TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Jungle Cruise

Velkommen til Disneys plastikk-cruise

Skaperne bak Mumien-serien burde seriøst vurdere å saksøke Disney.

forfatter
Publisert 14.08.21 - 10:01
Karakter
Eventyr
Jungle Cruise

Det er velkjent at en gigantisk filmblockbuster i etterkant kan bli omskapt til en fornøyelsesparkattraksjon i Universal Studios eller Disneyland, mer sjeldent er det at man lager en film ut av en eksisterende attraksjon

Det mest kjente, og mega-suksessrike, unntaket er selvsagt Disneys egen serie Pirates of the Caribbean, som er basert på den svært populære Disneyland-attraksjonen ved samme navn. I årevis har Disney forsøkt å stable på bena en ny film (-serie?) basert på en annen populær attraksjon: Jungle Cruise.

Midt under koronapandemien blir den «endelig» sjøsatt, da med simultanlansering på Disney+ og noe (få) kinoer. Det positive med filmadapsjonen er at den er svært lik sitt opphav i Walt Disney World; men det er dessverre også det som er mest negativt med den – dette har blitt en veldig plastikkaktig/kunstig greie.

 

Mens Første verdenskrig raser i Europa setter oppdageren Dr. Lily Houghton (ja en kvinne, og i bukser!; Emily Blunt) seg fore å finne mirakeltreet som kan helbrede all sykdom og vekke folk til livet igjen, «Tears of the Moon», dypt inne i Amazonas jungel.

Med seg i teamet får hun, noget motvillig, sin über-homofile dramaqueen av en bror (de er det åpenbart (fortsatt) ok å karikere…). Men Houghton-søsknene har også behov for en båt og en staut kaptein. Valget faller på den likandes lurendreieren (og lystløgneren) Frank Wolff (Dwayne Johnson). Og hei hvor det går!

Les også The Shallows Ung, vakker blondine, alene på en øde strand med en mannevond hai sirklende rundt. Klisjéoppskriften på en B-film?

Jungle Cruise er regissert av spanjolen Jaume Collet-Serra, som for noen år siden imponerte med haithrilleren The Shallows, samt grøsseren Orphan. Han har en veldig visuell stil som kler eventyrfilmen godt, men dessverre har Disney åpenbart bestemt seg for at vi skal føle at vi befinner oss inne i Disneyland-attraksjonen «Jungle Cruise», og ikke i en virkelig jungel.

Jungle Cruise_18 Jungle Cruise_19 Jungle Cruise_20
<
>
Fra den "virkelige" Jungle Cruise, Walt Disney World, Florida, 2016 (Foto: Tor Aavatsmark / Lyd & Bilde)

Det hele er så ekstremt kunstig digitalisert og gjennomkoreografert at magien forsvinner. Se bare på åpningsscenen i biblioteket, det er som å se en parodi på en musikal fra 1950-tallet. Båten som frakter våre venner oppover Amazonas ser ut som den er formstøpt i plast og alle blomstene, insektene og fuglene er så perfekte at det lyser spesialeffekter av dem. Faktisk en stikk motsatt stil av det de langt mer autentiske, og sjarmerende, Indiana Jones-filmene frontet.

Plottet er et uhemmet røveri fra andre eventyrfilmer, i fremste rekke Mumien-serien, men også Indiana Jones, Nilens juvel og Disneys egen Pirates of the Caribbean-serie. De portugisiske Conquistadorene er som en ren blåkopi av spøkelsespiratene under Davy Jones’ ledelse.

Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)

Humoren, servert i en tirade av klissblaute vitser fra Johnson, er faktisk inspirert av monologen i Disneyland-attraksjonen – og fungerer så der; verre er det da at The Rock ser ut som om han han «nok en dag på jobben», og ikke kan vente til at klokken blir fem.

Om muskelbunten er noget uinspirert så glimter det til hver gang Emily Blunt skinner på skjermen. Sjarmerende, småfrekk og med ben i nesen gestalter hun rollen som kvinnelig oppdager i en mannssjåvinistisk verden med glans. Og når Jesse Plemons får herje fritt, med sin nazi-ubåt på Amazonas (!), da begynner det til gangs å rocke av Jungle Cruise. Definitivt filmens mest outrerte, og vellykkede, karakter. Dessverre får vi se alt for lite av Paul Giamatti, som også kunne spritet opp denne generiske filmen.

Jungle Cruise_6 Jungle Cruise_12 Jungle Cruise_11 Jungle Cruise_10 Jungle Cruise_9 Jungle Cruise_8 Jungle Cruise_7 Jungle Cruise_5 Jungle Cruise_2 Jungle Cruise_4
<
>
Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)

 

Men det blir kun cruisecontrol fra ende til annen, hverken den hasardiøse båtferden, bikarakterene eller plottet tar noensinne for alvor av. Det er for formel- og algoritmeorientert, og gjennomgående glattpolert. Fint å se på, men veldig ufarlig og etter hvert lett søvndyssende.

Så absolutt en helt ok underholdningsfilm, med mengder av popcorn og tilhørende drikke, men med et stort uforløst potensial. 3 stjerner. Og tro oss – oppfølger (-e) kommer.

Jungle Cruise_13 Jungle Cruise_14 Jungle Cruise_15 Jungle Cruise_16 Jungle Cruise_17
<
>
Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)
Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Disney+
 • Release: 30. juli 2021
 • Regi: Jaume Collet-Serra
 • Med: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jake Whitehall, Jesse Plemons, Edgar Ramírez, Paul Giamatti, Veronica Falcón, Dani Rovira, Quim Gutiérrez
 • Genre: Eventyr
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:07 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
Jungle Cruise Action, Adventure, Comedy, Fantasy | July 30, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, German, Spanish, Italian, Tupi, French, Portuguese, Latin
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Følg Lyd & Bilde