Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung The Frame QE65LS03A (2021)

Veggpryd med bilde og lyd

Samsungs populære ramme-TV er tilbake i ny, slankere versjon: 2021-modellen er en praktisk og stuevennlig TV med skarp bildekvalitet.

Skrevet av / 25.05.21 - 09:00
Samsung The Frame QE65LS03A (2021)
Audun Hage

Samsung The Frame har blitt en av verdens mest populære TV-modeller de siste årene, med over en million solgte eksemplarer globalt. Ikke verst for en skjerm som prøver å ligne minst mulig på en TV! Men så er det nok nettopp det det diskré, malerilignende utseendet som gjør at mange faller for denne modellen.

Muligheten til å vise bilder når TV-en er skrudd av, er også en kjærkommen finesse: I stedet for et sort hull på veggen, kan du lyse den opp med et kunstverk av Munch eller Monet, eller dine egne familiefotos for den del.

Nå er The Frame tilbake i sin femte generasjon, og Samsung har som vanlig finpusset på flere av detaljene. 2021-modellen har fått ny design, nye innramminger og en hel del nytt under panseret. Vi har sett nærmere på 65” utgaven, men The Frame finnes nå skjermstørrelser fra 32” og helt opp til 75”.

Vær obs på at det kun er skjermstørrelsene fra 43” og oppover som er helt nye i 2021. Den minste 32” modellen vil fortsatt selges som 2020-versjonen LS03T.

QN65LS03AAFXZA_001_Front1_Black QN65LS03AAFXZA_008_R-Perspective3_Black QN65LS03AAFXZA_005_R-Side2_Black
<
>
Samsung The Frame LS03A. (Foto: Samsung)

The Frame 2021 – Design

Det første vi legger merke til er at den nye Frame-modellen har blitt vesentlig slankere enn forgjengeren. Nye LS03A er nesten bare halvparten så tykk som den eldre LS03T ( 24,9 mm vs. 45,8 mm). Likevel beholder skjermen den samme tykkelsen på hele baksiden, uten noe som stikker ut. Dette er mulig siden strømforsyning, tilkoblinger og annen elektronikk ligger gjemt i den separate One Connect boksen, som forbindes til TV-en med en enkel kabel.

Den nye formfaktoren medfører også at The Frame bruker et nytt veggfeste. Det skiller seg litt fra det gamle No Gap festet ved at det nå benytter to veggbraketter i stedet for en. Dette kan medføre litt mer måling, og skruing før TV-en sitter på veggen – du må blant annet være nøye for å få TV-en i vater.

Forskjellene mellom 2020 og 2021-modellen betyr også at du ikke uten videre kan henge en ny Frame der den gamle hang, uten først å bytte innfesting. Siden TV-en har fått ny slankere fasong må du også kjøpe nye rammer.

Nye rammer

Samsung tilbyr nye designvarianter kalt Modern og Beveled med skråskjært kant, samt nye fargevalg på rammene i år. (Foto: Samsung)

The Frame ville naturligvis ikke sett ut som et ekte bilde, uten en passende innramming. Disse selges som ekstrautstyr og kommer nå i en rekke ulike varianter til å feste utenpå skjermen. Et sett med rammer koster 990 kroner.

Vi har ikke sjekket ut alle rammene enda – blant annet savner vi å se de nye ”Beveled” rammene med faset/skråskjært kant – men vi kan i alle fall fortelle at den nye imitasjonen av Eik ser riktig stilig ut! Selv om det er snakk om plast /vinyl og ikke ekte trefinér, kan det faktisk passere som ekte eik sett fra avstand.

Brukervennlighet og finesser

Når det kommer til betjeningen er Frame lik de andre Samsung-modellene: Den bruker det velkjente brukergrensesnittet Tizen som utmerker seg med raske og oversiktlige menyer. Her får du dessuten tilgang til et bredt utvalg av apper og tjenester (mot abonnement vel og merke), inkludert Netflix, HBO, Apple TV+ og Disney+.

2021-versjonen av The Frame har også fått Samsungs nye oppladbare fjernkontroll – den samme som de nye Neo QLED-modellene. Den kan blant annet skilte med USB- og solcellelading. Dessverre kommer den nå kun i svart, og ikke hvitt slik The Frame opprinnelig gjorde. Litt synd da dette bidro til at den føltes mer original og eksklusiv.

Skiftet til ”standard” fjernkontroll innebærer også at det ikke lenger finnes noe egen snarvei-knapp for gallerimodus (Art Mode) på fjernkontrollen.

På tilkoblingsfronten kan Frame skilte med støtte for HDMI 2.1 og viktige gamingfunksjoner som 4K/120 fps (på 55″ og større), Variabel Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Dermed er det fritt frem for å koble til en PS5 eller Xbox om du ønsker.

Samsung Art Store

Et av hovedpunktene ved The Frame, ved siden av utseendet, er tilgangen til Samsungs digitale kunstgalleri Art Store. Det følger med et tyvetalls forhåndsinstallerte bilder, og mot et abonnement på 50 kr i måneden kan du velge mellom 1400 eksklusive fotografier og malerier fra kjente internasjonale profiler.

2021_VD_TheFrame_KFI_My-Collection_Fin_72dpi 2021_VD_TheFrame_KFI_Art-Store_Fin_72dpi
<
>

For mange vil det nok være mer aktuelt å laste opp sine egne bilder for visning på skjermen. Man kan legge inn enkeltbilder eller lage en collage.

2021-modellen har fått vesentlig større lagringsplass for bilder: Mens forgjengeren måtte nøye seg med 500MB har den nye modellen fått hele 6 GB. Det skulle rekke til nærmere 1200 bilder i 4K-oppløsning.

Obs! Før du laster opp hele bildearkivet ditt, kan det være lurt å resize bildene til skjermoppløsningen på 3840 x 2160 (4K) for best mulig resultat.

Bildekvalitet

Samsung har lansert en rekke spennende nyheter på bildefronten i år: Vi har blant annet latt oss imponere over toppmodellen QN95A med MiniLED-baklys. Men denne teknikken finnes ikke på The Frame enda – dessverre!

Bildepanelet som brukes i 2021-modellen ligner derimot veldig på forgjengeren LS03T, som i sin tid var en stor forbedring fra de eldre Frame-modellene. Vi snakker om en relativt ordinær LCD-skjerm med QLED fargefilter og kantbelysning av typen Dual LED. 2021-modellen drar ellers nytte av en oppgradert bildeprosessor, med hakket vassere bildebehandling enn fjorårsmodellen.

Når vi kjører TV-en gjennom de vanlige testsekvensene, er det heller ikke overraskende å se LS03A oppfører seg veldig likt som forgjengeren. Her får du et stort, skarpt og relativt lyssterkt bilde, som egner seg bra til variert TV-titting. Men skarpheten har om mulig blitt enda litt bedre siden sist: Detaljene i ansikter og andre objekter kommer veldig godt frem. Ny LS03A har også fått veldig glatte bevegelser – det noterer vi oss blant annet i fartsfylte serier som Formula 1: Drive to survive.

Dual LED varianten til Samsung har også fordelen ved at fargegjengivelsen – for eksempel ferrari-røde kulører – holder seg bra også når man betrakter TV-en fra siden. Dette er også en fordel i kunstmodus.

Begrenset kontrast

Når det kommer til absolutt kontrast og svartnivå, er imidlertid The Frame mer ordinær, sett med 2021-øyne. Siden dette er en kantbelyst skjerm uten lokal dimming, kan den heller ikke justere lysstyrken på langt nær like presist som en bak-LED eller OLED-skjerm. Dette setter igjen begrensninger for kontrasten ulike steder i bildet.

Mens MiniLED og OLED-skjermene i prinsippet kan være slukket og tent ulike steder på skjermen, er kant-LED skjermen tvunget til å ha et mer statisk kontrastforhold over hele skjermen.

Sammenlignet med ildsprutende(!) skjermer som LG OLED G1 Gallery OLED eller Samsungs QN95A kan The Frame unektelig se litt blass ut i forhold. Men så skal vi ikke glemme at dette er fullblods high-end modeller som er laget med tanke på høyest mulig ytelse! Med tanke på prisen og utstyrsnivået ellers, synes vi The Frame gjør en utmerket jobb.

Man kunne selvfølgelig ønske at Samsung hadde utstyrt The Frame (i det minste 65” og 75” modellen) med det nye MiniLED-baklyset, men det går nok litt i mot lifestyle-konseptet som denne modellen er myntet på.

Lydkvalitet

The Frame har som nevnt blitt tynnere siden sist, og dette har nok ikke hjulpet spesielt på lydkvaliteten. TV-en er utstyrt med undermonterte høyttalere, men med lite kassevolum og løse rammer utenpå TV-en, blir ikke lyden spesielt sterk eller klar: Lydbildet fra TV-en er ganske tynt og diffust – spesielt stemmegjengivelsen virker innestengt. Og bassen er nærmest fraværende.

Helt klart: En fin TV som The Frame fortjener å pares med en passende lydplanke og trådløs subwoofer. Vil du ha en lydplanke som matcher det diskré utseendet på The Frame, kan vi anbefale den nye S-serien fra Samsung. Vi kommer tilbake med en grundigere test av denne, men kan røpe at lydforbedringen er overraskende stor!

Konklusjon

Samsung The Frame er fortsatt en av våre favoritt TV-er når det kommer til design og brukervennlighet, og den nye 2021-modellen lykkes god med å bevare dette inntrykket: Med nye rammer og en ny, slankere formfaktor har den om mulig blitt enda stiligere!

Dersom du søker den store kino-opplevelsen og vil ha virkelig ekstrem bildekvalitet, er nok ikke The Frame den opplagte TV-en for deg. Til den slags bruk vil vi heller anbefale en av Samsungs nye Neo QLED-modeller, for ikke å glemme konkurrerende OLED-skjermer. Stilt ved siden av slik ekstreme skjermer kan The Frame virke litt puslete, med til sammenligning ganske ordinær kontrast.

Om du derimot søker en god, allsidig TV med flott bilde, smarte løsninger og interiørvennlig design, er The Frame fortsatt et av de beste kjøpene der ute. Spesielt dersom du trenger å overbevise din bedre halvdel om å kjøpe ny, stor TV!

 

Karakter
Samsung The Frame QE65LS03A (2021)
Premium

Lyd & Bilde mener

Med ny slank design, flere rammevalg og større lagringskapasitet er The Frame fortsatt blant de mest interiørvennlige TV-ene på markedet.. Selv om bildekvaliteten er flott, må The Frame nøye seg med ganske alminnelig kontrast og lysstyrke i forhold til de mer avanserte Neo QLED- og OLED-skjermene.

1 hendelser på “Samsung The Frame QE65LS03A (2021)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top