Anmeldelse: Coming 2 America

En fullstendig unødvendig oppfølger

En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Karakter
Komedie
Coming 2 America
Annonse
Annonse
forfatter

Det har vært relativt stille rundt Eddie Murphy de siste årene, og når han nå forsøker å gjenoppfriske komiklassikeren fra 1980-tallet, ender filmen (på grunn av koronapandemien) opp på en strømmetjeneste – og det er kanskje like greit, for Coming 2 America er dessverre ikke verdt en kinobillett.

 

Murphy fikk sitt gjennombrudd på filmlerretet i 48 Hours (1982), før han ble superstjerne i rollen som den rappkjeftede politietterforskeren Axel Foley i Beverly Hills Cop (1984). Siden gikk det slag i slag, og «alt» han tok i ble en kassasuksess.

Med Coming to America (1988) gav han oss en herlig absurd historie om en fullstendig bortskjemt («The Royal Penis is Clean Your Highness») afrikansk prins, fra Zamunda, som reiser til Queens i New York for å finne seg en passende dronning.

Annonse
Eddie Murphy og Arsenio Hall, “Coming 2 America” (Foto: Amazon Prime)

Forviklingene, misforståelsene og kulturkonfliktene som oppstår er blant tiårets morsomste og mest sjarmerende komiøyeblikk. Så, vi kan godt forstå at Murphy, etter møkkafilmer som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care og Norbit vendte blikket mot «remake» av et sikkerstikk.

Men, når han først skulle gjenopplive «gamle minner», så har ikke Murphy eller manusforfatterne lagt to pinner i kors for å tenke nytt. Med noen få tweaks får vi i bunn og grunn historien servert på nytt, der også «samtlige» fra originalfilmen stiller opp igjen.

Les også
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

For noen uker siden anmeldte vi den nye Disney+-serien Big Sky, og hevdet at «’90-tallet ringte og vil ha TV-serien sin tilbake!». I tilfellet med Coming 2 America ser vi for oss at faksmaskinen til Eddie Murphy konstant har pepet, med en beskjed om at «1980-tallet ringer og vil ha filmen sin tilbake»

Les også

Cheesy!

Den platte humoren, outrerte karakterene og handlingen er som om filmen skulle være 35 år gammel; for så vidt tilgivelig om vi fortsatt hadde latt oss sjarmere av persongalleriet og den tidvis lett absurde komikken, men nei, vi ler denne gangen mer av enn med Murphy & Co.

Plottvisten er at prins Akeem (visstnok uforvarende) spredte sine rojale frø under Queens-besøket, og nå som han har bruk for en mannlig arving (kvinner kan selvsagt ikke arven tronen i Zamunda) ser hans lojale (?) rådgiver Semmi (Arsenio Hall) sitt snitt til å kontakte bastardsønnen, Lavelle Junson (Jermaine Fowler).

Annonse
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Den overdrevne «bomsen» Lavelle, med sin enda mer vulgære mor, er hverken sjarmerende eller interessante – kun enerverende karikerte. Den søkte kjærlighetshistorien mellom ham og hans zamundiske frisør, Nimembe (Nomzamo Mbatha), står heller ikke til troende. De har heller overhodet ikke samme gnistrende kjemi som vi fant hos Murphy og Headley i 1988.

Murphy forsøker forgjeves å oppdatere/modernisere plottet ved å nikke anerkjennende til kvinners rettigheter (eller mangel på sådan) og girl-power. Men det blir så overfladisk og lite subtilt at vi gjennomskuer det for hva det er – en fasade. Dog, vi lot oss sjarmere av den feministiske vrien på «The Royal Penis is Clean Your Highness».

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Forsonende elementer er en totalt over-the-top opptreden fra Wesley Snipes som diktator fra nabolandet (Nextdoria!) til Zamunda, den samme gretne frisørgjengen, samt spektakulære, overdådige kostymer.

Enkelte vil nok se Coming 2 America med en litt mildere blikk på grunn av nostalgifaktoren oppfølgeren byr på, men vi kan ikke begripe at noen under 35 vil le av en eneste av de plumpe/platte vitsene. Nei, se heller originalen tre ganger til! 2 stjerner.

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 5. mars 2021
  • Regi: Craig Brewer
  • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:50 t.
  • Karakter: 2
IMDB Rating
Coming 2 America (2021) 110min | Comedy | 5 March 2021 (USA) Summary: The African monarch Akeem learns he has a long-lost son in the United States and must return to America to meet this unexpected heir and build a relationship with his son.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.