AnmeldelseBudbringeren

Dyster sosialrealisme med mye sjarm

Budbringeren brakte bud om en ny vår for norsk film, nå var det realistiske skildringer av vanlige mennesker som stod i sentrum, men langt i fra den formen som Wam & Vennerød stod for på 1970-tallet.
Karakter
Drama
Budbringeren
forfatter

Budbringeren forteller historien om den tvilsomme postmannen Roy (Skjærstad) som har et heller lemfeldig forhold til om posten kommer frem eller ikke. Hans sosiale liv er heller ikke noe å skrive hjem om.

Når han så avstandsforelsker seg i vaskeridamen Line (Sæther) kommer han henne innpå livet på en heller original måte.

Henriette Steenstrup og Robert Skjærstad, «Budbringeren» (Foto: Nordisk Film)

Skjærstad er et funn som den lurvete underdogen som sniker rundt, kikker og lurer, en grå mus med et mistrøstig liv. Også Sæther og Linnestad lever seg til fulle inn i rollen.

Sletaune har skapt et troverdig, men trist portrett av Oslo øst anno 1985, og gitt det hele et grønnaktig, sykelig skjær. Her henger alt sammen, fra de slitne, oppgitte og skitne menneskene, til de like slitne husene og mørke, forslummede bakgater; et eget univers med sin egen form for logikk og resonnement.

Det hele flott filmet og klippet. Noe av glansen har falmet på elleve år, men dette er fortsatt en fortreffelig dyster sosialrealisme med mye sjarm, og en god dose mørk humor.

Filmen er godt restaurert billedmessig, men lydsporet er elendig med en grøtete og skjærende diskant/talespor. Dessverre kun en trailer som bonus.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?
Fakta
  • DVD
  • Release: 13. august 2008
  • Regi: Pål Sletaune
  • Med: Robert Skjærstad, Andrine Sæther, Per Egil Aske, Henriette Steenstrup, Anne Lindestad, Trond Høvik
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 1997
  • Tid: 1:18 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Junk Mail (1997) 83min | Comedy, Thriller | 10 April 1998 (USA) Summary: A lazy postman puts his nose where it doesn't belong.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.