TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II

Sonys mest anvendelige proffzoom

Den kompakte 70-200mm gir Sony-fotografene utmerket optikk i et kompakt format.

Skrevet av / 21.12.23 - 11:01
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II

Lyd & Bilde mener

  • Hendig telezoom med høy skarphet, lynrask fokus og anvendelige brennvidder. Værtettet og solid, med roterbart stativfeste. Meget god nærgrense på 26 cm.
  • Blender 4 er ikke nok for alle.

Lasse Svendsen

Snart 10 år etter at originalen kom, er det på tide med en oppdatering av den populære telezoomen. Som med en brennvidde på 70 til 200 millimeter, er manges foretrukne telezoom, og akkurat den samme brennvidden lager de fleste produsenter på sine telezoomer.

Det skyldes at den er veldig anvendelig. En 70-200 kan brukes til alt fra portretter, til sport og dyreliv, og er hverken spesielt stor eller dyr for en telezoom. Hvis den da ikke har svært god lysstyrke på blender 2,8 eller bedre.

Da går både størrelse, vekt og prisen i taket.

Derfor er den samme telezoomen med lite granne svakere lysstyrke ofte å foretrekke. Som denne, arvtakeren til Sonys FE 70-200mm f4 G OSS, som vi testet så langt tilbake som i 2014.

Les også Sony FE 70-200mm f4 G OSS Endelig finnes det en lyssterk telezoom til Sonys fenomenalt fine fullformatkameraer i A7-serien.

Den er mindre, billigere og lettere enn FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, men har bortsett fra lysstyrken, de samme egenskapene. Vekt og lengde er krympet med cirka 15 prosent sammenlignet med forgjengeren, og den veier nesten 300 gram mindre enn en FE 70-200mm F2.8 G OSS II.

Annonse

Autofokusen er forbedret med fire nye XD lineære motorer, som opererer som par i tandem, og er zoomen er merkbart raskere til å finne fokus enn forgjengeren var. Sony sier 20 prosent raskere fokus, og det er et konservativt anslag etter min erfaring.

Objektivlengden øker når man zoomer inn. Foto: Lasse Svendsen

Telezoomen kan bruke Sonys 2x og 1,4x telekonvertere, som gir 400 eller 280mm brennvidde i teleenden.

Den optiske konstruksjonen består av 19 elementer fordelt på 13. Et er av dem er et så kalt avansert asfærisk linseelement, mens et av dem er et normalt asfærisk element som gir mer uniform skarphet fra kant til kant. Det sitter også to ED-elementer på innsiden (Extra-low Dispersion*) som demper kromatisk aberrasjon. 

Ni avrundede buede blenderlameller skal sørge for helt sirkulære blenderåpninger, som gir jevnere tegning av bokeh – uskarpe områder – uten fortegning. 

Foto: Lasse Svendsen

Zoomen leveres med en solblender uten åpning for filterjustering, med det har en avtakbart stativfeste, som også kan roteres rundt det kompakte zoomobjektivet.  

Objektivet har en ring som pussig nok ikke kan stilles som blendering, men det har brytere for stabiliseringsmodus, manuellfokus, fokusområde og tre programmerbare funksjonsknapper på sidene.

Foto: Lasse Svendsen

Lynrask fokus og godt korrigert optikk

Sony-zoomen kan også brukes på Sonys kameraer med APS-C bildebrikker i mindre format, som a6700. Da får man en zoom som gir tilsvarende 105-300mm brennvidder, og blenderverdien tilsvarer f4.

Foto: Lasse Svendsen

Som forgjengeren, er også den nye utgaven fremragende optisk. Det er knapt synlig fortegning på noen brennvidde, og objektivet er svært godt korrigert for kromatisk aberrasjon. Det er litt vignettering på blender 4 og 70mm, men den er marginal og fraværende fra f5,6. Marginal er også tap av skarphet i hjørnene, og vitner igjen om at Sonys konstruksjon fra 2014 fremdeles holder mål i 2023.

Hvis man skal være virkelig pirkete, kan man påpeke at skarpheten faller på f16 og f22 grunnet diffraksjon på 200mm brennvidde, men det er av underordnet betydning for de fleste som er ute etter en telezoom som denne. De fleste beveger seg uansett sjelden over f11, fordi lystapet blir for stort.

Sony FE 70-200mm sample 1 Sony FE 70-200mm sample 2 Sony FE 70-200mm sample 3
<
>
Bokeh-effekten blir redusert på 200mm f4, sammenlignet med f2,8, men fullt ut akseptabel. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet har en nærgrense på 26 cm, som gjør at man kommer mye nærmere motivet, enn man normalt får til med en telezoom. Det gir fotografen og kanskje særlig naturfotografer, muligheter som åpner for bilder de ikke er vant til å ta med en telezoom.

Den hendige størrelsen, og lydløs og lynrask autofokus, gjør det til en lek å gjøre videopptak med et Sony a7r V. Man kan snu stativfeste og vippe ut skjermen, og så har man en enkel videorigg, som selvsagt kan bygges ut med fokuspull, opptaker med skjerm og lyd, men poenget er at FE 70-200mm f4 G Macro OSS II fungerer utmerket også til video.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Som etterfølger til originalen, er Sony FE 70-200mm f4 G Macro OSS II en vellykket oppgradering, hvor den optiske ytelsen er fremragende, og hvor autofokusen har fått en kjærkommen forbedring, som gjør at telezoomen bedre henger med autofokusen på Sonys nyere systemkameraer. For noen vil prisen virke avskrekkende, men en FE 70-200mm f2,8, koster mye mer, uten at den byr på så mye mer enn bedre lysstyrke. I det perspektivet er FE 70-200mm f4 G Macro OSS II et svært godt kjøp.

Karakter
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top