TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Eklatant pute-TV – med politisk brodd!

14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.

forfatter
Publisert 24.10.20 - 13:00
Karakter
Komedie
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Sacha Baron Cohen skapte furore i USA, og sitt «hjemland» Kasakhstan da han i 2006 «avslørte» relativt groteske fenomener ved det amerikanske samfunnet og dets politiske kultur. Nå har Amazon sluppet ham ut av straffeleiren.

youtu.be/k1F0CgjMbQ0

 

Førstefilmen ble langvarig advokatmat, og vi er rimelig sikre på at advokatteamet til New Yorks tidligere borgermester, Rudy Giuliani, vil komme etter Cohen og Jeff Bezos, for Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan er ikke akkurat diplomatisk, eller upartisk, i sin fremstilling av USAs høyreside.

Etter å ha mislyktes, og derav fornedret den stolte nasjonen Kasakhstan i 2006, havnet Borat (Sacha Baron Cohen) i unåde hos myndighetene og ble kastet til livslangt straffeleirarbeid. Men, etter at US&A nå har fått en mer «fornuftig» toppleder, McDonald Trump, vil Kasakhstan bedre forholdet ved å gi en gave til landets toppledere (Pence og Trump), og Borat får oppdraget.

Les også Spionen som ofret alt Sacha Baron Cohen kan så visst mer enn å spille i absurde komedier.

Premisset er i utgangspunktet eksakt det samme som i førstefilmen, send inn en komplett naiv tulling av en utlending, som kommer fra et uopplyst land, til å kaste et grelt lys over amerikanske verdier, dobbeltmoral og, ikke minst, den politiske høyresiden.

Denne runden til «Land of the Free, Home of the brave» får Borat, ufrivillig, med seg sin 15-årige datter (en glimrende Maria Bakalova). Hun flykter fra grisehuset i en kasse til Amerika, og overlever ferden på en relativt kreativ måte. Borat må improvisere for å redde skinnet, og foreslår at han skal gi bort sin datter til visepresident Mike Pence, slik at hun, som Melania Trump, kan få sitte i et gyldent bur.

Borat Subsequent MovieBorat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)film Courtesy of Amazon Studios

Har du sett Klovn-filmene til danske Frank Hvam er du rimelig godt forberedt på hva du har i vente; men Cohen strekker strikken ytterligere noen hakk. Her er det bare å finne frem sofaputen først som sist, for enkelte av scenene er så hårreisende, hysterisk pinlige at vi får fysisk vondt i magen av å se dem, og latterkulene nærmest kveler oss!

Les også Klovn: The Movie Det er først i det siste året at fok flest her i Norge har blitt kjent med TV-serien Klovn etter at den har blitt vist mye på blant annet TV2 og TV2 Zebra.

Høydepunktene er en rettroende, og meget forståelsesfull, prest under en komplett absurd abortsamtale, samt en hjemmesnekret countrysang på et småbyrodeo i Texas. At presten klarer å holde et normalt ansikt, og faktisk neglisjerer hvordan babyen ble unnfanget, er både hysterisk morsomt og samtidig dypt bekymringsfullt. Når så en forkledd Borat synger om å gasse demokratene mens flere i blant redneck-publikumet (eller som Trump ville kalt dem: «There’s very fine people on both sides!») viser Hitler-hilsen, har han truffet spikeren på hodet.

«Er det noe rasister her?» Borat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)

Det sagt, så går Cohen i denne filmen etter relativt «enkle» og opplagte mål. Det blir nesten for lettvint å stille en kristenkonservativ pastor til veggs i abortspørsmålet (hva annet kunne man forvente av svar?), eller opplyse middelaldrende hjemmeværende republikanerhusmødre om velsignelsen ved å onanere. Det blir også for mye, lettvint, fokusering på hvor ille det står til med kvinners rettigheter.

Når det kommer til Giuliani, så blir han tatt med buksene nede i åpenlys småflørting med en ung, blond, barmfager kvinne. Men i denne scenen tipper filmingen over i det spekulative og fremstår konstruert.

https://youtu.be/6_44JkaKLVY

 

Dramaturgien halter i overkant mye i Borat 2, det virker som om manuset har blitt endret underveis, og tilpasset korona-situasjonen. Første halvdel av filmen har litt for mye dødtid, men så, midtveis ut endres plutselig filmens hovedfokus til å handle om (den manglende) koronahåndteringen til Trump & Co. Her mistenker vi at manuset har blir omskrevet underveis i produksjonen og ikke tilstrekkelig bearbeidet.

Borat Subsequent Moviefilm_6 Borat Subsequent Moviefilm_10 Borat Subsequent Moviefilm_9 Borat Subsequent Moviefilm_8 Borat Subsequent Moviefilm_7 Borat Subsequent Moviefilm BLOOD MOON Borat Subsequent Moviefilm_3
<
>
Borat Subsequent MovieBorat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)film Courtesy of Amazon Studios

Borat 2 slippes kun 11 dager innen et av USAs viktigste, og mest kontroversielle/splittende, presidentvalg – og tar da også en krystallklar side i valget. Men vi har ingen tro på at filmen vil tippe noen velgere i hverken den ene eller andre retningen; Trump-fansen vil, som sin sjef, se på filmen som forkastelig og avskyelig, mens Biden-fansen vil applaudere og si «Hva var det vi sa?».

Ikke like politisk skarp brodd som førstefilmen, men fortsatt tidvis hysterisk, nærmest plagsomt, pinlig morsom. Det er nok ikke kun Giuliani som føler seg «avkledd» etter å ha blitt latterliggjort i denne filmen. 4 sterke stjerner.

 

Borat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)

Borat Subsequent Moviefilm kan nå strømmes fra Amazon Prime. Advarsel: Ikke en film for sarte sjeler!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 23. oktober 2020
 • Regi: Jason Woliner
 • Med: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Dani Popescu, Rudy Giuliani, Manuel Vieru, Tom Hanks
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 1:36 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Borat påfølgende kinofilm Comedy | October 23, 2020 (Norway) Summary:
Countries: United States, United KingdomLanguages: English, Bulgarian, Hebrew, Romanian, Croatian
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde