Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

5 HD videokameraer

i fokus

Det er høyoppløst som gjelder på video­kamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.

De fleste videokameraer i dag har en standardisert design, og er derfor ganske like hverandre. Størrelsen kan variere noe, og savner kameraet innebygget minne kan det gjøres relativt lite. Bildeskjermen kan være av varierende størrelse. Jo større kamera, desto større bildeskjerm (som oftest). En stor bildeskjerm, 88 mm i diameter, kan være å foretrekke, spesielt når mye av menyhåndteringen skjer via bildeskjermen. Antall knapper og kontroller har etter hvert blitt minimert på alle kameraer, da majoriteten av alle innstillinger utføres via bildeskjermen.

Batteriet sitter i de fleste tilfeller på kameraets bakside og lades oftest integrert i kameraet via en separat batterilader, alternativt via USB. Ulempen ved USB-lading er at kameraet ikke kan brukes når det står til lading. Omvendt fungerer ikke ladingen via separat lader når kamerainnspilling pågår. Hvis man har flere batterier kan en separat lader være å foretrekke, slik at ladingen kan skje når som helst, uten innblanding av kamera.

Funksjonalitet
Vi som tester videokameraer fremhever ofte de manuelle mulighetene på et kamera. Og selvfølgelig er det bra at man manuelt kan stille inn for eksempel skarphet eller eksponering. Men det krever samtidig god kontroll av bildet, noe som kan være meget vanskelig, for eksempel utendørs i direkte solskinn. Utendørs kan derfor en elektronisk søker være å foretrekke. Det å spille inn med manuelle innstillinger krever kontrollerte innspillingssituasjoner hvor man har muligheter for å ta om. Men hvor ofte er ikke innspillingene av engangskarakter, for eksempel bryllup eller andre tilstelninger, hvor man bare får en sjanse? Da får man helt enkelt stole på automatikken og droppe det manuelle. Og faktum er at automatikken på videokameraer har blitt bedre, ikke minst eksponeringen. Tidligere blendet videokameraet ubønnhørlig ned så fort som det minste lyspunktet dukket opp i bildet. Men i dag har de fleste kameraer god kontroll på ganske vanskelige innspillingssituasjoner med motlys eller tilfeldige lyspunkter i bildet. Blenderen kan i mange tilfeller også låses. Innstillingen av skarpheten har også blitt betydelig bedre, og er ikke så overskarpet som ofte var tilfellet på tidligere videokameraer.

Manuell kontroll
Iblant kreves det imidlertid manuell styring på kameraet, og da er det viktig at man lett kommer til innstillingene. Her har noen kameraer kommet ganske langt, for eksempel Panasonics testkamera som har en ring rundt objektivet, hvor man enkelt kan komme til de grunnleggende innstillingene for skarphet, hvitbalanse, lukkertider og blender. Et sebramønster og histogram hjelper da til med å vise hvordan eksponeringen ser ut.

Andre gode funksjoner er at man kan stille inn skarpheten eller eksponeringen ved å peke på ønsket område på bildeskjermen. Da stilles skarpheten og eksponeringen eksakt på det punktet hvor man peker. Bildestabiliseringen er en annen funksjon som har blitt bedre på kameraene. Tidligere var det nesten håpløst å få et stabilt bilde på et innzoomet objekt. Men i dag arbeider en effektiv optisk bildestabilisering med det og tar hånd om så vel små som store bevegelser.

Annonse

Bildekvalitet
Rent generelt gir den høyoppløste videoteknikken meget bra bilder, spesielt om lyset er gunstig og kameraet holdes noenlunde stabilt. Innendørs i dårlig lys synker bildekvaliteten merkbart, selv om flere av kameraene i vårt test gir overraskende bra bilder selv i dunkle sammenheng. Et problem for høyoppløste bilder i kombinasjon med hard komprimering (H.264) er akkurat støy på bildene ettersom det gir ganske stygge støymønster på bildene. Det stilles derfor krav til at støyen er så lav som mulig, og det får man til ved enten mer lys foran kameraet, eller en mer lysfølsom bildesensor. Her har bildesensoren en viss betydning for kvaliteten, og jo mindre sensor, desto mer lys er nødvendig for å få et hyggelig bildesignal fra sensoren.

Testen
Vi har filmet simultant med alle fem videokameraene i forskjellige miljøer og lys, alt fra 5 lux til fullt dagslys. Innspillingene har foregått med automatikkinnstilling uten manuelle justeringer. Samtlige kameraer kan også ta stillbilder, men den funksjonen har vi ikke sett på i denne testen.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Sony HDR-CX570

Vidvinklet effektkamera

Vidvinkelen og effektene tiltaler sikkert mange.

Ekstra vidvinkel Mulighet for å spille inn standardvideo
Små menyer/ikoner

Samsung HMX-QF20

Minimalist i alle vinkler

Samsung HMX-QF20 er det klart minste kameraet i denne testen.

Billig Lite format
Liten bildeskjerm Ikke internminne

Panasonic HC-X900

Tredimensjonal med tre brikker

Enkel manuell håndtering og tre bildebrikker gir kameraet best i test.

Utmerket bildekvalitet Bra bildestabilisering
Ikke innebygd minne Relativt dyrt

JVC GZ-GX1

Mangfoldig kamera

Trådløse muligheter veier delvis opp for lysfølsomheten.

Godkjent bildekvalitet Wi-Fi-muligheter
Menyhåndteringen

Canon Legria HF M52

Lysfølsomt kamera med minne

Med en proffutviklet bildesensor tar Canon hjem bildeseieren.

Bra Bilder Innebygget minne
Dårlig vidvinkel

Oppsummering

Dyrt er noen ganger best.

Det er høyoppløst som gjelder på video­kamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.