TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse Svart krabbe

Ufruktbar krabbejakt

Et postapokalyptisk Sverige, pakket inn i en odør av en stinkende ’80-talls B-film, er så visst ingen underholdningshøydare.

forfatter
Publisert 16.03.22 - 00:01
Karakter
Thriller
Svart krabbe

Netflix har etter hvert fått en omfattende liste av nordiskproduserte serier og filmer – dessverre er det ikke alle som holder like høy underholdningsverdi. Den svenske thrillerfilmen Svart krabbe faller så definitivt i den nedre enden av kvalitetsskalaen.

Manuset (skrevet av regissør Adam Berg) er basert på den dystopiske romanen til Jerker Virdborg, og tar oss med til et dystert, nærmest postapokalyptisk Sverige under okkupasjon av en fremmed, fascistisk militærmakt.

 

Det kommer aldri eksplisitt frem hvem fienden, den særs undertrykkende okkupasjonsmakten, er, men det mer enn antydes at vår mektige nabo i øst (for så vidt en passende/tidsriktig tematikk, sett i lys av Russlands pågående «frigjøring» av Ukraina) står bak helvete på svensk jord.

Dessverre er plottet, karakterene og handlingsforløpet like gammelmodig som Den kalde krigen – og langt ifra like spennende!

Les også Kalkunspion! Fans av klassiske spionthrillere, satt til Den kalde krigen, bør styre langt unna dette sammensuriet.
In From the Cold sesong 1 1

Handlingen er satt til vår nære fremtid, der noen få, innbitte geriljakrigere fortsetter kampen, og øyner et håp om å knuse den overlegne fienden. Ledet an av den kompromissløse krigsveteranen oberst Raaad (David Dencik, Kastanjemannen) rekrutteres beintøffe Caroline Edh (Noomi Rapace, Prometheus, Menn som hater kvinner) og yrkessoldaten Nylund (Jakob Oftebro), samt en broget gjeng leiesoldater, til å levere en ukjent «pakke» midt i fiendens leir.

Utfordringen er at de må komme seg helskinnet over isen. På klassiske skøyter skal redningsmennene legge bak seg ca. 100 nautiske mil (!) i åpent lende og over usikker is – uten å drukne, fryse i hjel og/eller bli skutt i filler av fienden. Oppgaven blir ikke mindre krevende som følge av indre friksjon.

Svart krabbe 1
Svart krabbe (Foto: Netflix)

I romanen fremkommer det at verden er ødelagt delvis av klimaendringer og krig, uten at klima blir et viktig element i filmen. Klodens klimatiske kollaps har kastet Norden inn i en nærmest endeløs vinter, noe som danner grunnlaget for spennende lek med vinter og krig, samt heftige actionscener. Filmen svikter på det meste.

Scenografisk byr krabbejakten på noen virkelig lekre scener, med nordisk vinternatt og stivfrossen is i et kaldt, blått, magisk lys. Fotografen får her lekt seg, og er den som imponerer mest. Dessverre fremstår alt for mange av kulissene og snøscenene som skutt i studio – plastikkaktig og overdrevet kunstige.

Langt verre stilt er det med de endimensjonale karakterene, håpløse, lite troverdige plottvister og hårete dialog. Det er sånn at vi hvert øyeblikk forventer at Jean-Claude Van Damme eller Dolph Lundgren skal komme skytende, og brølende, frem fra et hjørne.

 

Svart krabbe 5 Svart krabbe 4 Svart krabbe 10 Svart krabbe 2 Svart krabbe 12 Svart krabbe 9 Svart krabbe 6 Svart krabbe 3 Svart krabbe 13 Svart krabbe 7
<
>
Svart krabbe (Foto: Netflix)

Vanligvis bunnsolide Rapace virker i Svart krabbe uengasjert og utilpass i rollen som klisjéaktig, beintøff actionheltinne. Hun får da heller ikke mye hjelp av kollegaene, som alle er begrenset av sjablongmessige karaktertrekk og pinlig platt dramaturgi.

Alt for ofte fremstår filmen mer hoderystende «morsom» enn spennende og viril. Vi noterer Netflix for å ha servert årets første, iskalde, kalkun. Styr unna!

Svart krabbe får global premiere på Netflix den 18. mars.

Noomi Rapace, «Svart krabbe» (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 18. mars 2022
 • Regi: Adam Berg
 • Med: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, David Dencik, Erik Enge, Dar Salim, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim
 • Genre: Thriller
 • Land: Sverige
 • År: 2022
 • Tid: 1:51 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Svart krabba Action, Adventure, Sci-Fi, Thriller, War | March 18, 2022 (Sweden) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

En kommentar om “Svart krabbe”

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Fascinerende dårlig! Viaplay forsøker seg med et klønete innlegg i den betente norske ulvedebatten – og ender opp med å servere oss en fullstendig uinteressant, og uengasjerende, historie.
Følg Lyd & Bilde