TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse The Tender Bar

Koselig forfatternostalgi

Ben Affleck er farsfiguren en wannabe-forfatterspire på Long Island savner i livet sitt.

forfatter
Publisert 27.01.22 - 00:01
Karakter
Drama
The Tender Bar

George Clooney har hatt en fantastisk skuespillerkarriere, en karriere som andre del av livsløpet også har glidd sømløst over i å stå mer bak kameraet. Som regissør har han vært noget sprikende, fra glimrende Good Night, and Good Luck og Maktens menn, til høyst middelmådige The Monuments Men.

Med The Tender Bar er Clooney tilbake på hjemmebane, med portretter av «vanlige» folk i høyst ordinære arbeiderklasse-Amerika. Menneskelige portretter er noe han forstår seg på, og brenner etter å formidle – det vises da også i filmatiseringen av selvbiografien til J.R. Moehringer.

Les også Maktens menn Hva passer vel bedre som oppvarming til den kommende bataljen mellom Obama og Romney enn en elegant politisk thriller – sentrert rundt presidentvalgkampen – med fokus på skitne triks, bedrag og den bitre erkjennelsen av at makt korrumperer? Maktens menn gir oss det hele!

https://youtu.be/rOs-QLqqMhI

 

J.R. (Daniel Ranieri/Tye Sheridan) vokser opp en typisk amerikansk forstad, ikke så langt fra New York City, på sorgfrie 1970-tallet. Men den unge, livsnysgjerrige og vitebegjærlige mannen, får ikke en helt bekymringsløs oppvekst.

J.R. vokser opp med en vimsete mor (Lily Rabe), som går fra jobb til jobb, og date til date, samt en totalt fraværende og et eklatant rasshøl av en far. På grunn av stram økonomi tilbringes hoveddelen av barndommen i Mormor og Morfars (Christopher Lloyd) åpne hus. Savnet av en trygg farsfigur gnager i unge JR, så mannlige rollemodeller finner enebarnet i den lokale hjørnebaren «The Dickens».

The Tender Bar 7
The Tender Bar (Foto: Prime Video)

Onkel Charlie (Ben Affleck) eier, og driver, den forfatterinspirerte helbrune puben; en pub som oser av gammelt fyll, sigarettrøyk og forsofne stamgjester. Her finner J.R. sitt fristed – og den mannlige voksenkontakten han lengter etter i oppveksten. Barnløse Charlie tar ham med på turer, oppmuntrer ham, fyller ham med livsvisdom og gir ham det puffet han trenger i livet for å leve ut sine drømmer – og alt J.R. drømmer om er å skrive.

Clooney har fanget tidsånden, og -koloritten, fra 1970-tallet på kornet. Nostalgien er koselig til stede, og Affleck er som født inn i rollen som den joviale, meget laidback, onkelen som tar smått usikre J.R. under sine vinger. Tempoet i filmen er tidvis like avslappet som onkel Charlie, og dramaturgisk trår filmen litt for ofte vannet. Den nærmest maniske forholdet til Miranda blir heller aldri godt nok forankret, og vi sliter med å relatere oss til J.R.s besettelse.

Les også Tørst som faen! I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.

Ikke helt ukjent, så elsker forfattere å dramatisere, så også med J.R. Moehringer i det han skulle føre i pennen sin ungdomstid. At hans far nok var en gedigen drittsekk tviler vi ikke på, men her blir han i overkant stereotypt fremstilt og demonisert. Litt for ofte drama for dramaets skyld her altså – men det er vel det man har forfattere til for?

The Tender Bar 4 The Tender Bar 2 The Tender Bar 3 The Tender Bar 5 The Tender Bar 6
<
>
The Tender Bar (Foto: Prime Video)

The Tender Bar er nærmest håndskrevet for forfatterspirer, og vil da også garantert finne stor gjenklang blant de indre kretser i forfatterforeninger og bokklubber med alle sine referanser og gjenkjennbare situasjoner. Alle oss andre kan se frem til en særs hyggelig og nostalgisk film, fra en svunnen tid – perfekt for en mørk vinterkveld i sofakroken. 4 solide stjerner.

The Tender Bar kan nå strømmes fra Prime Video.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta

• Prime Video
• Release: 7. januar 2022
• Regi: George Clooney
• Med: Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri, Lily Rabe, Christopher Lloyd, Max Martini, Briana Middleton, Max Casella
• Genre: Drama
• Land: USA
• År: 2021
• Tid: 1:46 t.
• Karakter: 4

IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Grovt utnyttet? Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Følg Lyd & Bilde