TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

forfatter
Publisert 01.07.21 - 09:00
Karakter
Sony VPL-VW290ES
L&B mener
Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster.
Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.
Spesifikasjoner
  • Teknologi: SXRD (LCOS) projektor
  • Oppløsning: 4K UHD (3840 x 2160)
  • Panelkontrast:
  • Dynamisk kontrast:
  • Lysstyrke: 1500 Lumen
  • Høyttaler / lydutgang: Nei / nei
  • Levetid lampe: 6.000 t (Lamp: Low)
  • HDR: Ja (HDR10, HLG)
  • Avstand til 100” 16:9: 3,05 – 6,26 m (1.38-2.83)
  • Web: pro.sony.com
Veil. pris 55998Pr. 01.07.21 Produktside

Sony har lenge vært blant de få produsentene som kan tilby hjemmekino-projektorer med ekte 4K bildebrikker innenbords. De bruker denne erfaringen til å stadig flikke og forbedre på teknikken, og et av de siste skuddene på treet er den oppdaterte ”innstegsmodellen” VPL-VW290ES.

Sony-projektoren bruker selskapets SXRD-teknologi, som er kjent for å gi meget god lysstyrke og kontrast kombinert med korrekt fargegjengivelse. Med en pris på over 50.000 kroner er den ingen billig fornøyelse, men for de som allerede har fylt kjelleren med et titalls høyttalere, stort lerret og komfortable lenestoler, kan den være nøkkelen til film-nirvana!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES kan leveres i en hvit, stuevennlig finish i tillegg til svart. Likevel trives den nok aller best i mørke kinorom. Foto: Sony

Proffe justeringsmuligheter

Den største nyheten på årets nykommer fra Sony er den avanserte videoprosessoren X1. Denne bildemotoren stammer opprinnelig fra Sonys Bravia TV-modeller, men er nå optimalisert for projektorbruk, og byr på en rekke finesser som skal sikre optimal bildekvalitet – spesielt med tanke på HDR-video. Den kommer også med kjente finesser som Motionflow bevegelsesutjevning og Super Resolution Reality Creation, som oppskalerer HD-video til 4K kvalitet.

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer
Med Sonys nye X1-prosessoren for projektorer gir VPL-VW290ES bedre HDR-effekter enn de fleste. Ill: Sony

Sammenlignet med de enklere modellene fra BenQ og Epson, er Sony-projektoren en drøm å sette opp. Med motorisert zoom, fokus og linseposisjon via fjernkontrollen går alt som en lek fra godstolen. Vi merker også når vi håndterer Sony-projektoren, at kvaliteten på optikken er av et annet nivå, med mer presise innstillinger.

Merk: i motsetning til den dyrere VW590ES, er det ikke mulighet til å lagre flere sett med innstillinger, slik du kan på storebroren. Det er litt gjerrig av Sony, synes vi. I tillegg må den klare seg uten den dynamiske iris-funksjonen, som justerer lysåpningen fortløpende i takt med bildematerialet.

Sony VPL-VW290ES
Med sitt glimrende svartnivå, selv uten dynamisk iris, fortjener Sony VPL-VW290ES å stå i et bekmørkt rom. Da er svart den eneste fargen som gir mening for en projektor. Foto: Sony

Bildekvalitet

Sony VPL-VW290ES er en skreddersydd hjemmekino-projektor som trives best i mørke omgivelser. Den har ikke like saftig lysstyrke som allround-projektorene fra BenQ og Epson (1500 mot cirka 3000 lumen), og retter seg derfor mer mot entusiastene med dedikerte kinorom, snarere enn en vanlig stue. Men så lenge du kan gi den de rette betingelsene (mørklagte omgivelser, lite lysrefleksjon osv), belønnes du med et bilde i high-end klassen.

Les også JVC DLA-X7900 og Sony VPL-VW360ES Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

Sony-projektoren fyller lerretet vårt med et sylskarpt og detaljert bilde, og vi merker umiddelbart at bildekvaliteten gjør et markant hopp. Her tar vi steget opp fra det som er en absolutt utmerket bildeopplevelse, til noe som minner mer om ekte kino! Kontrasten, fargepresisjonen og dybden ligger på et annet nivå enn de rimeligere utfordrerne.

Bildebehandlingen fra Sony-prosessoren virker svært god: VPL-VW290ES gir for eksempel en veldig stabil og overbevisende gjengivelse av HDR-video. Testfilmen Ready Player One er full av kaotiske scener og veksler hyppig mellom ulike VR-miljøer, men Sony-projektoren er hele tiden med på kappløpet, og klarer å bevare detaljene i både mørke og lyse scener. Vi legger også merke til den gode støyreduksjonen, som effektivt fjerner støy uten å grøte til de små detaljene.

Sony VPL-VW290ES: Konklusjon

Med en prislapp i overkant av 50.000 kroner gjør Sony VPL-VW290ES et markant hopp i pris sammenlignet med modellene fra Epson og BenQ. Til gjengjeld får du et bilde som er en ekte kino verdig, med knallsterk kontrast, presis fargebalanse og utmerket svartnivå – som skapt for et dedikert kinorom.

Også i denne testen:

BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.

Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor.
Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!

Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Comeback for Sonys beste surroundhøyttalere Sonys populære surroundhøyttalere har vært vanskelige å slå kloa i, men nå har de fått ny forhandler.
Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.
Følg Lyd & Bilde