3_Panasonic_front

Test av Panasonic HC-X900

Tredimensjonal med tre brikker

Enkel manuell håndtering og tre bildebrikker gir kameraet best i test.

Pluss

Utmerket bildekvalitet
Bra bildestabilisering

Minus

Ikke innebygd minne
Relativt dyrt

Panasonic HC-X900 er en kamera med tre bildebrikker og tilhører tungvekterne i testen, så vel bokstavelig som billedlig. Kjøreklart med batteri veier kameraet knappe 500 gram. Designen er ganske tradisjonell med et fåtall dedikerte knapper, hvor hoveddelen av menyhåndteringen i stedet skjer via trykk på den 3,5” (88 mm) store bildeskjermen. Det er mange menyer å holde rede på, men det er logisk og gjennomtenkt. Man kommer ganske raskt inn i hvor innstillingene ligger. En meget bra funksjon er ringen rundt objektivet hvor skarphet, hvitbalanse, lukker og blender kan justeres manuelt. I autoinnstilling kan zoomen varieres med denne ringen. Vidvinkel er riktig bra på kameraet og tilsvarer knapt 30 mm i normaloptikk. Den optiske zoomen er på 12x, noe som er fullt tilstrekkelig i de fleste tilfeller. Kameraet har også en elektronisk søker, noe som er bra når solen er som skarpest. Takket være ringen kan manuelle innstillinger utføres selv om bildeskjermen er innfelt.

Videobildene fanges på tre separate CMOS bildebrikker i størrelse 1,4,1”, hvor hver brikke har drøyt 2 Mp effektivt. Innspillingene kan skje i et flertall av kvalitetsnivåer, fra progressivt 1080/50p på 28 Mbit/sek ned til 5 Mbit/s. Kameraet kan også spille inn i iFrame-format, som er et mer redigeringsvennlig Quicktime-format (MP4) for Apple.

I dagslys utendørs blir bildene meget naturtro med fine farger. Selv innendørs i normalbelysning blir bildene meget bra. Når vi demper ned til 6 lux blir det naturligvis støy og fargeløst, men fargekartet kan skimtes svakt. Kameraet har ikke noe eget minne, videobildene lagres på SD-kort.

Bildestabiliseringen har blitt ytterligere forbedret på denne kameramodellen og fungerer i alle ledd. Resultatet blir myke og fine bevegelser, selv når man går med kameraet. Det blir litt slowmotion over bildene når bildestabiliseringen er aktivert.

Når det gjelder tilkoblinger finner vi så vel hodetelefonutgang som mikrofoninngang, der lyden også kan justeres manuelt. Lyden spilles for øvrig inn i et 5.1-format. Med en separat sko kan en ekstra mikrofon eller lampe monteres på kameraet.

Konklusjon
Panasonic HC-X900 er uten tvil et komplett kamera og det nærmeste man kan komme et proffkamera og dets muligheter, inklusiv en elektronisk søker. Manuelle innstillinger gjøres enkelt med ringen på objektivet. Bildekvaliteten er utmerket innendørs og selv utendørs i bra lys. Ved 5 lux gjengis fargekartet svakt.


Kommentarer (2)
 1. Dette videokameraet synes i utgangspunktet å være veldig interessant. Men er man interessert også i 3D muligheten, kan valget være svært dårlig (se oversikten nederst). Det er derfor bra at 3D anvendelsen ikke er fokusert på. Men det burde kanskje vært gjort. Den tilhørende Panasonic 3D adapteren, vW-CLT2, har nemlig en stereobase (avstanden mellom sentrene i de to objektivene) på bare 18,3 mm. Det gir en dybdeoppløsningsfaktor på bare 0,29 (18,3/63). Normalt dybdesyn for et menneske har en oppløsningsfaktor på 1, tilsvarende en gjennomsnittlig stereobase på 63 mm.

  Hvis man er interessert i bare 3D næropptak (fra ca. 0,3 til 3 meter), er den korte stereobasen grei nok. Men for mer vanlige 3D uteopptak, fra ca. 1 meter og til uendelig, vil motivet naturlig nok bli temmelig sammenpresset. Dybden i landskapet blir ganske ugjenkjennelig i forhold til hva man oppfattet ved opptaket, og spesielt ved projeksjon på et stort lerret.

  3D videokameraene som støtter normalsyn, med dybde som en kvalitet, lar dessverre fortsatt vente på seg. Stereobasen blir sjelden oppgitt av produsentene, som foreløpig er mer opptatt av å gjøre kameraene minst mulig enn å gi de tilstrekkelig bredde til å supportere mest mulig korrekt dybde.

  Firmaet Cyclopital3D.com har utviklet en del 3D adaptere til hjelp for å kunne utvide stereobasen for enkelte 3D videokameraer fra Sony, JVC og FujiFilm, men disse adapterne gir en relativt stor stereobase og beregnet for opptak av motiver minst 4 meter unna.

  Nedenfor er gitt en oversikt over dybdeoppløsningsfaktoren for en del 3D kameraer (med stereobasen i parentes), i synkende rekkefølge:

  FujiFilm Finepix W3 1,19 (75)
  Panasonic AG-3DA1 0,95 (60 Prof. kamera)
  Panasonic HDC-Z10000 0,67 (42 Prof. kamera)
  Aiptek iH3 0,67 (42)
  Aiptek i2 0,63 (40)
  DXG-5F9V 0,63 (40)
  JVC GS-TD1 0,56 (35)
  JVC GY-HMZ1 0,54 (34)
  Sony HXR-NX3D1 0,49 (31)
  Sony HDR-TD10 0,49 (31)
  Sony HDR-TD20V 0,33 (21)
  Panasonic HC-X900 0,29 (18,3)
  Panasonic HDC-SDT750 0,22 (14)

 2. andreas spjutøy 15.08.201311:23

  hei, det kan vere vanskelig å velge eit godt videokamera, har dere eit eller to som dere kan anbefale ? skal bruke det for det meste ute, hadde også vert fint om det var bra i litt mørke , ikkje for stort eller for tungt, pris mellom 0- 10000 kr