TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

forfatter
Publisert 01.07.21 - 09:00
Karakter
Epson EH-TW7000
L&B menerskew
pluss Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
minus Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
Spesifikasjoner
  • Teknologi: LCD
  • Oppløsning: PRO-UHD (2716 x 1528)
  • Panelkontrast:
  • Dynamisk kontrast: 40.000:1
  • Lysstyrke: 3.000 ANSI Lumen
  • Høyttaler / lydutgang: Nei / ja
  • Levetid lampe: 3.500 t (High), 5.000 t (ECO)
  • HDR: HDR10
  • Avstand til 100” 16:9: 2,95 – 4,77 m (1,32 – 2,15:1)
  • Web: epson.no
Veil. pris 10990 Produktside

EH-TW7000 er Epsons rimeligste 4K-projektor. Det vil si, den er 4K-kapabel, men i virkeligheten bruker denne LCD-projektoren et 1080p bildepanel, som med optiske tryllerier tegner opp et bilde med dobbelt antall piksler på lerretet. Det gjøres ved å forskyve bildet fra panelet en halv piksel ddiagonalt, og lynraskt bytte frem og tilbake mellom bildesegmentene. Vær oppmerksom på at projektoren ikke projiserer et 4K-bilde, som er fire ganger 1080-oppløsning, men i stedet noe rundt 2716 x 1528 – som er halvparten av pikseltallet til 4K.

Fordelen med dette er at bildet blir mye mer detaljert enn et 1080p HD-bilde, og at teknologien er mye rimeligere enn å bruke et ekte 4K bildepanel.

Les også Blås i ekte 4K. Dette er den beste projektoren under 50.000 kroner Dette er den beste projektoren du får i dag under 50.000 kroner [oppdatert med video].

Ulempen er at vi ofte har sett at det gir mer strølys i mekanikken innvendig og dermed et blassere svartnivå, i tillegg til at det kan stjele noe lysstyrke. Og selv om prosessen skjer lynraskt, kan løsningen likevel gi uskarpe bevegelser i bildet når det går veldig fort i svingene.

En annen ulempe er at pikslene overlapper hverandre, slik at bildet ikke blir helt like knivskarpt som når det gjenskapes fra et ekte 4K bildepanel.

epson eh-tw7000 angle
Foto: Epson

Bildejustering

EH-TW7000 har både horisontal og vertikal optikkjustering, som sammen med et vidt zoomområde gir stor fleksibilitet. Her kan du nemlig få et 100 tommers bilde fra en avstand på 2,95 – 4,77 meter.

Man skulle tro Cinema var bildemodusen som var mest tro til bildekilden, men på denne projektoren er det Natural du skal velge. Men selv denne har et lite hint av grønt i seg, så en kalibrering er anbefalt om du ønsker å se bildene nøyaktig som filmregissøren ønsket.

Ut av esken står lysstyrke og kontrast på 50, vi kjører lysstyrken ned til 40 og kontrasten opp til 90, og dynamisk iris til High Speed.

Epson eh-tw7000 lens
Epson EH-TW7000 fyrer løs med en lysstyrke det smeller av! Foto: Epson

Bildekvalitet

Vi blir nærmest blåst overende av lysstyrken på Epson-projektoren. Spesielt 4K-innhold med HDR virkelig smeller ut og nesten blender oss med spektakulære lyseffekter! Bildet er skarpt, og bare når vi står helt inntil lerretet og studerer bildet på pikselnivå, ser vi at det ikke er fullt så oppløst som en ekte 4K-projektor.

I lyse scener blekner den dobbelt så dyre BenQ TH850 ved siden av Epson-projektoren, og til og med den dyre Sony VPL-VW590ES må se seg slått på lysstyrke. Når King Kong-karakteren i Ready Player One ligger under broen for å knuse alle biler og motorsykler som forsøker å passere ham, lyser scenen mot oss med en nesten tredimensjonal karakter.

Men filmer og TV-serier består som kjent ikke bare av dagslysscener, og ærlig talt er ikke bekmørke skygger Epsons sterkeste kort på hånden. I svært mørke scener blir bildet litt blast og flatt, projisert på vårt DreamScreen V6 lerret i et mørkt rom uten vinduer. Men noen krise er det aldri, og sett opp mot hva du faktisk får for pengene, er ankepunktene små.

epson eh-tw7000 front
Foto: Epson

Epson EH-TW7000: Konklusjon

Epson EH-TW7000 er en projektor for deg som ønsker tilnærmet 4K-opplevelser og et skarpt bilde, og den funker faktisk bra med HDR-innhold – takket være sin høye lysstyrke.

Lyse scener smeller ut som om sola skulle skinne rett mot oss, og HDR-scener skaper en 3D-effekt som gjør film og TV-serier ekstra underholdende. Svartnivået er derimot ikke på høyde med de beste, så hvis du har en bekmørk “bat cave” til hjemmekinobruk kan det nok hende du ønsker noe som er litt råere i den disiplinen.

Har du derimot en stue som i stedet er “mørk nok”, med nedtrukket gardiner og avslått lys, så vil Epson-projektoren fort kunne trollbinde deg. Et rent røverkjøp av en underholdningskanon!

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.

Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor.
Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!

Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster.
Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
«Usynlig» storskjerm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et digert bilde på veggen, som er skjult når du ikke bruker det. Og bildekvaliteten er lekker!
lbpluss
Drømmeforsterkere til hjemmekinoen fra Marantz Marantz AV 10 og AMP 10 er et skikkelig high-end forsterkersett til hjemmekinoen. Billig er det ikke, men vil vil tro du blir rik på opplevelser ...
lbpluss
McIntosh slipper AV-receiver med Dolby Vision Har 150 watt i alle kanaler, 8K-video og Dirac Live romkorreksjon.
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
Følg Lyd & Bilde