Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: News of the World

Superb Hanks i klassisk western

Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.

Publisert 11.02.21 - 12:05
News of the World
Tor Aavatsmark

Koronapandemien har eskalert de store stjernenes (både foran og bak kamera) «flukt» til strømmetjenestene. Nå har Paul Greengrass fått med seg legenden Tom Hanks i et klassisk western-epos til strømmegiganten Netflix.

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

 

Arr fra borgerkrigen

Kaptein Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) har opplevd sin del av kamp, terror, blod og tårer som sørstatssoldat under den forferdelige amerikanske borgerkrigen. Fem år etter krigens slutt (1870) livnærer den tidligere trykkeren seg som nyhetsoppleser.

Kidd reiser fra by til by, der han med stor innlevelse forteller om siste nytt fra distriktets, og nasjonens, «ferske» aviser. For høytopplesningen, i de lokale forsamlingshus, forlanger han 10 cent. Sett med dagens øyne, der alle på kloden døgnet rundt er oppdatert med aller siste nytt fra enhver avkrok av planeten, kunne ikke kontrasten til nyhetsstrømmen vært større.

Les også Mye mer fra Disney+ Fra 23. februar vil du kunne se langt flere filmer og serier på Disney+ (mot en høyere pris).

På vei gjennom ørkenlandskapet i Texas treffer han på en havarert vogn, der det har funnet sted en lynsjing. Eneste overlevende er en hvit jentunge, ikledd indianerklær, som ikke snakker engelsk. Tiåringen ble som liten kidnappet av Kiowa-stammen, og hennes foreldre drept. Nå er hun frigitt, og på vei for å gjenforenes med sin onkel og tante, sør i Texas.

News of the World (Foto: Netflix)

Med hjertet på rett sted

Greengrass (Bourne-filmene, United 93 og 22 July) har tidligere samarbeidet med Hanks, og i den forrige filmen (Captain Phillips) var han forunderlig nok også kaptein (om enn i et litt annet element). For News of the World står Greengrass både for regi og manus, og han har plukket frem de mest særegne karakteristikkene fra western-genren og ikledd det en moderne, mellommenneskelig dramadrakt.

 

I det den barmhjertige Kidd tar på seg oppdraget med å frakte Johanna (en skremmende god Helena Zengel) hjem til familien, sier han ja til en farefull ferd gjennom ugjestmildt indianerland, skyteglade nybyggere og en generell lovløshet, og desperasjon, som preget tiden rett etter borgerkrigen. De 65 milene blir da også en strabasiøs, og høyst dramatisk «roadtrip».

I form og tone minner den litt om Clint Eastwoods western-mesterverk Unforgiven, men har ikke helt den samme menneskelige dybden. Kidd er en tvers igjennom hederlig fyr, særdeles sindig og rettskaffen. Han er opptatt av å gjøre det rette, og det er åpenbart at borgerkrigen har påført ham sår på så vel kropp som sjel.

News of the World (Foto: Netflix)

Roadtrip

I bunn og grunn er dette en ren kompisfilm, der det umake paret med den aldrende ekssoldaten sakte men sikkert vinner fortroligheten og vennskapet til en livredd jentunge. En unge som brått har blitt revet bort fra den trygge verden som hun trodde var sitt hjem.

Annonsørinnhold


En stor skjerm er bedre enn to små

Philips har lansert to skjermer til hjemmekontoret som gjør det lettere å få plass på skrivebordet uten å gå på kompromiss med skjermarealet.

På veien blir de utsatt for naturkatastrofer, tørke, sult, forkastelige skurker på jakt etter raske penger og kyniske forretningsmenn som utnytter småkårsfolket. Enkelte av bihistoriene blir vel overforenklede, og nærmest overflødige. Det er i dynamikken, og den mellommenneskelige relasjonen, mellom den aldrende mannen og jentungen at filmmagi finner sted.

News of the World News of the World News of the World News of the World
<
>
News of the World (Foto: Netflix)

Karakterskuespiller

Vi kan ikke komme på en bedre match for å spille Kidd enn versatile Hanks. Han har forbløffet oss som karakterskuespiller i så ulike filmer som Sleepless in Seattle, Forrest Gump, Apollo 13, Toy Story, Saving Private Ryan, The Green Mile, Cast Away, Road to Perdition, Da Vinci-koden, Bridge of Spies og Sully. Ekstremt jordnær og en fremragende person til å portrettere en vanlig mann som utsettes for uvanlige omstendigheter.

Tom Hanks, i “News of the World” (Foto: Netflix)

Han spiller, så også her, alltid nedtonet uten de store fakter og method acting. Sist så vi ham, sammen med Bruce Springsteen, foran Lincoln-monumentet i forbindelse med innsettelsen av President Biden.

Les også Demokratiet bestod stresstesten! I dag innsettes USAs 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.

News of the World toppes med fantastisk foto av USAs forjettede prærielandsskap. Majestetisk og mektig har Dariusz Wolski fanget dette på film, og klippingen er upåklagelig. Nærmere to timer blir muligens litt i overkant for den relativt kompakte historien, her er det flere scener som kunne vært kuttet noe ned – men det er for småpirk å regne.

En skikkelig hjertevarm film som hensetter oss til en svunnen tid, der gode mennesker under vanskelige forhold tar de rette valgene. At den er ikledd western-«drakt» er en ren bonus. 5 stjerner til et drama du vil ønske å se igjen og igjen.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
News of the World (Foto: Netflix)

Karakter
News of the World

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 10. februar 2021
  • Regi: Paul Greengrass
  • Med: Tom Hanks, Helena Zengel, Elizabeth Marvel, Michael A. Covino, Tom Astor, Ray McKinnon
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:57 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gratulerer med kvinndagen!

Solid retrokrim fra HBO Max

Men var ikke Baby Yoda i trygge hender?

Scroll to Top