TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED scorer mål

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.

forfatter
Publisert 09.06.21 - 09:00
Karakter
Samsung QN85A (QE65QN85A)
L&B menerskew
pluss Samsung-skjermen scorer høyt på både bildekvalitet, brukervennlighet og lyd: en utmerket TV til all slags bruk.
minus Samsung-skjermen må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Veil. pris 19990 Produktside
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type:65” 4K Neo QLED (MiniLED)
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Tizen
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: HDR10+
Annonse fra prisguiden.no

Denne modellen (QN85A) fra Samsung har mye den skal leve opp til: Den tar nemlig over stafettpinnen etter fjorårets Q80T, som vi kåret til årets beste TV i premium-klassen. Årets modell ser ut til å ha ligget i hardtrening, for på innsiden har den fått en rekke råsterke bildefinesser – deriblant et helt nytt baklys med MiniLED-teknologi. Den kommer også i en rekke skjermstørrelser, fra 50” og helt opp til 85”. Jo større jo bedre…

Den sølvfargede Samsung-skjermen har en stram og fin design med sentermontert fot: Foten er også relativt smal (ca 30 centimeter), slik at TV-en fint får plass på et smalt bord. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

QN85A bruker Samsungs egenutviklede brukergrensesnitt (Tizen), med et bredt spekter av apper, og fremfor alt god brukervennlighet. Oppsettet går kvikt via mobilen, og alle appene du bruker til vanlig kan legges på lett tilgjengelig menylinje.

QN85A har også fått Samsungs nye fjernkontroll med USB- og solcellelading: dermed behøver du ikke tenke på å skifte batteri. Fjernkontrollen bruker også Bluetooth, og vi merker oss at TV-en reagerer kjapt på kommandoer – den raskeste i testen.

QN85A bruker Samsungs nye oppladbare fjernkontroll med solceller. (Foto: Audun Hage)

Når det gjelder tilkoblinger, kan QN85A skilte med fire HDMI-innganger, hvorav to av dem støtter 2.1 standarden. Merk at hvis du bruker den ene kontakten som lydutgang, har du kun en inngang til overs for moderne spillkonsoller. Men det rekker for de fleste. Samsung-skjermen har også fått en egen Game Bar-meny, som hjelper deg å holde oversikt over de viktigste gaming-innstillingene.

Samsung har ikke like bred formatstøtte som konkurrentene fra Panasonic, LG og Sony, der spesielt HDR-formatet Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Det er ingen direkte krise, men kan medføre at en del innhold fra bl.a Netflix og Apple TV ikke vises fra sin beste side.

Bildekvalitet

QN85A er minstemann i den nye Neo QLED-familien fra Samsung, som betyr at den er utstyrt med det nye MiniLED-baklyset. Tusenvis av bittesmå lysdioder skal sørge for presis lysfordeling og kraftig kontrast. Dette er en betraktelig mer avansert teknikk enn det vi finner i Sony X90J, som bruker konvensjonelle (store) lysdioder.

QN85A må riktignok nøye seg med litt færre LED-soner enn toppmodellen QN95A som vi har testet tidligere: I tillegg bruker den en annen type LCD-panel av typen IPS, som er ganske uvanlig til Samsung å være. IPS-paneler gir normalt litt dårligere kontrast enn såkalte VA LCD-paneler som vi er vant til å se fra den kanten. Til gjengjeld kan de skilte med en bredere innsynsvinkel. Og akkurat det er ikke noen ulempe, spesielt til sport!

 

Vi var naturligvis spente på hvordan Samsung-skjermen ville se ut på fotball og annen idrett, men ble ikke skuffet: QN85A har for det første en kanonsterk lysstyrke, som virkelig får frem handlingen på banen, selv når det er masse lys i rommet. Det morsomme er at den også har skikkelig svartnivå! Lysfordelingen er veldig presis, der skjermen kan være mer eller mindre slukket der det gjelder, noe som medfører at kontrasten får et kraftig løft.

Den saftige kontrasten bidrar også til at QN85A får en veldig sterk og nyansert fargegjengivelse. Kombinasjonen av MiniLED og IPS virker faktisk ganske vellykket, der fargene holder koken også når vi ser skjermen fra siden. Det grønne gresset, og spillernes drakter skinner imot oss med en besnærende glød og realisme.

Samsung-skjermen har ingen egen Sport-modus, derimot kommer den med en såkalt Adaptiv bildemodus som gjenkjenner videoinnholdet og tilpasser seg etter forholdene. For de puristiske filmkritikerne, er det selvfølgelig kjekt å kunne ty til den mer nøytrale Filmmaker Mode .Vi fant imidlertid at Adaptiv-innstillingen fungerte fint til sport, med ekstra sterke farger og fremfor alt glatte bevegelser. Alt i alt, en glimrende TV til å se fotball-EM med!

Lydkvalitet

QN85A er utstyrt med et lettere oppgradert lydsystem, med høyttalere både på undersiden og baksiden av skjermen. Det gir et relativt stort og luftig lydbilde. Lydkvaliteten er faktisk blant de bedre i testen med, god fylde i bassen, og fin klarhet i de lysere tonene. Enda bedre blir det selvfølgelig dersom man kobler til en separat lydplanke.

Kobler du TV-en til en av Samsungs nyere lydplanker, kan du også bruke denne i kombinasjon med TV-ens egne høyttalere og oppnå et enda større lydbilde. Samsung kaller funksjonen Q Symphony. (Foto: Samsung)

Konklusjon

Samsung QN85A er en utmerket TV til sport og annen underholdning; Denne Neo QLED-modellen har god bildebehandling som sørger for skarpe og jevne bevegelser, og den kraftige lysstyrken gjør at man fint kan se TV på høylys dag, uten å bekymre seg for dunkle bilder. Takket være det presise MiniLED-baklyset blir også kontrasten og svartnivået glimrende – velegnet til serie- og filmtitting på kveldstid. Samsung-skjermen kan også skilte med lynrask smart-TV funksjoner og et velassortert app-utvalg. Et meget godt kjøp i premium-klassen!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

LG OLED C1 (OLED65C1)

Sjefen på banen

OLED-skjermer har tradisjonelt vært en favoritt til film og og serier, men testens toppscorer LG C1 fungerer også utmerket til sport!

LG OLED C1 serverer sport og annen underholdning med en glimrende kontrast og dybdefølelse. Det bekmørke svartnivået gjør at den også egner seg utmerket for filmtitting på kveldstid.
C1 koster litt mer enn konkurrentene i testen, og må klare seg med noe lavere lysstyrke enn MiniLED-skjermen fra Samsung.

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spill

Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke. Pluss for rask og brukervennlig Android-TV.
Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: Nå lanserer de dessuten sin første TV med Android!

Panasonic-skjermen serverer et skarpt og detaljert bilde med naturlige farger. Android-brukergrensesnittet sørger for godt utvalg av apper.
Kontrasten og svartnivået er midt på treet, og Panasonic må nøye seg med bare 3 HDMI-innganger.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
lbpluss
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
lbpluss
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
lbpluss
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde