TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Reacher, sesong 1

Noget utdatert macho-action

Prime Video gjenoppliver Lee Childs Reacher – men gjør ingen forsøk på å modernisere den karikerte machomannen.

forfatter
Publisert 01.02.22 - 18:00
Karakter
Action
Reacher, sesong 1

Lee Childs testosteronklump av en enmannshær, Jack Reacher, har tidligere blitt filmatisert. To filmer (2012, 2016) ble det med Tom Cruise i hovedrollen – uten at det resulterte i noen gedigne kassasuksesser.

Nå forsøker Prime Video seg på en serie om «Neandertalmannen», som lever sitt liv som hvileløst vandrende einstøing, emosjonelt avstumpet som han er. Serien har så absolutt sin, litt gammelmodige, sjarm; men moderne, intelligent og nyskapende er definitivt ikke klistrelapper vi vil dele ut til Reacher.

Les også Jack Reacher Tom Cruise’ merkevare har blitt som springende actionmann med et stramt ansiktsuttrykk og overdrevne actionscener. Noe som forsåvidt ofte har resultert i god underholdning, som med MI3 og Minority Report, men med Jack Reacher faller han igjennom, mest på grunn av et uferdig og uspennende manus.

 

Det sagt, så får nok her blodfansen (og dem er det mange av) akkurat det de er ute etter.

Basert på bokserien (den 27. (!) Reacher-boken utkommer i år) til Lee Child spiller Alan Ritchson den mytiske, tidligere elitesoldaten og agenten, Jack Reacher, som streifer, tilsynelatende på måfå, landet rundt – med en sterk rettferdighetsfølelse, og er en manne-mann som setter handling bak ordene, uten hensyn til lovens gråsoner.

Alan Ritchson har pumpet hakket mer jern enn Cruise, og har i enda større grad dratt karakteren Reacher nærmere romanene og rollefiguren til Child. Han fremstår som et karikert kjærlighetsbarn mellom Dolph Lundgren og en mutt Matt Damon.

Reacher sesong 1 3
Reacher, sesong 1 (Foto: Prime Video)

Sesong 1 er basert på romanen The Killing Floor, og vi blir kjent med Reacher i det han ankommer småbyen Margrave, Georgia – til fots. Et drap har funnet sted kvelden i forveien, og det er første gang på over 20 år i byen. Som uransakelig nykommer, og med utseende til en drapsmaskin, kaster det inkompetente lokale politiet, ledet an av politietterforskeren Finlay (Malcolm Goodwin), ham rett i burt.

Misforståelsen blir selvsagt, til tross for en mutt Jack, raskt oppklart og Reacher blir en viktig støttespiller for Finlay og Conklin (Willa Fitzgerald) i oppklaring av forbrytelsen; som hurtig eskalerer til bestialske politidrap, korrupsjon og mistanke om mafiavirksomhet og storslått svindel.

Det er da noe herlig befriende med en serie som nekter å «tvangs»-fornye seg, forkaster moderne politisk korrekthet og elegant ser bort fra å modernisere konseptet. Første Reacher-boken utkom allerede i 1997, og selv om filmen foregår i nåtiden, så er den ikke helt oppdatert på relasjoner mellom mann og kvinne anno 2022. Reachers måte å kurtisere en kvinne på minner mer om Tarzan-metoden.

Reacher sesong 1 2
Reacher, sesong 1 (Foto: Prime Video)

Tematisk så reflekterer da også Reacher-serien «klassisk» TV-krim á la 1990-tallet, med sjablongmessige karakterer, inkompetent politi, hjelpeløse kvinner, klare skillelinjer mellom gode og onde personer og en über-helt av en annen verden.

Ritchson lykkes godt med å portrettere den virkelighetsfjerne, emosjonelt avstumpede, en-stavelses machomannen, uten at det tipper fullstendig over i parodi. Og kjemien mellom ham og den småtøffe Conklin (som han selvsagt innleder et forhold til) og den pertentlige, alltid velkledde Finlay er seriens største styrke.

Reacher sesong 1 6 Reacher sesong 1 5 Reacher sesong 1 7 Reacher sesong 1 4 Reacher sesong 1 8
<
>
Reacher, sesong 1 (Foto: Prime Video)

Reacher er helt grei tidtrøyte når du har rundet de fleste strømmetjenestene, bare ikke forvent å bli overrasket, eller intelligent stimulert. 4 svake stjerner.

Er det god, moderne, krim du er ute etter, så anbefaler vi heller den langt bedre Mayor of Kingstown, med Jeremy Renner i sin glansrolle.

Les også Vi fikser det! Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til, forsøksvis, godhjertet «fikser» i fengslende krimdrama.
Reacher sesong 1 9
Reacher, sesong 1 (Foto: Prime Video)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 10 UKER

KUN 1 KR

PRØV FOR 1 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
  • Prime Video
  • Release: 4. februar 2022
  • Regi: Norberto Barba
  • Med: Alan Ritchson, Willa Fitzgerald, Malcolm Goodwin, Bruce McGill, Maxwell Jenkins, Kristin Kreuk, Harvey Guillén
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 6:20 t.
  • Karakter: 4
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Februar-høydepunkter Reese Witherspoon og David Harbour topper Netflix-nyhetene i februar.
Horer, kokain og raske penger. What’s not to like! De tre livsglade gledespigene, med bagasjen full av demoner, gjør et siste desperat forsøk på å unnslippe fortiden. Og vi henger fortsatt med.
Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Kinosuksess! Fans av Avatar-franchisen kan nå se frem til mange flere oppfølgerfilmer.
Svensk storeslem! Ruben Östlund og Triangle of Sadness gjør stor suksess hos Oscar-akademiet. Norge for nok en kortfilm.
Følg Lyd & Bilde