Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Mad Max på speed

Særs heftige actionsekvenser makter dessverre ikke å dekke over en svært hul historie.

Skrevet av / 28.05.24 - 00:01
Furiosa: A Mad Max Saga
Tor Aavatsmark

Etter suksessen med den høyst severdige Mad Max-oppfølgeren, Mad Max: Fury Road (2015), var en femte film nærmest uunngåelig.

Det har gått hele ni år, men nå er altså George Miller klar med forhistorien, der vi følger heltinnen Furiosa (Anya Taylor-Joy) fra barnsben av. Vi befinner i ca. 2030, i en postapokalyptisk verden, der det er knapphet på råvareressursene.

Mad Max-filmene (1979, 1981, 1985) katapulerte australieren Mel Gibson til filmverdenenes absolutte stjernehimmel, og med de arketypiske 1980-talls actionfilmene Dødelig våpen, så sementerte han sin plass der. En del kontroversielle uttalelser medførte dog at Miller valgte den litt falmede actionhelten bort fra Fury Road.

 

Den heftig visuelle regissøren George Miller har stått bak samtlige fem Mad Max-filmer, der det gikk 30 år mellom den tredje og fjerde filmen. Så revitaliserte da også Fury Road, med en glimrende Charlize Theron i hovedrollen, filmfranchisen – i det vi fikk servert en to timers sammenhengende actionbiljakt gjennom den australske ørkenen.

Nok en gang hensettes vi til den golde, australske ødemarken, kjent som «The Wasteland». På tidslinjen befinner vi oss ca. 20 år før Fury Road, og møter på en purung Furiosa (Alyla Browne) i det hun blir kidnappet av den outrerte bandelederen Dementus (Hemsworth).

Les også En visuell orgasme! Det går ikke stille for seg når George Millers gamle filmserie om landeveiskrigeren Max skal fødes på ny. Mad Max: Fury Road er en visuell orgasme av en endeløs biljakt som tidvis blir for monoton.

I en lovløs verden kjemper flere bander om kontrollen over områder og ressurser, der bensin, vann og fruktbart land står i fremste rekke. Som barn ble Furiosa frarøvet alt dette, da Dementus brutalt tok livet av hennes mor, fjernet Furiosa fra «paradiset» og gjorde henne til en av hans slaver – og potensiell fremtidig «fødemaskin». Med andre ord, her er det my ondt blod, og enda mer å hevne.

Furiousa går i kompaniskap med Praetorian Jack (Tom Burke), og gir uregjerlige Dementus kamp om kontrollen over Gas Town, The Citadel og The Bullet Farm. Furiosa er dog ikke så veldig politisk eller ideologisk motivert, men har kun ett mål: Knerte Dementus.

Furiosa: A Mad Max Saga (Foto: Warner Bros. Pictures)

Furiosa: A Mad Max Saga legger seg tett, både i stil, form og handling, til Fury Road – men plottet er (om mulig) enda mer hult og fraværende denne runden. Nok en gang stoler Miller med på det visuelle, med spektakulære, bombastiske, actionstunt, og et heftig driv. Her skal du kjenne adrenalinet pumpe, i så stor grad at du «glemmer» at det er en historie som skal fortelles, for den er tynn – veldig tynn.

Furiosas hevntokt er nærmest av den banale sorten, men med en fabelaktig Anya Taylor-Joy i hovedrollen lar vi oss like fullt rive med, mens vi stapper ned popcorn og Coke.

Enigmatiske Taylor-Joy gjorde et brakgjennombrudd med den ganske så uventede suksessen til The Queens Gambit. Deretter har skuespillerinnen fått skinne i så forskjellige filmer som The Northman, The Menu og Dune 2. I Mad Max 5 er hun prefekt castet i rollen som den utrettelige, nådeløse hevnerinnen. Dessverre lar Miller det gå alt for lang tid før hun entrer skjermen.

Furiosa - A Mad Max Saga_1 (5) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (2) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (3) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (4) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (6) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (8)
<
>
Furiosa: A Mad Max Saga (Foto: Warner Bros. Pictures)

Svært lang tid går med til småbarnsperioden, der vi føler at Miller tværer ut tiden og handlingen. Filmen fyrer ikke av på alle sylindre før Taylor-Joy entrer banen, og ikke minst den siste halvtimer er et eneste langt festfyrverkeri av lekende actionbonanza!

Hemsworth på sin side har åpenbart fått beskjed om å legge alle hemninger til side, og portrettere Dementus som akkurat den sprutende sprø gærningen han er – og på sitt (enkle) premiss så fungerer det faktisk.

Furiosa: A Mad Max Saga (Foto: Warner Bros. Pictures)

Mer overraskende er det at ikke alle spesialeffektene sitter helt som de skal, men fremstår både litt gjennomskuelige og plastikkaktige. Dette er noe vi ikke forventer av en film med et slikt astronomisk budsjett.

Les også Fortsatt hel-MAX? WarnerDiscovery har nå gått ut med aboprisene for Max - og de byr på noen overraskelser.

Furiosa: A Mad Max Saga har blitt en litt blandet opplevelse. Selve historien er faktisk tynnere enn forgjengeren, og selv actionsekvensene føles hakket mattere og går litt for ofte på repeat/i sirkel. Ikke minst oppleves dramaturgien unødig ujevn med enkelte dødpunkter; og filmen kunne med fordel vært kuttet med 20-30 minutter. På den andre siden, om du er ute etter en spektakulær visuell actionopplevelse, med et heftig lydspor og en fyrrig heltinne, så er det lite som slår Furiosa på filmmarkedet akkurat nå. 4 svake stjerner.

Kinopremieren for Furiosa: A Mad Max Saga var den 24. mai. Den blir tilgjengelig for strømming (Max) senere i år.

Furiosa: A Mad Max Saga (Foto: Warner Bros. Pictures)

Karakter
Furiosa: A Mad Max Saga

Fakta:

  • Kino
  • Release: 24. mai 2024
  • Regi: George Miller
  • Med: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Alyla Browne, Tom Burke, Nicholas Hoult, Nathan Jones, Xanthia Marinelli, Lachy Hulme, Quaden Bayles
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2024
  • Tid: 2:28 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Furiosa: A Mad Max Saga gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

Scroll to Top