: 5 HD videokameraer

i fokus

Det er høyoppløst som gjelder på video­kamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.
Annonse
Annonse

De fleste videokameraer i dag har en standardisert design, og er derfor ganske like hverandre. Størrelsen kan variere noe, og savner kameraet innebygget minne kan det gjøres relativt lite. Bildeskjermen kan være av varierende størrelse. Jo større kamera, desto større bildeskjerm (som oftest). En stor bildeskjerm, 88 mm i diameter, kan være å foretrekke, spesielt når mye av menyhåndteringen skjer via bildeskjermen. Antall knapper og kontroller har etter hvert blitt minimert på alle kameraer, da majoriteten av alle innstillinger utføres via bildeskjermen.

Batteriet sitter i de fleste tilfeller på kameraets bakside og lades oftest integrert i kameraet via en separat batterilader, alternativt via USB. Ulempen ved USB-lading er at kameraet ikke kan brukes når det står til lading. Omvendt fungerer ikke ladingen via separat lader når kamerainnspilling pågår. Hvis man har flere batterier kan en separat lader være å foretrekke, slik at ladingen kan skje når som helst, uten innblanding av kamera.

Funksjonalitet
Vi som tester videokameraer fremhever ofte de manuelle mulighetene på et kamera. Og selvfølgelig er det bra at man manuelt kan stille inn for eksempel skarphet eller eksponering. Men det krever samtidig god kontroll av bildet, noe som kan være meget vanskelig, for eksempel utendørs i direkte solskinn. Utendørs kan derfor en elektronisk søker være å foretrekke. Det å spille inn med manuelle innstillinger krever kontrollerte innspillingssituasjoner hvor man har muligheter for å ta om. Men hvor ofte er ikke innspillingene av engangskarakter, for eksempel bryllup eller andre tilstelninger, hvor man bare får en sjanse? Da får man helt enkelt stole på automatikken og droppe det manuelle. Og faktum er at automatikken på videokameraer har blitt bedre, ikke minst eksponeringen. Tidligere blendet videokameraet ubønnhørlig ned så fort som det minste lyspunktet dukket opp i bildet. Men i dag har de fleste kameraer god kontroll på ganske vanskelige innspillingssituasjoner med motlys eller tilfeldige lyspunkter i bildet. Blenderen kan i mange tilfeller også låses. Innstillingen av skarpheten har også blitt betydelig bedre, og er ikke så overskarpet som ofte var tilfellet på tidligere videokameraer.

Manuell kontroll
Iblant kreves det imidlertid manuell styring på kameraet, og da er det viktig at man lett kommer til innstillingene. Her har noen kameraer kommet ganske langt, for eksempel Panasonics testkamera som har en ring rundt objektivet, hvor man enkelt kan komme til de grunnleggende innstillingene for skarphet, hvitbalanse, lukkertider og blender. Et sebramønster og histogram hjelper da til med å vise hvordan eksponeringen ser ut.

Andre gode funksjoner er at man kan stille inn skarpheten eller eksponeringen ved å peke på ønsket område på bildeskjermen. Da stilles skarpheten og eksponeringen eksakt på det punktet hvor man peker. Bildestabiliseringen er en annen funksjon som har blitt bedre på kameraene. Tidligere var det nesten håpløst å få et stabilt bilde på et innzoomet objekt. Men i dag arbeider en effektiv optisk bildestabilisering med det og tar hånd om så vel små som store bevegelser.

Bildekvalitet
Rent generelt gir den høyoppløste videoteknikken meget bra bilder, spesielt om lyset er gunstig og kameraet holdes noenlunde stabilt. Innendørs i dårlig lys synker bildekvaliteten merkbart, selv om flere av kameraene i vårt test gir overraskende bra bilder selv i dunkle sammenheng. Et problem for høyoppløste bilder i kombinasjon med hard komprimering (H.264) er akkurat støy på bildene ettersom det gir ganske stygge støymønster på bildene. Det stilles derfor krav til at støyen er så lav som mulig, og det får man til ved enten mer lys foran kameraet, eller en mer lysfølsom bildesensor. Her har bildesensoren en viss betydning for kvaliteten, og jo mindre sensor, desto mer lys er nødvendig for å få et hyggelig bildesignal fra sensoren.

Testen
Vi har filmet simultant med alle fem videokameraene i forskjellige miljøer og lys, alt fra 5 lux til fullt dagslys. Innspillingene har foregått med automatikkinnstilling uten manuelle justeringer. Samtlige kameraer kan også ta stillbilder, men den funksjonen har vi ikke sett på i denne testen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Sony HDR-CX570

Vidvinklet effektkamera

Vidvinkelen og effektene tiltaler sikkert mange.

Ekstra vidvinkel Mulighet for å spille inn standardvideo
Små menyer/ikoner

Samsung HMX-QF20

Minimalist i alle vinkler

Samsung HMX-QF20 er det klart minste kameraet i denne testen.

Billig Lite format
Liten bildeskjerm Ikke internminne

Panasonic HC-X900

Tredimensjonal med tre brikker

Enkel manuell håndtering og tre bildebrikker gir kameraet best i test.

Utmerket bildekvalitet Bra bildestabilisering
Ikke innebygd minne Relativt dyrt

JVC GZ-GX1

Mangfoldig kamera

Trådløse muligheter veier delvis opp for lysfølsomheten.

Godkjent bildekvalitet Wi-Fi-muligheter
Menyhåndteringen

Canon Legria HF M52

Lysfølsomt kamera med minne

Med en proffutviklet bildesensor tar Canon hjem bildeseieren.

Bra Bilder Innebygget minne
Dårlig vidvinkel

Oppsummering

Dyrt er noen ganger best.

Det er høyoppløst som gjelder på video­kamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Lennart Zetterberg


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.
Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.