Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spill

Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.

Publisert 09.06.21 - 09:00
Sony X90J (XR-65X90J)
Audun Hage

Sony har levert en rekke glimrende TV-er den siste tiden: X90J er arvtageren til fjorårets populære XH90, som var Sonys offisielle ”Playstation-TV”. Årets modell har mye til felles med forgjengeren, deriblant et 4K LCD-panel med direkte LED-baklys. men har også fått noen oppdateringer under panseret, i form av en ny videoprosessor (Bravia XR) og en nyere versjon av Android-systemet. Mon tro om det er nok til å hamle opp med konkurrentene?

65_X90J_blk_blk_outsideh_front 65_X90J_blk_blk_outsideh_btyH
<
>
Sony-skjermen kommer med praktiske føtter som kan plasseres smalt eller bredt avhengig av hvor bredt TV-bordet ditt er. Dessuten kjekt for å kunne gjøre plass til en eventuell lydplanke. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Bravia XR-65X90J bruker det nyeste Android brukergrensesnittet, som nå har skiftet navn til Google TV. Den nye startmenyen gir full oversikt over de mest brukte appene dine, og kan by på strømmetjenester som Apple TV, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video. Den støtter også Airplay, Chromecast og Google Assistant, med innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

Sony-skjermen har også HDMI-2.1 innganger som støtter 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt for PS5 og Xbox Series X. Vi må imidlertid vente på en softwareoppdatering før den støtter VRR (Variabel Refresh Rate).

X90J kommer også lastet med Bravia Core – Sonys nye strømmetjeneste. Den er forbeholdt de nyeste 2021-modellene med Bravia XR prosessor, og tilbyr ferske spillefilmer fra Sony Pictures Entertainment i en begrenset periode. Absolutt verdt å sjekke ut.

Bildekvalitet

I denne seansen er vi imidlertid mest opptatt av sport, og Sony-skjermen kommer godt rustet for jobben: X90J bruker samme type ”bildemotor” (videoprosessoren Bravia XR) som vi finner på Sonys dyrere OLED-TV-er, og det er ingen tvil om at dette har stor innvirkning på bildekvaliteten.

Sony X90J har for det første en imponerende skarphet og detaljrikdom. Våre testsendinger fra Champions League er bare i vanlig HD-oppløsning, men her ser de virkelig sylskarpe ut! Det vitner om at Sonys avanserte oppskalering fungerer som lovet. Vi noterer også at Sony-skjermen er ekstra god på å redusere kompresjonsstøy, uten å viske ut de minste detaljene. Det betyr at du kan forvente god bildegjengivelse, selv når TV-sendingene ikke er av høyeste kvalitet.

Sony er kjent for sin gode bildebehandling, ikke minst når det kommer til bevegelser, og det ser vi også her. TV-en takler fint hurtige kamerabevegelser uten at bildet bryter opp, og klarer å bevare den gode skarpheten også når det går heftig for seg på banen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

X90J har ingen egen bildemodus for Sport, men den såkalte Dynamisk-innstillingen fungerer faktisk imponerende bra i lyse omgivelser, uten at fargene blir unaturlige.

Sony-skjermen er utstyrt med et kraftig, direkte LED-baklys, som bidrar til at man fint kan se TV på høylys dag. Vi merker også at lysfordelingen er meget jevn og presis – merkbart bedre enn forgjengeren XH90 fra 2020.

X90J kommer imidlertid litt til kort mot Samsung og LG på ett felt: Svartnivå. Sony har ikke like mange LED-soner, og klarer ikke helt å slukke for lyset med samme presisjon som MiniLED- og OLED-skjermen. Sony-skjermen har ikke like presis lokal dimming som de aller beste, og de mørkeste scenene fremstår litt grå sammenlignet med Samsung og LGs bekmørke bilder. Dette er ikke noe man legger merke til på sportssendingene, men er mer fremtredende når man skal koble av med en god spenningsfilm på kveldstid.

Lydkvalitet

Lyden fra Sony-skjermen er ikke den sprekeste vi har hørt. Stemmer låter tynt, og man kan ikke skru opp lyden særlig før det låter skarpt og anstrengende. Her er det absolutt på plass med en separat lydplanke.

Konklusjon

Sony X90J er en utmerket LCD-skjerm med kraftig lysstyrke og imponerende skarphet – også under hurtige bevegelser. Alt dette bidrar til å gjøre X90J til en finfin skjerm til sport og annen underholdning. Svartnivået er ikke helt på høyde med de beste OLED- og MiniLED-skjermene – noe man spesielt vil legge merke til ved filmtitting på kveldstid. Til sport og spill har vi imidlertid lite å utsette på Sony-skjermen.

Karakter
Sony X90J (XR-65X90J)
Premium

Lyd & Bilde mener

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke. Pluss for rask og brukervennlig Android-TV. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mye bilde for pengene

Helintegrert TV-luksus

Hvilken TV er best til gaming?

Bilder i studiokvalitet

Her er LCD-skjermene som kan ta innersvingen på OLED

OLED pluss Ambilight = større innlevelse!

Scroll to Top