Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Griselda

Narkobaronessens eksplosive liv

Vi har sett utallige serier og filmer og narkotikaens kriminelle forbannelse og fornedrelse, men ingen akkurat som denne.

Publisert 10.02.24 - 10:01
Griselda
Tor Aavatsmark

Det har de siste årene nærmest gått inflasjon i fremstilling av narkotrafikken, fra Sør- til Nord-Amerika, på film- og seriefronten. I så stor grad at man nesten skulle forvente at markedet var mettet.

Men med sin nye narko-serie, Griselda, byr Netflix på en original vri i den litt forslitte genren. Her et det kvinnene som, i alle ledd, styrer showet – og vi tilbringer mer enn gjerne moen timer i kompaniskap med fyrrige Griselda á la Sofía Vergara.

Innenfor «bransje» gikk den virkelige colombianske narkobaronessen Griselda Blanco under kallenavnet «Madrina» (gudmoren); og var visstnok den eneste personen i verden som selveste Pablo Escobar fryktet. Nå er det da også folkene bak nettopp Narcos, serien om Escobar, som har kastet seg over landsmannens utrolige liv og levnet.

 

Hun flyktet Colombia, fra sin voldelige narkosmugler av en bedriten ektemann, og ankom forjettede Miami i 1978. Her var planen å skaffe seg en anstendig jobb, og starte livet helt på nytt, sammen med sine tre sønner. Det gikk dog ikke akkurat slik…

Som «sikkerhet» hadde hun smuglet med seg, til sin venninnes store fortvilelse, ett kilo av det hvite partypulveret med høy etterspørsel. Griselda skulle bare avhende denne ene pakke, for å komme i gang med nytt hus og en liten startkapital. Men det ene ledet til det andre, og i det hun kom i kontakt med de lugubre herremenn som styrte kokainsalget i Miami, var hun fanget. Fanget av lukten av penger, et liv i luksus, maktbegjær og behovet for absolutt kontroll.

Les også Flekser muskler! Den amerikanske strømmegiganten flekser muskler, og annonser en massiv 2024-lansering. Beverly Hills Cop gjør comeback!

Serieskaperne, i godt samarbeide med kostymeavdelingen og rekvisitørene, har her virkelig hatt en festaften, og gjenskapt det outrerte 1970- og ’80-tallet ned til hver minste, vulgære, detalj. Også musikksporet sitter som et skudd. Det en mye funky disco, glitter, glam, fargerike skjorter, store barter, høye frisyrer og hovne nesebor etter for mye snorting.

Griselda (Foto: Netflix)

Men kostymene og settingen til tross, det er Sofía Vergara som stjeler showet! Over elleve sesonger perfeksjonerte Vergara sitt komiske talent i sitcomen Modern Family; i Griselda beviser den langbenet colombianeren at hun så til gangs har et bredere register å spille på.

Hun er infam som beinharde forretningskvinne, forhandler og narkosmugler. I møte med den ene mer sexistiske, og nedlatende, mannen etter den andre, lar hun seg ikke vippe av pinnen, men står på sitt – og, om nødvendig, tyr til bestialsk vold og drap for å få igjennom sine planer, og sikre seg narkohegemoniet over millionbyen på Floridas tupp. Mens hun så kommer hjem til millionvillaen om aftenen, og kjærlig klemmer sine tre sønner.

Historien er fortalt i høyt tempo, med karikerte (litt for mange endimensjonale) figurer, og manusforfatterne har tatt seg enkelte «kunstneriske» friheter i forhold til den virkelige historien. I stil minner den litt om den særs lekne narkofilmen American Made, der Tom Cruise flyr inn uhorvelige mengder med knark ovre landegrensen – til høy underholdningsverdi.

Les også American Made: Underholdende røvereventyr En herlig actionkomedie om den utrolige historien til CIA-frilanseren som smuglet narko, med CIAs viten og stilltiende aksept.

Som med Cruise-filmen, er også alt ved Griselda lagt til rette for at vi skal heie på skurken; en komplett gjennomsyret kynisk narkobaronesse, som i bunn og grunn kun brydde seg om sin egen makt, familie og rikdom. I hennes etterdønninger lå det tragedier, lemlestelse, avhengighet og død. Sterkt da at serieskaperen makter å få oss til å heie på denne unike kvinnen.

Griselda (Foto: Netflix)

I rettferdighetens navn skal det nevnes at alle mennene hun møter på sin brogete vei, er langt mer kyniske, voldelige og følelsesmessig avstumpede driftssikker. Faktisk i overkant litt for karikerte og stereotype.

Men du verden hvor god underholdning det blir ut av denne famøse krimhistorien, der Griselda lurer alt og alle, og til slutt har kontroll over hele narkosystemet i sørlige Florida. Dessverre gikk nok også suksessen (og det hvite pulveret?) henne litt til hode. Makt har en tendens til å korrumpere.

Griselda_1 (33) Griselda_1 (30) Griselda_1 (38) Griselda_1 (7) Griselda_1 (17) Griselda_1 (24) Griselda_1 (13) Griselda_1 (40) Griselda_1 (11) Griselda_1 (32) Griselda_1 (6) Griselda_1 (8) Griselda_1 (10) Griselda_1 (3) Griselda_1 (35) Griselda_1 (18) Griselda_1 (20) Griselda_1 (41) Griselda_1 (37) Griselda_1 (36) Griselda_1 (34) Griselda_1 (39) Griselda_1 (19) Griselda_1 (15) Griselda_1 (12) Griselda_1 (16) Griselda_1 (28) Griselda_1 (31) Griselda_1 (29) Griselda_1 (42) Griselda_1 (26) Griselda_1 (25) Griselda_1 (27) Griselda_1 (21) Griselda_1 (2) Griselda_1 (5) Griselda_1 (4) Griselda_1 (23)
<
>
Griselda (Foto: Netflix)

Midtpartiet halter litt dramaturgisk, og enkelte scener føles noget repeterende, men alt i alt har Griselda blitt en heidundrende morsom narkoserie, i krysningen mellom action, drama og lettbent komedie. 4 sterke stjerner til en serie du sannsynligvis kommer til å binge!

Den, globale, Netflix-premieren for Griselda var den 25. januar. Anmeldelsen er basert på samtlige episoder av miniserien.

Griselda (Foto: Netflix)

Karakter
Griselda

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 25. januar 2024
  • Regi: Andrés Baiz
  • Med: Sofía Vergara, Alberto Guerra, Vanessa Ferlito, Martin Rodriguez, Alberto Ammann, Christian Tappan, Diego Trujillo, Paulina Dávila, Gabriel Sloyer, Juliana, Aidén Martinez, José Zúñiga, Taylor Handley
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2024
  • Tid: 5:30 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Romantisk?

En siste snort!

Kjærlighet å dø for!

Scroll to Top