og slett en litt for stor lettvekter.

anmeldelse
Sicario 2 – Soldado

Brutal og dystopisk narkokrig

Andre runde med narkokrig på Mexico-grensen er brutal og dyster, men langt fra like spennende og nervepirrende som original.

anmeldelse
Outlaw King

Pine befrir skottene fra britisk tyranni

Chris Pine tar over stafettpinnen fra Mel «Braveheart» Gibson, og leder skottene i en blodig frigjøringskrig.

Netflix tar en norsk en!

Netflix lanserer sin første norske originalserie: Ragnarok.

anmeldelse
Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 1

Dagsaktuell Ryan

John Krasinski er femtemann ut til å bekle rollen som analytikerspionen Jack Ryan. I et dagsaktuelt plott imponerer han.

anmeldelse
Homecoming, sesong 1

Fascinerende forundringsdrama

Amazon serverer oss et moderne, og særdeles originalt, dagsaktuelt drama.

anmeldelse
The Spy Who Dumped Me

Fornøyelig tull

Kunis og McKinnon leverer varene i en lettfordøyelig, men morsom, actionkomedie.

Mer fra True Detective

HBO annonserer nå sesong 3 av True Detective.

anmeldelse
Ocean’s 8

Ocean’s på lavoktan

Jentekopien av Ocean’s Eleven blir aldri mer enn en middelmådig, småmorsom affære.

anmeldelse
House of Cards, sesong 6

Feministene inntar DC

Sesong 6 av House of Card er dessverre en ganske så kjedelig affære, samt en eneste lang unnskyldning til #MeToo-bevegelsen.

anmeldelse
Jurassic World: Fallen Kingdom

Dino på steroider!

Andre film ut i fortsettelsessagaen om de gjenopplivede dinosaurene skuffer ikke, men er langt ifra like frisk som forrige kapittel.

House of Cards, sesong 6 – nå er den her!

Ventetiden er snart over...

anmeldelse
Solo: A Star Wars Story

Sololøp fra Han Solo

En godkjent seanse om opprinnelsen til Han Solo.

anmeldelse
Deadpool 2

Voksen superhelthumor

Superhelten med den groveste kjeften og de mest politisk ukorrekte kommentarene er tilbake – til stor fornøyelse.

anmeldelse
22 July

Et politisk terroroppgjør

Paul Greengrass gir ondskapen et ansikt og forteller den viktige historien om ytre høyres fremvekst.

RIP Francis Underwood!

Da er det offisielt, Netflix har tatt livet av en av sine mest berømte karakterer: Frank Underwood.

Greengrass’ versjon av Utøya-massakren

Nå er traileren her til Netflix-filmen "22 July" om terrorangrepet på Utøya.