Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)

Kremen av bildekvalitet

Panasonics OLED-flaggskip JZ2000 gjør at film og TV-serier blir en ren nytelse å se på.

Skrevet av / 14.08.21 - 09:00
Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)
Audun Hage

Panasonics nye OLED-flaggskip JZ2000 har et godt rykte å ta vare på: Nykommeren tar over stafettpinnen etter tidligere toppmodeller som HZ2000 og GZ2000, som begge har levert råsterk bildekvalitet. Rett og slett kremen blant OLED-skjermer!

For modellåret 2021 har Panasonic oppgradert flaggskipmodellen ytterligere, med nytt brukergrensesnitt og oppdaterte tilkoblingsmuligheter (HDMI 2.1). På bildesiden kan den blant annet skilte med en ny og smartere videoprosessor (HCX Pro AI). Panasonic har også i år slått hodene sammen med Technics i utviklingen av høyttalersystemet, som har fått et par ekstra kanaler til å heve lydopplevelsen. Med støtte for Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive videoformat og Atmos-lyd, ligger alt til rette for å nyte film og serier i beste kvalitet.

Panasonic TX-65JZ2000E. (Foto: Panasonic)

Design

Designmessig ligner JZ2000 klart på forgjengeren HZ2000. Sett forfra er dette en slank og diskré OLED-skjerm, med en nedtonet design og mørk innramming som er lite prangende. Byggekvaliteten er solid og gjennomført, akkurat slik vi er vant til fra Panasonic.

Når man betrakter JZ2000 fra siden, er det lett å se at den er tykkere enn den gemene hop av OLED-skjermer. Det er takket være en omfattende lydløsning fra Technics, som består av en undermontert lydlist, bakket opp av høyttalere på baksiden. Høyttalerdelen bidrar også til at TV-en vil stikke mer ut fra veggen dersom du skulle velge å veggmontere den.

Da vi testet HZ2000 i fjor, bemerket vi at sokkelen gjerne kunne vært dreibar. Derfor er det gledelig at Panasonic har ordnet nettopp dette på årets modell, slik at man enkelt kan vri skjermen i ønsket retning.

<
>
JZ2000 kommer med en omfattende lydpakke fra lyddivisjonen Technics ombord. Den har i tillegg til høydekanaler på toppen, også fått ekstra side-effekthøyttalere som skal gi et bredere surround lydbilde. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Panasonic har som kjent tatt i bruk Googles Android operativsystem på enkelte av årets modeller, deriblant JX800E som vi har testet med godt resultat. På JZ2000 har de imidlertid beholdt sitt eget tradisjonelle brukergrensesnitt, MyHomeScreen, som nå er ute i 6.0 versjon.

Brukergrensesnittet har fått en merkbar ansiktsløfting, med innhold og videoinnganger arrangert på en gjennomsiktig menylinje nederst på skjermen. Her kan man også gjøre hurtigvalg som bilde- og lydmodus, uten at menyene skygger for bildet. Noe som er veldig kjekt. Det er først når man tar et dypdykk ned i de mer avanserte innstillingene at hele skjermen tas i bruk.

 

Ny fjernkontroll

Vi har tidligere ertet Panasonic for sin noe tilårskomne fjernkontroll: Derfor er det gledelig å se at de endelig har klekket ut en helt ny versjon. Den er fortsatt en omfangsrik sak med flust av knapper, men har fått en mer ergonomisk utforming. Her finnes direkte knapper til viktige funksjoner, pluss snarveier til de mest utbredte strømmetjenestene. Fjernkontrollen bruker også Bluetooth, slik at man kan betjene den uten å måtte sikte direkte på TV-en.

Samtidig har fjernkontrollen byttet ut metallfronten med plast, og er ikke lenger bakbelyst. Litt skuffende for kino-fansen.

Panasonics nye fjernkontroll er stor, men ligger godt i hånden, og gir adgang til det meste av funksjoner. (Foto: Audun Hage)

Mangler en del populære apper

Selv om Panasonics operativsystem fungerer utmerket rent betjeningsmessig, skorter det fortsatt litt på innholdssiden. Sammenlignet med større aktører som Samsung, LG og ikke minst de mange Android-TV-ene der ute, må MyHomeScreen ta til takke med relativt få apper og strømmetjenester.

Her finnes selvfølgelig YouTube, Netflix og Amazon, i tillegg til en del lokale apper som NRK og Viaplay. Derimot ser det ikke ut til at Panasonic har klart å lande noen avtale med populære tjenester som HBO, Disney eller Apple. Dersom du er en ”seriefanatiker” som abonnerer på alt av strømmetjenester, blir du nødt til å se disse via en ekstern kilde som Apple TV eller Chromecast.

Oppdatering 17.09.2021: Panasonic har kunngjort at de nå støtter Disney+ på nyere TV-modeller, inkludert JZ2000.

 

Les også Disney+ er nå tilgjengelig på Panasonic TV Dagens gladnyhet til Panasonic-eiere: Nå får TV-ene deres støtte for Disney+.
JZ2000 bruker siste versjon av Panasonics eget brukergrensesnitt MyHomeScreen (6.0). Det har en enkel, oversiktlig layout, men er ganske spartansk utstyrt på app-fronten. (Foto: Audun Hage)

Gode tilkoblingsmuligheter

Panasonic har til gjengjeld greid å forbedre tilkoblingsmulighetene på årets modell. JZ2000 har fått fire HDMI 2.1 kompatible innganger, hvorav to av dem støtter viktige gaming-finesser som 4K/120Hz og variabel refresh rate (VRR). Panasonic har også greid å trimme forsinkelse (input lag) ned til 14 millisekunder, noe vi også fikk verifisert via målinger.

Merk: siden det er bare to av inngangene som har full båndbredde for HDMI 2.1, og en av dem også fungerer som lydreturkanal (eARC), har du i praksis kun 1 inngang for PS5 og/eller Xbox Series X dersom du samtidig har en lydplanke eller lydsystem koblet til.

Panasonic tilbyr også en egen gaming-modus, men mangler en såkalt ”game bar” med alle innstillinger på et sted, slik konkurrenter som LG og Samsung har introdusert. Dermed må man grave litt i menyene for å få optimale innstillinger for spill.

Oppgradert videoprosessor – HCX Pro AI

Panasonic har ennå ikke tatt i bruk det såkalte ”Evo” OLED-panelet som LG har utviklet for 2021. I stedet baserer de seg på et vanlig OLED-panel med forbedret kjøling, i form av et passivt kjøleelement på baksiden. Dette er nå også introdusert på lillebroren JZ1500 fra 2021.

Derimot har bildebehandlingen blitt smartere: Den nye HCX Pro AI-prosessoren skal kunne identifisere og analysere innholdet, og sammenligner det mot en database med ulike typer innhold, for automatisk å kunne optimalisere både bilde- og lydkvaliteten. Dette er en lignende metode som blant andre Sony, LG og Samsung har introdusert på sine toppmodeller. Hvis TV-en registrer at du ser på fotball, justerer den bildekvaliteten for å gjøre gresset mer livaktig, og gjør lyden mer stadion-aktig. Hvis den derimot oppdager at du ser på film, vil den prioritere naturtro og nøyaktige farger. I hvertfall i teorien.

Bildekvalitet

Panasonic er kjent for sin nøytrale bildefilosofi, som setter regissørens intensjoner foran det å imponere med overmettede farger eller kunstig skarphet. Dette holder de fortsatt fast ved, deriblant ved å tilby nøytrale bildemoduser som Filmmaker Mode og Professional. Samtidig introduserer de på JZ2000 en ny Auto AI modus, som aktivt analyserer bildematerialet og optimaliserer det i henhold til hvilken sjanger du ser på.

Så hvilken bildemodus skal man velge? Vi fant raskt ut at AI-innstillingen gjør en flott jobb med det meste av bildemateriale, inkludert film og serier. Dog virker den til å ha litt overdreven interpolering (bevegelseskompensering): Det gir superglatte bevegelser til sport og underholdning, men kan virke litt kunstig til film som er spilt inn med 24 bilder i sekundet. I slike tilfeller foretrekker vi heller en av proff-modusene.

<
>
Panasonics bildemeny gir tilgang til presise bildemoduser som Professional og Filmmaker Mode, i tillegg til Dolby Vision IQ. Velger du en av disse, kan du være trygg på å få se originalinnholdet uten ekstra krydder og kunstige bildeforbedringer. (Foto: Audun Hage)

Førsteinntrykket er at JZ2000, på lik linje med forgjengerne, har en besnærende naturlig bildegjengivelse, som umiddelbart faller i smak og virker troverdig. Panasonic forsøker ikke å pynte på bildene med overdrevne kulører eller kunstig skarphet, som ellers ofte kan medføre at skuespillerne ser oversminkede og plast-aktige ut. Her får de akkurat den sminkemengden de hadde på filmsettet, verken mer eller mindre!

<
>

Den nøytrale fargebalansen gjør også at de selv små fargeforskjeller kommer tydelig frem. Når Chris Hemsworth beveger seg gjennom et skogkratt i Extraction (Netflix, Dolby Vision), ser vi flere nyanser av grønt enn vi er vant til, og lastebilen han kaprer får mer livaktige fargetoner i seg. Likeledes ser hudtoner veldig troverdige ut. Fargepresisjonen er rett og slett rå!

Panasonic-skjermen har også en velfungerende oppskalering og støyreduksjon. Vi tok et gjensyn med Eddie Murphy i Beverly Hills Cop, og han har vel knapt sett bedre ut: JZ2000 gjengir 80-tallsfilmen med skarpe og rene bilder, uten å grøte til de små detaljene. Her kan man se detaljer på størrelse med et hårstrå!

Denne TV-sesongen har så langt bydd på mange sportsbegivenheter, og vi ble imponert over hvordan JZ2000 håndterte de mange sendingene fra Tokyo-OL. Bevegelsene er glatte og sømløse, og bevarer skarpheten også når det hurtig for seg. Her fungerte AI-modusen upåklagelig.

OLED-skjermer er kjent for sitt suverene svartnivå, men noen av dem har også en tendens til å overdrive ved at enkelte mørke partier av bildet ”drukner” i svart, også kjent som black crush. Her er Panasonic i sitt ess, med nøyaktige graderinger i den mørkeste enden av gråtoneskalaen. I tillegg sørger den intelligente lyssensoren for å heve eller senke lysstyrken i tråd med lysforholdene i rommet. Resultatet er en TV som takler de fleste typer videoinnhold og seerforhold på strak arm, uten å måtte knote med bildeinnstillingene.

Lydkvalitet

I likhet med forgjengerne kommer JZ2000 også med et Dolby Atmos-kompatibelt lydsystem om bord. Dette er en av hovedforskjellene mellom toppmodellen og rimeligere modeller som JZ1500. Vi snakker om et relativt omfangsrikt høyttalersystem, med egne elementer foran, på toppen og på sidene: Sistnevnte er nye på årets modell, og skal bidra til et bredere lydbilde. Høyttalerkanalene finjusteres ved hjelp av en innebygd mikrofon i fjernkontrollen, som tilpasser klangen til akustikken i rommet.

Panasonic-skjermen leverer da også meget flott lyd, med en klar og tydelig stemmegjengivelse, sjenerøs bass og imponerende stort lydbilde. De fartsfylte scenene fra Formula 1: Drive to Survive fyller testrommet vårt med en overraskende kraft og dynamikk, hvor vi også får en god fornemmelse av surround-effektene fra siden. JZ2000 kommer også med en Auto AI setting som kan bruke litt av prosessorkraften til å sprite opp eldre lydspor. Den fungerer overraskende bra, og bidro til at en del eldre titler (deriblant Karate Kid og Beverly Hills Cop) fikk ny glød.

Lyden fra Panasonic er ikke helt på nivå med det glassklare lydbildet fra favoritten Philips OLED935 med B&W-høyttalere, men ligger utvilsomt blant de bedre vi har hørt av innebygd TV-lyd. Den kan også utvides med en ekstern subwoofer via en ekstra, volumstyrt lydutgang. Dette har vi ikke testet, men det vil trolig gi prikken over i-en til lydgjengivelsen, spesielt i et større rom.

Konkurrenter?

En toppmodell som Panasonic JZ2000 er selvfølgelig ikke uten konkurrenter. Blant OLED-modellene er det nærliggende å nevne Sonys potente flaggskipmodell A90J, som tidligere har imponert med høy lysstyrke/kontrast og suveren bildebehandling. Likeledes har også LGs egne toppmodeller C1 og G1 oppnådd synlige forbedringer i år. Vi skal heller ikke glemme Samsungs lyssterke QN95A med MiniLED, som også kan utfordre OLED på enkelte områder. Hvilken av disse som er ”best”, avhenger først og fremst av dine egne behov og bruksmønster.

Er du en hardcore gamer er det LG og Samsung med sine mange spillrelaterte finesser og optimaliseringer som står klart frem som favorittene. Dersom du i tillegg ser mye film og serier, kan Sony A90J skilte med svært gode allround-kvaliteter i begge disipliner. Panasonic JZ2000 briljerer på sin side med svært presis fargegjengivelse, som i praksis er en studiomonitor verdig – pluss glimrende surroundlyd!

Konklusjon

Panasonic har gjort seg ekstra flid med årets toppmodell, og JZ2000 er en klar forbedring på flere viktige punkter (dog ikke alle). Bildekvaliteten er definitivt i high-end klassen med suveren fargepresisjon, bunnløst svartnivå og saftig lysstyrke som tilpasser seg omgivelsene. Panasonic JZ2000 har også et glimrende lydsystem om bord, som gjør at den kan klare seg uten separat lydplanke. Brukervennligheten er forbedret med nytt menysystem, ny fjernkontroll, og bedre tilkoblingsmuligheter.

Dessverre har Panasonic fortsatt et relativt begrenset app-utvalg: Bortsett fra essensielle tjenester som Netflix og YouTube, er det mange populære tjenester som glimrer med sitt fravær. Her står for eksempel ingen HBO eller Apple TV+ på menyen, og det er heller ingen tegn til Disney+.

Oppdatering 17.09.2021: Panasonic har kunngjort at de nå støtter Disney+ på nyere TV-modeller, inkludert JZ2000.

Panasonic JZ2000 er kun tilgjengelig i skjermstørrelsene 55” og 65”. Her er det verdt å nevne at konkurrenter som Sony og LG nå kan tilby modeller helt opp til 83 tommer! Dette er noe Panasonic også bør vurdere, for vi kunne absolutt tenke oss denne bildekvaliteten i stort format. Hvis du derimot er på jakt etter en 55” eller 65” med ekstreme bildeytelser, er Panasonic JZ2000 definitivt blant de beste TV-ene på markedet akkurat nå.

Kalibrering av Panasonic JZ2000

<
>

Panasonic JZ2000 henvender seg til kresne entusiaster og profesjonelle brukere som er på jakt etter en presis og pålitelig OLED-skjerm. Og da gjelder det å ha kontroll på kalibreringen! JZ2000 støtter kalibreringsprogrammet Calman Autocal, som lar oss måle og eventuelt korrigere for små eller store avvik i fargegjengivelse og gråskala. Men når sant skal sies, var det ikke mye å korrigere i dette tilfellet …

Med bildemodusen Professional 1 som utgangspunkt, måler vi et delta-avvik på 0,8 i gråskalaen, og delta 1 i fargegjengivelsen (SDR). Det er godt innenfor akseptabelt avvik på delta 3.0. Målingene i HDR-modus er om mulig enda mer imponerende, med fargeavvik på delta 1,5 som er eksepsjonelt bra. Panasonic-skjermen måler altså bedre rett ut av esken, enn det vi vanligvis klarer å oppnå etter omhyggelig kalibrering! Vi sjekket for ordens skyld at innstillingene var nullstilt, og ikke trimmet fra fabrikken.

Lysstyrken er også utmerket: Vi målte JZ2000 til 885 nits (10 % vindu) i proffmodus og 530 nits (25 % vindu) i Proffmodus. Velger du den mest lyssterke Dynamisk-modusen, stiger lysstyrken opptil 1300 nits, men faller raskt til 8-900. Denne lysstyrken er på nivå med det vi har målt fra konkurrenter som Sony XR-65A90J. Dog registrerte vi en litt mer tydelig tendens til midlertidig innbrenning av testvinduene, enn vi kan huske fra forgjengeren HZ2000. Dette kan indikere at Panasonic har gått for litt mindre passiv kjøling på årets modell, som også veier noen kilo mindre enn 2020-modellen. Et lite steg tilbake der altså, men neppe noe man vil legge merke til ved vanlig bruk.

– Dette må være første gangen vi har målt en TV som strengt tatt ikke behøver noen kalibrering i verken SDR- eller HDR-modus. Med mindre man har veldig spesielle lysforhold, er det nesten ingen vits i å kalibrere den, sier Gorm, vår faste kalibreringsguru.

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

 

Karakter
Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)
High End

Lyd & Bilde mener

Panasonic JZ2000 gjengir film og serier slik de var ment å sees, med svært presis fargegjengivelse og suveren kontrast. Panasonics brukergrensesnitt mangler en del populære apper. JZ2000 er kun tilgjengelig i 55” og 65” skjermstørrelse: Fortsatt ingen 77-tommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top