Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR-75Z9J

Kanonsterk 8K-skjerm

Med sylskarp 8K-oppløsning og avansert bildebehandling leverer Sony Z9J en bildeopplevelse av de sjeldne. Men vi savner mer 8K-innhold!

Skrevet av / 12.09.21 - 09:00
Sony Bravia XR-75Z9J
Audun Hage

Sony har servert en rekke lekre TV-skjermer for oss videoentusiaster den siste tiden: OLED-flaggskipet A90J er blant de modellene som har imponert oss mest hittil. Nå har turen kommet til Bravia Z9J, som er det råeste Sony kan levere på LCD-fronten i år.

Z9J er en del av Sonys eksklusive Master-serie, og leveres bare i store skjermstørrelser på 75” og 85”, hvor prisen strekker seg opp mot 100.000 kroner for den største. Foruten et sylskarpt LCD-panel med 8K-oppløsning, tar den i bruk Sonys intelligente Cognitive XR videoprosessor, og det nyeste Google-brukergrensesnittet. Kombinert med potente innebygde høyttalere, blir vi lovet en TV-opplevelse utenom det vanlige!

Sony Bravia XR-75Z9J – Design

Bravia Z9J har mange likhetstrekk med fjorårets toppmodell ZH8. Vi snakker om en ganske kraftig, industriell mastodont av en TV.

Sony-skjermen gjør definitivt en større figur enn en sylslank OLED-TV som A90J. Den er også vesentlig tykkere i omfang enn for eksempel Samsungs QN900A med MiniLED-teknologi. Dette skyldes at Sony bruker et konvensjonelt LED-baklys på sin toppmodell, noe som tar vesentlig mer plass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Sony-skjermen har en ganske massiv fremtoning, men byggekvaliteten er det ingenting å utsette på. (Foto: Audun Hage)

Sony har likevel sørget for noen smarte grep på designfronten: De medfølgende føttene kan stilles enten bredt eller smalt, for å kunne passe på ulike reoler. Skjermen kan også heves et hakk for å gi plass til en lydplanke. Veggmontering er selvfølgelig også mulig via standard VESA-feste. Da bør du imidlertid sørge for solid forankring, da 75- og 85 tommeren veier henholdsvis 46 og 62 kilo!

 

Sony Z9J kan stilles i tre ulike posisjoner avhengig av hvor mye plass du har på reolen. (Foto: Sony)

 

Brukervennlighet og finesser

På betjeningsfronten leveres Z9J med Sonys premium-fjernkontroll. Den har en børstet front, ligger godt i hånden og er dessuten utstyrt med bakbelyste taster. Knappene gir også god taktil feedback når vi trykker på dem – mye bedre enn den litt dvaske standard-fjernisen man finner på de rimeligere modellene fra Sony.

Android-brukergrensesnittet har også fått en ansiktsløfting, og kommer her i den nye versjonen kjent som Google TV. Menysystemet har blitt mer oversiktlig, og app-utvalget er upåklagelig.

<
>
Google-plattformen byr på et bredt utvalg av apper. (Foto: Audun Hage)

 

Sony har også sørget for å oppdatere årets modell med bedre tilkoblingsmuligheter. Z9J har fire HDMI-innganger hvorav tre av dem nå støtter 2.1-standarden. Med en båndbredde på 48Gbps kan den ta imot videosignaler på opp mot 8K/60p, eller 4K/120p. Dermed er dette også en velegnet TV til moderne spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X.

Derimot er det skuffende at Sony – til tross for å være en Google TV – fortsatt ikke støtter den viktige AV1 video-kodeken fullt ut. Denne kreves for å spille av 8K-videoer fra YouTube, og var noe vi etterlyste på forgjengeren ZH8 fra 2020. Årets modell har riktignok støtte for AV1 i 4K-oppløsning: Derimot glimrer 8K-støtten – ironisk nok – fortsatt med sitt fravær på Z9J.

YouTube er fortsatt en av de få kildene til ekte 8K-innhold. Derfor er det litt overraskende at heller ikke årets modell har fått dette på plass fra starten av: Her er det verdt at konkurrenter som LG og Samsung støttet AV1 med 8K-innhold allerede på fjorårsmodellene. Hva skjer, Sony?

Bildekvalitet

Uansett om kildematerialet har høy eller lav oppløsning, er Sony-skjermen heldigvis utstyrt med en kraftig videoprosessor, som får det meste av videoinnhold til å se riktig lekkert ut. Vi har allerede positiv erfaring med Sonys XR bildeprosessor fra modeller som A90J og A80J, og den kommer virkelig til sin rett på en stor skjerm som dette. Sonys bildebehandling har fått visse ”kognitive” egenskaper når den analyserer og optimaliserer bildesignalet.

En spillefilm som Once Upon a Time… in Hollywood (Netflix, 4K UHD) ser virkelig mesterlig ut på Sony Z9J. Tarantino-filmen tar oss tilbake til Hollywood på 60-tallet, og det føles omtrent som å få en liten bit av solrike California inn i stua! Sony-skjermen formelig gløder imot oss, og de fargerike scenene får en imponerende livaktig lysstyrke og kontrast, uten at det bikker over og føles overdrevet. Nærbildene av Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) og hans stuntmann Cliff Booth (Brad Pitt) er virkelig sylskarpe, uten at det føles overdrevet eller unaturlig. Bravia Z9J er hele tiden tro mot originalen, uten å pøse på med kunstig skarphet eller overmetning av fargene.

Sony Z9J gir et meget fargerikt, men likevel nøytralt og filmatisk korrekt bilde. Her fra Tarantino-filmen Once Upon a Time… in Hollywood på Netflix. (Foto: Audun Hage)

 

Vi måtte selvfølgelig også sjekke ut gangster-favoritten The Irishman, som serveres i Dolby Vision HDR-format. Denne filmen av Martin Scorsese har en litt dystrere fargesetting enn Tarantinos Hollywood-epos, som kan medføre at den ser litt blass og utvasket ut på mindre kapable skjermer. Men ikke her! Sony Z9J serverer filmen med et nydelig, fargerikt bilde fullt av nyanser. Nyansene i rødt er spesielt imponerende, der dressen og slipset til Jimmy Hoffa får veldig realistiske toner. Skarpheten og detaljrikdommen er suveren, der vi kan skimte små detaljer som vever og sømmer på Robert De Niros silkeskjorter.

Bevegelsesskarpheten er også blant de beste vi har sett: Sony-skjermen gjengir 24 hz spillefilmer med en naturtro filmkarakter som er veldig tro mot originalen, uten at bildet bryter opp og føles hakkete.

God lyskontroll

Ingen tvil: Den generelle bildekvaliteten fra Sony Z9J ligger definitivt i high-end klassen. I tillegg bidrar den blendende lysstyrken (rundt 2000 nits) til at bildet ser glimrende ut i lyse omgivelser. Når det er sagt, har den noen begrensninger når det kommer til svartnivå og detaljer i mørke scener.

LCD-skjermen er utstyrt med LED-baklys som gir relativt god lyskontroll. Sony-skjermen klarer å hente frem detaljer fra mørke scener, og kan gjengi sterke HDR-scener uten at det lyse blør over i de mørke partiene. Når det er sagt, kan Z9J selvfølgelig ikke helt måle seg med lyspresisjonen fra OLED.

Sonys egen A90J OLED-TV har for eksempel et enda dypere, mer bekmørkt svartnivå som kommer mer til sin rett i et mørkt filmrom. En konkurrent som Samsung QN900A (test kommer) har også mer finmasket og presis lysfordeling, takket være sine mange soner med MiniLED-lys.

Sony har valgt den mer tradisjonelle løsningen med større lysdioder, som må fordele lyset på færre individuelle soner. Det kan medføre små skyggeeffekter (halo/glorie) rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. Når det er sagt, er Sony Z9J definitivt blant de mest presise LCD-skjermene vi har sett av denne typen. Her er det for eksempel ingen påfallende lysblødning rundt undertekstene, slik man må tåle på LCD-skjermer med færre soner.

Lydkvalitet

Sony benytter seg også i år av sin såkalte Acoustic Multi-Audio teknikk på lydsiden. Bravia Z9J er utstyrt med strategisk plasserte høyttalere under, over og på siden av TV-kabinettet. Kombineres med fiffig digital lydbehandling, skal dette gi en mer presis lokalisering av lydeffektene slik de fremstår i handlingen.

Vi har tidligere latt oss imponere av Sonys Acoustic Surface teknikk fra OLED-TV-ene deres, der lyden kommer rett ut av skjermen. Og Sony-skjermen gir faktisk et lignende inntrykk her også: Stemmen til Dua Lipe er godt forankret i senter av bildet, mens publikumsbruset kommer inn fra sidene. Den generelle lydkvaliteten er også svært god, med utmerket klarhet og taleforståelse. Her er også god fylde i lydeffektene, takket være ekstra basshøyttaler på baksiden.

Sony-skjermen har også en bonus-funksjon som tillater oss å bruke skjermens innebygde høyttalere som senterhøyttaler i et større oppsett. Det sitter egne høyttalerkontakter på baksiden som du kan koble til utgangen fra din surroundreceiver.

Konklusjon

Sony er kjent for å legge ekstra krefter ned i sine toppmodeller, og Z9J skuffer ikke: Bildekvaliteten ser mesterlig ut, med nyansert fargegjengivelse og besnærende detaljrikdom. Sony-skjermen er i tillegg en skikkelig lyskanon, som evner å få HDR-innhold til å se virkelig spenstig og livaktig ut! Derimot skuffer det oss litt at Sony (fortsatt) ikke har fått i stand støtte for YouTube-video i 8K-oppløsning.

Samtidig er det ingen tvil om at dette er en TV for de spesielt interesserte og kravstore entusiastene: 75.000 kroner for det som tross alt er en relativt tradisjonell LCD-TV, kan virke saftig i 2021, spesielt når konkurrenter som Samsung kan friste med en slankere og mer moderne 8K MiniLED-TV. Vi skal heller ikke glemme at Sonys egen 83-tommers XR-83A90J, med alle sine OLED-kvaliteter, også ligger i samme prisleie som Z9J.

Hvilken Bravia-TV som er den beste, kommer til syvende og sist ned til ens egne behov. Dersom du favoriserer bunnløst svartnivå og kullsvart svartnivå til mørke filmkvelder, har OLED helt klart sine fortrinn. Hvis du derimot søker en skarp, fargerik TV med massevis av lysstyrke, er Sony Z9J en veldig potent kandidat!

Karakter
Sony Bravia XR-75Z9J
High End

Lyd & Bilde mener

Sony Z9J gir imponerende kontrastrike og fargesterke bilder, og fremstår som noe av de beste vi har sett fra tradisjonell LCD. Sony-skjermen mangler (fortsatt) støtte for 8K-video fra YouTube, noe som begrenser tilgangen på innhold i det sylskarpe formatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top