Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Skrevet av / 01.07.21 - 09:00
Sony VPL-VW590ES
Geir Gråbein Nordby

Ved siden av JVC er Sony den eneste produsenten av hjemmekinoprojektorer, som bruker ekte 4K bildepaneler for å gjenskape Ultra HD-video hjemme i stua. Som det som sitter i VPL-VW590ES.

Et 4K-panel har den åpenbare fordelen av å projisere hver eneste piksel helt samtidig, og dermed unngå alt som heter uskarphet i bevegelser. Samtidig bevares maksimal lysstyrke og svartnivå, siden man ikke trenger å manipulere optikken for å få hver piksel på panelet til å gjenskape flere piksler på lerretet.

Den eneste ulempen med et ekte 4K bildepanel er at det er større – og mye dyrere.

sony vpl-vw590es top
Foto: Sony

Den dyreste lampeprojektoren

VPL-VW590ES er den dyreste og beste blant Sonys lampebaserte projektorer, med den samme glimrende panelkontrasten til lillebror VW290ES. Sony har ikke spesifisert hva denne er, men vi målte forgjenger VW260ES til over 20.000:1, som er aldeles glimrende. Storebrors store ess i ermet er dynamisk iris, som lillebror mangler. Dermed hevder Sony å øke kontrasten til 350.000:1, ved å strupe lyset i de aller mørkeste skyggescenene. Og siden kontrasten er så høy fra før, vil du knapt merke at irisen jobber – bare at svart rett og slett er beksvart! I tillegg har VW590ES litt høyere lysstyrke – 1800 mot 1500 ANSI Lumen, som gir ekstra krutt i lyse områder.

Sony-X1-for-Projector
Sony har utviklet en egen X1 prosessor for projektorer, som blant annet sørger for en meget imponerende HDR-effekt. Foto: Sony

Intelligent bildebehandling

De nyeste Sony-projektorene har fått en spesiell, modifisert versjon av X1-prosessoren de bruker i TV-ene sine. Som i projektorer først og fremst betyr en glitrende HDR tone mapping. Det er nemlig nødvendig å dra ned høylyset i HDR-effektene noe på en projektor, for at resten av bildet ikke skal bli for mørkt og blast. X1-prosessoren gjør dette på en mer intelligent måte, ved å analysere bildet og sammenligne mot en gigantisk bildebank som Sony har lagt i minnet, slik at prosessoren kan gjøre bedre valg på hvilke områder som kan dras opp i lysstyrke og hvilke som skal gjøres mørkere. Resultatet er at den opplevde kontrasten blir større.

X1-prosessoren sørger dessuten for en bedre Reality Creation, som blant annet gjør en bedre jobb med å oppskalere lavere oppløsninger til 4K.

sony vpl-vw590es front white
Foto: Sony

Linseminne

En annen detalj med VPL-VW590ES, er at den har elektronisk linseminne. Dette er gull verdt sammen med bredformatlerret, for det betyr at du kan lagre én optisk innstilling for 16:9-innhold, og en annen innstilling for bredformat (2,35:1). Dermed får du fylt hele lerretet med bilde, bare ved å trykke på en knapp. Vi vil gå så langt som å si at den funksjonen alene nesten gjør at det er verdt å betale de ekstra kronene for 590-projektoren, vel å merke hvis du har et bredt lerret.

Les også Projektor med laserpresisjon Teknologien fra de beste profesjonelle kinoprojektorene er puttet inn i et produkt kompakt og stillegående nok for hjemmet. Si hei til verdens rimeligste 4K laserprojektor.

Smellvakre bilder

Sony-projektoren tegner opp et så detaljert og realistisk bilde at vi nesten må klype oss i armen! Der hvor rimeligere projektorer må balansere kompromissene for å gi en jevnt over god opplevelse, er det så mye mer av alt her. Skyggene er absurd mørke, uten å miste detaljer, mens detaljer i ansikter, år og skjegg har en sånn naturlig glans over seg, at vi knapt har sett maken.

sony vpl-vw590es closeup geir nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Scener som balanserer mørkt med HDR-lys –for eksempel et nærbilde av et bål som brenner mot nattehimmelen – er nesten skummelt livaktig. Her er VW590ES i en annen liga enn de andre. Det skulle bare mangle, til denne prisen. Men vi er likevel imponert over hva Sony har fått til, og denne projektoren demonstrerer virkelig hva X1-prosessoren er god for. Åpenbart er prosessoren optimalisert for bruk med dynamisk kontrast, for HDR-video er såpass mye bedre på denne enn på lillebror, at det ekstra svartnivået og ørlite kraftigere lysstyrken ikke kan være hele forklaringen.

sony vpl-vw590es front
Foto: Sony

Sony VPL-VW590ES: Konklusjon

Der hvor rimeligere projektorer har hver sine styrker og svakheter, legger Sony HW-VW590ES sammen alle styrkene, mens svakhetene elimineres! Bildet her er så lytefritt, at vi knapt har sett maken! Superskarpt, detaljert, bekmørkt – og samtidig med masse intensitet i høylys. Sammen med X1-prosessoren gir dette eksemplariske HDR-effekter! Projektoren er også nesten minst like imponerende på video uten HDR.

Dette er rett og slett en maktdemonstrasjon av en projektor.

Karakter
Sony VPL-VW590ES
High End

Lyd & Bilde mener

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor. Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!

Også i denne testen:

Test av fire 4K projektorer

BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.
Les hele testen

Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster.
Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.
Les hele testen

Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Scroll to Top