TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Coming 2 America

En fullstendig unødvendig oppfølger

En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.

forfatter
Publisert 10.03.21 - 11:20
Karakter
Komedie
Coming 2 America

Det har vært relativt stille rundt Eddie Murphy de siste årene, og når han nå forsøker å gjenoppfriske komiklassikeren fra 1980-tallet, ender filmen (på grunn av koronapandemien) opp på en strømmetjeneste – og det er kanskje like greit, for Coming 2 America er dessverre ikke verdt en kinobillett.

Les også Korona: Kinoenes nådestøt? Lockdown i USA gir oss et stakkarslig kinotilbud.

 

Murphy fikk sitt gjennombrudd på filmlerretet i 48 Hours (1982), før han ble superstjerne i rollen som den rappkjeftede politietterforskeren Axel Foley i Beverly Hills Cop (1984). Siden gikk det slag i slag, og «alt» han tok i ble en kassasuksess.

Med Coming to America (1988) gav han oss en herlig absurd historie om en fullstendig bortskjemt («The Royal Penis is Clean Your Highness») afrikansk prins, fra Zamunda, som reiser til Queens i New York for å finne seg en passende dronning.

Eddie Murphy og Arsenio Hall, «Coming 2 America» (Foto: Amazon Prime)

Forviklingene, misforståelsene og kulturkonfliktene som oppstår er blant tiårets morsomste og mest sjarmerende komiøyeblikk. Så, vi kan godt forstå at Murphy, etter møkkafilmer som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care og Norbit vendte blikket mot «remake» av et sikkerstikk.

Men, når han først skulle gjenopplive «gamle minner», så har ikke Murphy eller manusforfatterne lagt to pinner i kors for å tenke nytt. Med noen få tweaks får vi i bunn og grunn historien servert på nytt, der også «samtlige» fra originalfilmen stiller opp igjen.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

For noen uker siden anmeldte vi den nye Disney+-serien Big Sky, og hevdet at «’90-tallet ringte og vil ha TV-serien sin tilbake!». I tilfellet med Coming 2 America ser vi for oss at faksmaskinen til Eddie Murphy konstant har pepet, med en beskjed om at «1980-tallet ringer og vil ha filmen sin tilbake»

Les også Cheesy! Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.

Den platte humoren, outrerte karakterene og handlingen er som om filmen skulle være 35 år gammel; for så vidt tilgivelig om vi fortsatt hadde latt oss sjarmere av persongalleriet og den tidvis lett absurde komikken, men nei, vi ler denne gangen mer av enn med Murphy & Co.

Plottvisten er at prins Akeem (visstnok uforvarende) spredte sine rojale frø under Queens-besøket, og nå som han har bruk for en mannlig arving (kvinner kan selvsagt ikke arven tronen i Zamunda) ser hans lojale (?) rådgiver Semmi (Arsenio Hall) sitt snitt til å kontakte bastardsønnen, Lavelle Junson (Jermaine Fowler).

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Den overdrevne «bomsen» Lavelle, med sin enda mer vulgære mor, er hverken sjarmerende eller interessante – kun enerverende karikerte. Den søkte kjærlighetshistorien mellom ham og hans zamundiske frisør, Nimembe (Nomzamo Mbatha), står heller ikke til troende. De har heller overhodet ikke samme gnistrende kjemi som vi fant hos Murphy og Headley i 1988.

Murphy forsøker forgjeves å oppdatere/modernisere plottet ved å nikke anerkjennende til kvinners rettigheter (eller mangel på sådan) og girl-power. Men det blir så overfladisk og lite subtilt at vi gjennomskuer det for hva det er – en fasade. Dog, vi lot oss sjarmere av den feministiske vrien på «The Royal Penis is Clean Your Highness».

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Forsonende elementer er en totalt over-the-top opptreden fra Wesley Snipes som diktator fra nabolandet (Nextdoria!) til Zamunda, den samme gretne frisørgjengen, samt spektakulære, overdådige kostymer.

Enkelte vil nok se Coming 2 America med en litt mildere blikk på grunn av nostalgifaktoren oppfølgeren byr på, men vi kan ikke begripe at noen under 35 vil le av en eneste av de plumpe/platte vitsene. Nei, se heller originalen tre ganger til! 2 stjerner.

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 5. mars 2021
 • Regi: Craig Brewer
 • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 1:50 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Amerika for mine føtter 2 Comedy | March 5, 2021 (Norway) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend