Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste TV-er 2021-2022

Hvis du vil se alt underholdningsverdenen har å tilby av visuelle godsaker, kan tiden være inne for å velge ny TV. Her finner du de beste TV-ene vi har testet i året som gikk!

Skrevet av / 03.11.21 - 11:00
Årets beste TV-er 2021-2022

Hjemmeunderholdning fikk en ny og økt betydning under korona-pandemien: Med strenge restriksjoner på kultur, reise, idrett og sosial omgang, tydde mange til sofa og TV-kos for å holde humøret oppe. Dermed er det ikke rart at TV-salget fikk en saftig boost da korona herjet.

Nå som kulturarenaene har fått åpne dørene igjen, kan vi endelig få oppleve musikk og film ”live” med familie og venner. Men TV-en blir nok ikke mindre viktig av den grunn!

Strømmetjenestene har opplevd en eventyrlig vekst det siste året, og mange populære filmer og serier er nå kun tilgjengelig via disse plattformene, som stiller mye høyere krav til både bilde og lyd for å fungere optimalt. Dersom du vil ha tilgang på hjemmeunderholdning i høy kvalitet, og se/oppleve filmer slik produsentene har tenkt, kan det godt hende den gamle TV-en din skriker etter å erstattes med en ny…

Store og sylskarpe bilder

Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV. Bildeskarpheten, kontrasten og ikke minst de tilgjengelige skjermstørrelsene (opp mot 80-90 tommer!) gjør at bildeopplevelsen kan minne om en ekte kino!

4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt. De fleste nye filmer, serier og spill er nå tilgjengelig i et eller annet HDR-format, men du trenger en kompatibel TV for å dra nytte av den beste bildekvaliteten.

Størrelsen teller

Når man bytter TV er det vanlig å gå opp en skjermstørrelse, minst! 55 til 65 tommer har lenge vært blant folkefavorittene – men nå begynner også de virkelig store TV-skjermene på 75-85” eller mer å sette fart på salgsstatistikken. Og så lenge du har nok kroner og kvadratmeter til rådighet, det ingen grunn til være konservativ: En større TV gir som regel også en bedre og mer kino-aktig bildeopplevelse, som hele familien kan ha glede av.

OLED, QLED eller LCD?

Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. Den moderne OLED-teknologien nyter stor popularitet grunnet sin høye bildekvalitet og kontrast. Etter noen år på markedet begynner også OLED-prisene å bli levelige. Men LCD lever fortsatt i beste velgående, med en enda mer fordelaktig pris-per-tomme. De beste LCD-TV-ene har også blitt oppgradert med direkte LED-baklys (MiniLED) og en saftig kontrast som faktisk kan konkurrere med OLED på enkelte områder.

Brukervennlighet er alfa og omega

Dagens TV-brukere stiller store krav til en sømløs brukeropplevelse. Det skal være like lett å koble til en TV-boks eller spillkonsoll, som å vise bilder fra mobilen opp på den store skjermen. For ikke å snakke om alle strømmetjenestene en moderne smart-TV kommer lastet med.

Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike strømmetjenester. Stemmestyring og integrering i smarte hjem blir også stadig mer aktuelt. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde platformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med ”på kjøpet”. Sjekk derfor at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!

Prisene som er oppgitt er veiledende.. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.

__________________________________________________________________________________________

5 gode TV-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil mange gjør (og senere angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand

Skjermstørrelse

0,5-1 meter

43-50 tommer

1-2 meter

50-55 tommer

2-3 meter

55-65 tommer

3-4 meter

65-75 tommer

4-5 meter

75-85 tommer

5-6 meter

85-100 tommer

2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

3. Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

Obs! Store TV-er har ofte også en bred sokkel eller føtter for å sikre at den står stabilt. Sjekk derfor at du får plass på din TV-reol. Noen TV-er har også roterbar sokkel, slik at skjermen enkelt kan vinkles i ønsket retning.

4. Ikke glem lydkvaliteten

Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

Obs! For best mulig resultat sammen med en lydplanke, er det viktig at både lydplanken og TV-en støtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).

5. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)

Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.

Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.

Nominerte til Årets beste TV-er

Vinnere av Årets beste TV-er 2021-2022

Årets TV-innovasjon

Samsung The Terrace

Nå kan du se TV under åpen himmel

Samsung er kjent for å levere TV-er i alle slags størrelser og fasonger, og siste skudd på treet er en ekte utendørs-TV: The Terrace er rett og slett laget for å kunne brukes ute på terrassen.

 

Utendørs TV er ikke noe nytt, men er nok noe vi først og fremst forbinder med utearrangementer, reklame og offentlig informasjon. Derimot er det ganske uvanlig med ute-TV til privat bruk!

Samsung ser nok for seg at The Terrace skal være den perfekte oppgraderingen til uteområdet, rett ved siden av den fancy gassgrillen og det dyrebare boblebadet.

Skjermen er tilgjengelig i både 55”, 65” og 75”, så her er det mulig å gå hele veien fra ute-TV til ute-kino hvis du vil.

Tåler vannsprut og minusgrader

Samsung har allerede lang erfaring med utendørs-TV fra proffbransjen, og LCD-panelet som sitter i The Terrace er spesiallaget for å tåle det våte element, med ekstra forsegling og gummipakninger som skal hindre kondens.

TV-en skal også kunne tåle å brukes i temperaturer fra 50 plussgrader og helt ned i 30 minus. Hele veien fra Sahara til Sibir, med andre ord.

Konklusjon

Med The Terrace har Samsung laget en TV som holder hva den lover, og fungerer utmerket til utendørs bruk. Byggekvaliteten er solid og tillitvekkende, og bildekvaliteten likeså. Vi ble spesielt imponert over den gode lysstyrken, som sørger for en fargesprakende og kontrastrik bildeopplevelse, selv når sola står høyt på himmelen.

Lyden er også godkjent, men for å sette prikken over i-en, anbefaler vi å komplettere med en separat lydplanke. Dette gjelder særlig dersom du har et større uteområde med lengre sitteavstand til skjermen, men er selvsagt mindre viktig dersom du har en liten balkong med naboer å ta hensyn til.

The Terrace er i tillegg en ganske kostbar fornøyelse, men så lenge du kan gi den de rette forholdene, får du en glimrende ”allværs-TV” som kan skape ganske unike uteopplevelser – mens du sitter i lounge-sofaen!

Årets beste high-end TV

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Sonys råsterke OLED setter ny rekord

Sony gjør et sterkt comeback i high-end klassen med sin nye toppmodell: Bravia XR-A90J står igjen som den aller beste TV-en vi har testet i 2021.

Sony er langt fra å være verdens største TV-produsent, men de markerer seg ofte blant de aller beste når kommer til bilde og lyd. Den japanske produsenten sto for noen av de TV-ene vi husker best fra 2020, deriblant 8K-modellen ZH8 og den prisgunstige A85. Derimot glimret de med sitt fravær i den absolutte high-end klassen av OLED-skjermer.

Den såkalte ”Master series” KD-65AG9 som vi testet året før, fikk nemlig aldri noen direkte arvtager i 2020. Sonys daværende toppmodell fikk mye skryt for bildekvaliteten, men måtte samtidig tåle kritikk for nokså laber lysstyrke.

Sony har tatt seg god tid, men nå er toppmodellen for 2021 endelig klar. Og denne gangen ser de ut til å ha ladet kanonen ordentlig: Nykommeren A90J kommer lastet med et ekstra lyssterkt OLED-panel, drevet av en supersmart videoprosessor (Bravia XR). Den har også fått bedre tilkoblingsmuligheter, samt den helt nye Google TV-plattformen. De som kjøper Sonys toppmodell kan dessuten se frem til Bravia Core, som er deres egen eksklusive strømmetjeneste. Her er det med andre ord mye å glede seg til!

Konklusjon

Har Sony greid å forbedre sin nye flaggskip-TV for 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerer et kraftig oppgradert bildepanel med en særdeles effektiv videoprosessor, som resulterer i svært lekker bildekvalitet. Alle de vanlige OLED-fordelene er på plass, med glitrende farger og bunnløst svartnivå. Samtidig er lysstyrken vesentlig forbedret fra tidligere modeller.

Med opptil 1300 nits i de lyseste partiene, er A90J i stand til å gi blendende realistisk gjengivelse av HDR-video, i både mørke og lyse omgivelser. Den innebygde, usynlige høyttalerløsningen fungerer utmerket. Med HDMI 2.1 kompatible innganger (dog kun to av dem) er Sony-skjermen også klargjort for gaming. Legg til en velfungerende smart-TV løsning og smart fjernkontroll, og du har en tett på optimal allround-TV skjerm til alle typer TV-underholdning.

Årets beste basic TV

TCL QLED850 (65QLED850)

Sterk på bilde og lyd

TCL QLED850 kvitterer med glimrende bildekvalitet og lydgjengivelse. Definitivt et av prisklassens aller beste kjøp!

TCL QLED850 er som navnet indikerer en såkalt QLED-skjerm, eller snarere en LCD-TV med kvanteprikker i fargefilteret – en teknikk som er kjent for å gi bredere fargespekter. Brukergrensesnittet er siste versjon av Android, og fjernkontrollen bruker Bluetooth, slik at den ikke trenger pekes direkte.

God formatstøtte – pluss gode tilkoblingsmuligheter

TCL QLED850 utmerker seg med bred støtte for de viktigste videoformatene, deriblant både HDR10+ og Dolby Vision IQ. Dermed er man sikret optimal gjengivelse av moderne HDR-videoinnhold, hvor ”IQ”-versjonen også tar hensyn til lysforholdene i rommet. Her er også støtte for Dolby Atmos lydprosessering, som er kjekt dersom du skulle ønske å koble til en kompatibel lydplanke.

TCL-skjermen byr på fire HDMI-innganger, der to av inngangene støtter 4K/120Hz videosignaler. Her er også flust med gaming-finesser, inkludert en egen spillmodus med lav inngangforsinkelse. Vi målte input lag til godt under 10 millisekunder, hvilket er meget raskt.

Bilde og lyd

TCL-skjermen har et meget skarpt, kontrastrikt og lyssterkt bilde, som får mange av konkurrentene til å se regelrett dunkle ut i forhold! Her er rikelig med lysstyrke til å se TV på høylys dag, i tillegg til at svartnivået duger bra til filmtitting i mørke omgivelser. Den såkalte Dolby IQ-lyssensoren bidrar til at TV-en tilpasser seg bra etter forholdene: TV-en greier å få frem detaljene i mørke partier, i tillegg til bra futt i de lyseste nyansene.

På lydsiden er TCL QLED850 utstyrt med stereohøyttalere signert Onkyo. Lyden er lys, sterk og klar, med god taleforståelse og fyldig bass. Her er til og med litt surroundfølelse på Squid Game!

Alt i alt er det TCL som stikker av med vinnermedaljen i sin prisklasse. QLED850 kan skilte med en rekke praktiske finesser, og har både formatstøtten og tilkoblingsmulighetene på stell. Bildekvaliteten er utmerket, og lyden er god nok til at den kan klare seg uten lydplanke. Helt klart et av de beste kjøpene under 15.000 kroner!

Årets beste premium TV

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED scorer mål

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.

Denne modellen fra Samsung har mye den skal leve opp til: Den tar nemlig over stafettpinnen etter fjorårets Q80T, som vi kåret til årets beste TV i premium-klassen. Årets modell ser ut til å ha ligget i hardtrening, for på innsiden har den fått en rekke råsterke bildefinesser – deriblant et helt nytt baklys med MiniLED-teknologi. Den kommer også i en rekke skjermstørrelser, fra 50” og helt opp til 85”. Jo større jo bedre …

Brukervennlighet og finesser

QN85A bruker Samsungs egenutviklede brukergrensesnitt (Tizen), med et bredt spekter av apper, og fremfor alt god brukervennlighet. Oppsettet går kvikt via mobilen, og alle appene du bruker til vanlig kan legges på lett tilgjengelig menylinje.

QN85A har også fått Samsungs nye fjernkontroll med USB- og solcellelading: dermed behøver du ikke tenke på å skifte batteri.

Bildekvalitet

Vi var naturligvis spente på hvordan Samsung-skjermen ville se ut på fotball og annen idrett, men ble ikke skuffet: QN85A har for det første en kanonsterk lysstyrke, som virkelig får frem handlingen på banen, selv når det er masse lys i rommet. Det morsomme er at den også har skikkelig svartnivå! Lysfordelingen er veldig presis, der skjermen kan være mer eller mindre slukket der det gjelder, noe som medfører at kontrasten får et kraftig løft. Den saftige kontrasten bidrar også til at QN85A får en veldig sterk og nyansert fargegjengivelse.

Konklusjon

Samsung QN85A er en utmerket TV til sport og annen underholdning; Denne Neo QLED-modellen har god bildebehandling som sørger for skarpe og jevne bevegelser, og den kraftige lysstyrken gjør at man fint kan se TV på høylys dag, uten å bekymre seg for dunkle bilder. Takket være det presise MiniLED-baklyset blir også kontrasten og svartnivået glimrende – velegnet til serie- og filmtitting på kveldstid. Samsung-skjermen kan også skilte med lynrask smart-TV funksjoner og et velassortert app-utvalg. Et meget godt kjøp i premium-klassen!

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top