TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Anmeldelse Kastanjemannen

Solid, og opprørende, dansk krim noir

Danskene viser nok en gang hvorfor de er ledene innenfor krimgenren i Norden.

forfatter
Publisert 29.09.21 - 00:01
Karakter
Krim
Kastanjemannen

Den største strømmegiganten av dem alle, Reed Hastings Netflix, forsetter sitt imponerende høye tempo med originale, lokale, produksjoner. Stort sett innehar de da også høy kvalitet og underholdningsverdi.

Med lanseringen av miniserien Kastanjemannen har Netflix så langt lansert hele ti nordiske TV-serier, hvorav tre danske; og det har kun gått litt over tre år siden den første nordiske serien, The Rain, ble lansert med brask og bram.

https://youtu.be/7SXdxhUL-ic

 

En tapt barndom

Basert på den medrivende debutromanen til Søren Sveistrup blir vi invitert med på en nokså klassisk nordisk noir krimreise, med et bakteppe av dysfunksjonelle familier, barnemishandling, familietragedier og bestialske drap – der ethvert åsted etterlates «signert» med en uhyggelig kastanjemann.

Vi aner at det hele begynte tilbake i 1987, i det et massedrap, med barnevernsbarn involvert, fant stred i rurale strøk i Danmark.

Kastanjemannen (Foto: Netflix)

Så, i 2020, forsvinner den 12-årige datteren, Kristine, til Danmarks sosialminister; et drap Linus Bekker påtar seg ansvaret for, og så dømmes for kidnapping, drap og likskjending – men intet lik finnes. Noe som vekker minner om den tragiske, virkelige, forsvinningen til niårige Therese Johannesen i Norge i 1988. Ti år senere ble svenske Thomas Quick dømt for drapet, uten noe lik eller funnsted.

I Kastanjemannen eskalerer det til total forvirring i det unge mødre på bestialsk sett drepes like utenfor København. På åstedene finner politiet en kastanjemann med fingeravtrykkene til Kristine…

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Klassisk nordisk noir

Fan av nordisk krim, både i bok- og serieform, vil finne seg godt til rette i Kastanjemannens univers – på godt og vondt.

Sveistrup er ikke bare forfatter, men også serieskaper; en rolle ringreven også hadde på blant annet Forbrytelsen; og her finner vi da også mange likhetstrekk med serier som nettopp Forbrytelsen, Broen og Adler Olsens Avdeling Q.

Kastanjemannen (Foto: Netflix)

Heldigvis er ikke denne gangen hovedetterforskeren en middelaldrende hvit, alkoholisert, forsoffen mann. Rollen bekles av Danica Curcic (Equinox) som alenemoren Naia Thulin, med et sterkt sosialt engasjement.

Hun ønsker egentlig å trappe ned til en kontorjobb, med sammen med sin nye makker, den noe motvillige etterforskeren fra Europol, Mark Hess (Mikkel B. Følsgaard), blir den nye seriemordersaken altoppslukende.

Hvem står bak de morbide drapene? Finnes det en sammeheng? Og, ikke minst, er Kristine i live?

Kastanjemannen (Foto: Netflix)

Krimklisjeer

Produksjonsselskaper er SAM Productions, som også står bak Netflix’ Ragnarok. Med Kastanjemannen har de så visst ikke tatt mange kontroversielle eller vågale valg.

Plottet plages av litt for mange påfallende tilfeldigheter, og ankomster til åsted akkurat for sent. Politisjefene er påståelige og lite lyttende, mens nye kollegaer mottas med stor skepsis. Og om Thulin ikke er alkoholisert, så bærer hun definitivt på sin bagasje og lever ikke et A4-liv.

_DSC3231.ARW _DSC5114.ARW _DSC9829.ARW _DSC7814.ARW _DSC4332.ARW _DSC3247.ARW _DSC1616.ARW _DSC2327.ARW _DSC4239.ARW Kastanjemannen_19 Kastanjemannen_16 _DSC0621.ARW Chestnut Man Season 1 _DSC2600.ARW Kastanjemannen_15 Kastanjemannen_21
<
>
Kastanjemannen (Foto: Netflix)

Det er sjelden vi blir sittende sitrende av spenning på stolkanten og biter negler – men det er en solid krimfortelling, jordnær og troverdig som Sveistrup serverer oss. Det grufulle bakteppet med barnemishandling og vannskjøtsel sitter alltid som en sitrende spenning i de nedslitte, dunkle veggene.

Plottoppbyggingen fungerer godt, og spenningen med koblingen til fortiden samt den mulige forbindelsen mellom drapene krydrer dramaturgien. Så får vi heller være litt overbærende til alle de eklatante klisjeene.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Serien makter også godt å spinne det narrative rundt multiple mulige gjerningsmenn og ledetråder, slik at vi seere blir famlende litt i mørket. I tillegg leverer både Curcic (om enn noe monoton) og Følsgaard solide rolletolkninger.

Kastanjemannen har blitt en velkomponert nordisk krim, med en fin miks av spenning og mysterier; en serie som garantert vil finne et stort publikum langt utenfor Norden. 4 sterke stjerner og så absolutt verdt en titt nå når høstmørket senker seg.

Les også Dansk forsvinningsmysterium! Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
Kastanjemannen (Foto: Netflix)
Les også Zwart humor! Du trenger ikke være fan av vampyrserier for å storkose deg med den sorte humoren i Post Mortem.
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 29. september 2021
 • Regi: Kasper Barfoed, Mikkel Serup
 • Med: Danica Curcic, Mikkel B. Følsgaard, David Dencik, Iben Dorner, Esben D. Andersen, Ali Kazim, Lars Ranthe, Liva Forsberg, Anders Hove, Nicolai D. Hamilton, Elliott C. Hove, Camilla Lau, Pernille René
 • Genre: Krim
 • Land: Danmark
 • År: 2021
 • Tid: 5:30 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hør musikken fra «Stranger Things» Er du klar for sesongfinalen på Stranger Things? Med denne spillelisten kommer du i rett stemning.
Ufullendt alien-sjarm Det var en tid da Netflix åpnet lommeboken, og sin enorme abonnementsmasse, for enhver håpefull filmnerd – den tiden er nok forbi.
Nytt Netflix-abonnement med reklamer rett rundt hjørnet Netflix-toppsjef sier at tapet av mange potensielle brukere er begrunnelsen bak det nye tiltaket.
Mer herlig forvirring fra Westworld Etter en langvarig koronapause er Westworld tilbake på sporet, og mer tilbake til røttene.
NY Stranger Things 4 II-trailer! Netflix har nå sluppet ny trailer fra det avsluttende kapittelet av sesong 4 til Stranger Things.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max annonserer nå nok en spin off-serie fra Game of Thrones-universet.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend