TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse The Queen’s Gambit

Et usedvanlig vidunderbarn i en usedvanlig historie

At sjakk kunne være så fascinerende, og spennende, hadde vi faktisk ikke trodd!

forfatter
Publisert 16.11.20 - 13:45
Karakter
Drama
The Queen’s Gambit

Når den nye Netflix-serien, The Queen’s Gambit, tikket inn som en pressemelding fra strømmegiganten skal vi ærlig innrømme at den ikke umiddelbart fanget vår interesse. En miniserie om et sjakkvidunder kunne da umulig bli god underholdning? Så feil kan man altså ta.

https://youtu.be/CDrieqwSdgI

 

Dysfunksjonell bakgrunn

Unge, smått introverte, Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) vokser opp med en dysfunksjonell mor, og en far hun aldri har møtt. Fortvilelse og psykologisk ustabilitet kan være en farlig cocktail, så ender det da også i død og fordervelse for Beths mor. Som niåring ender dermed Beth opp på et barnehjem for piker, i tjukkeste Kentucky.

På 1960-allet var ikke barnehjem noen dans på roser, og bestyrerinnen Mrs. Deardorff er da heller ikke av den mest barnekjære sorten. Nysgjerrige Beth finner en flukt fra den triste virkeligheten hos barnehjemmets joviale vaktmester. I kjelleren lærer han henne å spille sjakk – og det blir raskt klart at Beth har et talent for spillet langt utover det normale.

Les også Nå kommer prinsesse Diana November byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.

En annen «vane» hun får med seg fra barnehjemmet er avhengigheten av beroligende piller – en last hun drar med seg gjennom livet.

Som 15-åring blir hun endelig adoptert bort, til den barnløse familien Wheatley, med en mildt sagt distansert far som konstant er på reise, og en pilleknaskende, alkoholisert mor. Men fascinasjonen for sjakk tar hun med seg videre, noe som blir hennes viktigste bærebjelke i livet.

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Selvhevdelse

The Queen’s Gambit har blitt en utrolig fascinerende historie der sjakkspillet og all dens irrganger er seriens røde tråd, men den egentlige historien handler om en ung kvinnes selvhevdelse, komme seg på bena mot alle odds, perfeksjonere det man er god til – og det i en fullstendig mannsdominert «bransje».

I et USA på 1960-tallet er ikke kvinner innenfor sjakk et hverdagslig syn, og hun blir da i begynnelsen også behandlet deretter, med skepsis og mistanke og delvis latterliggjøring. Men tak Gud for at unge Beth ikke har den helt store sosiale intelligensen, for slikt hever hun seg elegant over, selv om hun blir ansette som litt av et utskudd på skolen.

Beth går igjennom en regelrett transformasjonshistorie, fra en usikker, grå mus, som vokser til sterk, selvsikker, moteløve av en ung kvinne. Med voksende selvsikkerhet, og stor nysgjerrighet blir hun da også en kjederøykende, cocktaildrikkende og pilleknaskende diva; der sjakken er det eneste som holder henne flytende.

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Spennende sjakk i en livskamp

Drøye seks og en halvtime kan virke lenge for en serie der utallige sjakkamper står sentralt, men manusforfatterne makter å gjøre det intrikate spillet både spennende, forståelig og omgjengelig. The Queen’s Gambit (som referere til et åpningstrekk i sjakk) er så visst ikke en serie for sjakknerder.

Det er hele tiden Beths personlige reise, og sofistikerte personlighet som står i fokus, og den fascinerende historien toppes av et usedvanlig bunnsolid skuespill fra Anya Taylor-Joy.

Taylor-Joy flankeres av flere spennende biroller, men det er hennes tolkning av den særs komplekse personen Beth som bærer serien. Hennes mimikk, kroppsspråk og diva-takter understreker på alle måter karakterens mangefasetterte personlighet.

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Storpolitikk

Manuset er basert på en av Walter Tevis’ romaner og tar for seg et USA i uskyldens tid. Etter verdenskrigene og før USA ble dratt ned i sølen av Vietnam og andre krigsengasjement; et land der fremtidstroen er sterkeste drivkraft og der alt går an – og du selv legger inn en innsats. I en slik setting kan selv sjakk bli storpolitikk, når man ser muligheten til å slå kommunistene i deres nasjonalsport.

The Queen’s Gambit_2 The Queen’s Gambit_18 The Queen’s Gambit_17 The Queen’s Gambit_16 The Queen’s Gambit_15 The Queen’s Gambit_13 The Queen’s Gambit_12 The Queen’s Gambit_11 The Queen’s Gambit_10 The Queen’s Gambit_9 The Queen’s Gambit_8 The Queen’s Gambit_6 The Queen’s Gambit_5 The Queen’s Gambit_4
<
>
The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Etter hvert som hennes stjerne stiger i sjakkverdene får hun reise rundt i USA på turneringer, leke seg (på brettet og i sengehalmen) med sine mannlige motstandere, og deretter ut i den store verden. Den hele forbilledlig filmet og klippet, helt på nivå med en annen Netflix-storhet, The Crown.

Serien er usedvanlig velskrevet og favner et bredt spekter av menneskelige følelser, opp og nedturer. Ikke alle hindre Beth møter på sin vei fremstår like troverdige, men det hele formidles med en så stor fortellerglede, intensitet og spenning at vi villig lar oss rive med. 5 stjerner til sjakkverdenes mest sjarmerende brikke!

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 23. oktober 2020
 • Regi: Scott Frank
 • Med: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Marcin Dorocinski
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 6:33 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
The Queen's Gambit Drama | October 23, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, French, Spanish, Russian
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

En kommentar om “The Queen’s Gambit”

 1. Tettpakket med spenning og psykologisk drama. Et ekstra kick også for sjakkspillere.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde