annonse
annonse

Test: SA Ranger

Utropstegnet

Den helt nye ­Ranger fra ­System Audio likner et utrops­tegn. Og ikke helt uten grunn …

Makan til nøytral og hyperdynamisk mellomtone! Det er som om Aggie Peterson alias Frost står i rommet og synger direkte til meg, idet den sarte balladen ”Days Like These” siger ut av høyttalerne. Ikke spøkelsesaktig gjennomsiktig, men snarere fysisk tilstedeværende og nærmest til å ta og føle på. Enhver skiftning i stemmebåndet er så tydelig at man nesten blir avhengig. Lydbildet har en massiv substans og en kjapphet som mange høyttalerkonkurrenter vil drepe for. Formen som et utropstegn er berettiget! Dette er System Audio Ranger. På godt og vondt …

Helt ny konstruksjon
Etter suksessen med den store Explorer til 34 000 kroner, var det bare et tidsspørsmål før danske System Audio lagde et litt rimeligere kompromiss. Ikke for det, Ranger er slett ingen nedskalert Explorer. Alle komponenter i høyttaleren er nemlig spesialutviklet for Ranger, som dermed ikke er del av en serie.

System Audio hevder å søke akustisk perfeksjon i sine høyttalerkonstruksjoner, som skal fungere optimalt i en vanlig stue og ikke nødvendigvis i et laboratorium. En rekke akustikere fra rundt om i verden har bidratt i utviklingen av Ranger, for å gjøre den så fleksibel som mulig.

Direkte lyd
For at gulvet og taket ikke skal spille en altfor stor rolle på lydbildet, har konstruktørene forsøkt å få lyden til å gå mest mulig direkte fra høyttalerne til lytteposisjonen. Det betyr at høyttalerne har en snever vertikal strålingskarakteristikk. Dette er omvendt tenkning fra for eksempel Mirage, som sverger til høyttalere med mest mulig spredning, nettopp for å bruke veggene til å gjengi musikken i forsøk på å bringe konsertsalen inn i stua.

For å få en nokså lik lyd når man står som når man sitter, har System Audio laget høyttalerne høye og med flere små elementer.

I tillegg til å redusere akustikken fra rommet minimerer det smale kabinettet refleksjoner fra frontplata, mens den formidable dybden hindrer høyttalerens indre refleksjoner i å påvirke høyttalermembranenes bevegelser.

”D’Appolito”
Øverst på frontplata sitter en 4-tommers mellomtonebass. Under denne sitter diskanten, med nok en mellomtonebass under seg. Denne symmetriske plasseringen gir en bred horisontal, men en snevrere vertikal spredning. Den var først utviklet av Josef D’Appolito og kalles følgelig en D’Appolito-konstruksjon.

De to basselementene nederst er de samme som mellomtonebassene, men gjengir et mindre frekvensområde, 40–900 Hz, mens de øverste i tillegg strekker seg opptil 2200 Hz, hvorpå diskanten overtar. Altså en såkalt 2 1⁄2-veis-konstruksjon.

Innvendig er høyttaleren kablet med Nordost Spellbinder for god leding. Samme kabel brukes som bro mellom høyttalerterminalene på baksiden.

Plasseringsvennlig
Fordi høyttalerne har såpass kontrollert spredningskarakteristikk, er de nokså plasseringsvennlige i forhold til sideveggene. Men bassporten bak gjør at man fremdeles med fordel kan jobbe litt med plassering mot bakveggen. Avhengig av hvor mye bass du ønsker, kan Ranger stå fra en halv til en og en halv meter ut på gulvet.

Vær oppmerksom på at den litt snevre spredningen gjør at høyttalerne bør vinkles mot lytteposisjon, ellers blir sentrum av lydbildet temmelig diffust.

En liten snodighet med høyttalerne er at bassresponsen forandrer seg en smule når man reiser seg opp. I vårt testrom pleier det å bli litt mer bass når man sitter i sofaen enn når man står oppreist. Med SA Ranger er det omvendt. Gjengivelsen blir fyldigere når man står, uten at den øvrige lydkvaliteten forandrer seg nevneverdig.

Lydkvaliteten
Rett ut av esken var høyttalerne en liten skuffelse. Bassen var ikke spesielt lineær og gikk ikke dypt. En litt kompakt og dump lyd preget høyttalerne. Det låt hardt og kunstig. Ikke veldig engasjerende. Selv med kraftige forsterkere ble det liksom ikke skikkelig greie på dem.

Flere tester:

9 rimelige lydplanker

Best lyd i TV-stua

En lydplanke er den desidert enkleste lydmessige oppgraderingen du kan gjøre til TV-en din. Men hvor bra lyd får man under seks tusen kroner?

Tangent X6BT Phono

Lett samlivspartner

JBL Bar 3.1

Kraftpluggen

Sony HT-XF9000

Ekstra dimensjon i høyden

Philips Fidelio B1/12

Bedre på TV enn musikk

Yamaha YAS-207

Overraskende stor lyd

Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.

Creative Sound BlasterX Katana

For spillentusiaster

Panasonic SC-HTB250

Liten – og halvhjertet

Samsung HW-N660

Perfekt balanse

LG SJ8

La lyden strømme

annonse