Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

Skrevet av / 01.07.21 - 09:00
Sony VPL-VW290ES
Audun Hage

Sony har lenge vært blant de få produsentene som kan tilby hjemmekino-projektorer med ekte 4K bildebrikker innenbords. De bruker denne erfaringen til å stadig flikke og forbedre på teknikken, og et av de siste skuddene på treet er den oppdaterte ”innstegsmodellen” VPL-VW290ES.

Sony-projektoren bruker selskapets SXRD-teknologi, som er kjent for å gi meget god lysstyrke og kontrast kombinert med korrekt fargegjengivelse. Med en pris på over 50.000 kroner er den ingen billig fornøyelse, men for de som allerede har fylt kjelleren med et titalls høyttalere, stort lerret og komfortable lenestoler, kan den være nøkkelen til film-nirvana!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES kan leveres i en hvit, stuevennlig finish i tillegg til svart. Likevel trives den nok aller best i mørke kinorom. Foto: Sony

Proffe justeringsmuligheter

Den største nyheten på årets nykommer fra Sony er den avanserte videoprosessoren X1. Denne bildemotoren stammer opprinnelig fra Sonys Bravia TV-modeller, men er nå optimalisert for projektorbruk, og byr på en rekke finesser som skal sikre optimal bildekvalitet – spesielt med tanke på HDR-video. Den kommer også med kjente finesser som Motionflow bevegelsesutjevning og Super Resolution Reality Creation, som oppskalerer HD-video til 4K kvalitet.

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer
Med Sonys nye X1-prosessoren for projektorer gir VPL-VW290ES bedre HDR-effekter enn de fleste. Ill: Sony

Sammenlignet med de enklere modellene fra BenQ og Epson, er Sony-projektoren en drøm å sette opp. Med motorisert zoom, fokus og linseposisjon via fjernkontrollen går alt som en lek fra godstolen. Vi merker også når vi håndterer Sony-projektoren, at kvaliteten på optikken er av et annet nivå, med mer presise innstillinger.

Merk: i motsetning til den dyrere VW590ES, er det ikke mulighet til å lagre flere sett med innstillinger, slik du kan på storebroren. Det er litt gjerrig av Sony, synes vi. I tillegg må den klare seg uten den dynamiske iris-funksjonen, som justerer lysåpningen fortløpende i takt med bildematerialet.

Sony VPL-VW290ES
Med sitt glimrende svartnivå, selv uten dynamisk iris, fortjener Sony VPL-VW290ES å stå i et bekmørkt rom. Da er svart den eneste fargen som gir mening for en projektor. Foto: Sony

Bildekvalitet

Sony VPL-VW290ES er en skreddersydd hjemmekino-projektor som trives best i mørke omgivelser. Den har ikke like saftig lysstyrke som allround-projektorene fra BenQ og Epson (1500 mot cirka 3000 lumen), og retter seg derfor mer mot entusiastene med dedikerte kinorom, snarere enn en vanlig stue. Men så lenge du kan gi den de rette betingelsene (mørklagte omgivelser, lite lysrefleksjon osv), belønnes du med et bilde i high-end klassen.

Les også JVC DLA-X7900 og Sony VPL-VW360ES Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

Sony-projektoren fyller lerretet vårt med et sylskarpt og detaljert bilde, og vi merker umiddelbart at bildekvaliteten gjør et markant hopp. Her tar vi steget opp fra det som er en absolutt utmerket bildeopplevelse, til noe som minner mer om ekte kino! Kontrasten, fargepresisjonen og dybden ligger på et annet nivå enn de rimeligere utfordrerne.

Bildebehandlingen fra Sony-prosessoren virker svært god: VPL-VW290ES gir for eksempel en veldig stabil og overbevisende gjengivelse av HDR-video. Testfilmen Ready Player One er full av kaotiske scener og veksler hyppig mellom ulike VR-miljøer, men Sony-projektoren er hele tiden med på kappløpet, og klarer å bevare detaljene i både mørke og lyse scener. Vi legger også merke til den gode støyreduksjonen, som effektivt fjerner støy uten å grøte til de små detaljene.

Sony VPL-VW290ES: Konklusjon

Med en prislapp i overkant av 50.000 kroner gjør Sony VPL-VW290ES et markant hopp i pris sammenlignet med modellene fra Epson og BenQ. Til gjengjeld får du et bilde som er en ekte kino verdig, med knallsterk kontrast, presis fargebalanse og utmerket svartnivå – som skapt for et dedikert kinorom.

Karakter
Sony VPL-VW290ES
High End

Lyd & Bilde mener

Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster. Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.

Også i denne testen:

Test av fire 4K projektorer

BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.
Les hele testen

Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor.
Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!
Les hele testen

Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Scroll to Top