Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Air 3 Fly More Combo RC 2

Kameradrone for entusiaster

To kameraer gjør DJI Air 3 til den perfekte kameradronen for viderekomne fotografer.

Skrevet av / 08.12.23 - 11:01
DJI Air 3 Fly More Combo RC 2
Lasse Svendsen

De aller minste dronene er kjempemorsomme å filme fra luften med. Så lenge været er bra og tillater flyvning, kan man få virkelig fine videoer – og stillbilder – tatt fra oven. Som det er vanskelig å få til med mobilen, eller et kamera. 

Er dronen under 250 gram, kan den flys av de fleste uten at man må gjennom en eksamen først. De større dronene krever mer kunnskap, ikke fordi de er vanskeligere å fly. Men droner over 250 gram havner i en klasse hvor man både må ha bestått en prøve som droneoperator, og trenger litt mer enn grunnleggende kunnskap om videoopptak.

DJI Air 3 faller inn i den siste kategorien. Den veier 720 gram, mer enn dobbelt så mye som en DJI Mini, og er langt mer avansert. 

Den ligner litt på Mavic 3 Pro som vi testet i sommer, men har to i stedet for tre kameraer. Den hører dermed til DJIs mer avanserte droner. Den har sensorer som passer på at den ikke krasjer og bruker DJIs avanserte APAS 5.0 system for å unngå hindringer.

Sensorer over alt passer på sikkerheten. Foto: Lasse Svendsen

Flytiden er forbedret sammenlignet med forrige generasjon Air, og under optimale forhold kan man fly uavbrutt i 46 minutter. Velger man den dyrere Fly More Combo-pakken, får man tre batterier i en bag inkludert lader til alle tre. Combo-pakken inneholder også ekstra propeller og velger man RC 2 får man en fjernkontroll med en stor pekeskjerm.

Foto: Lasse Svendsen

Vidvinkel og tele

Mens Mavic 3 Pro har et Hasselblad-kamera med en 4/3-tommers stor CMOS bildebrikke, er ingen av de to kameraene på Air 3 er Hasselblad-kameraer. Her fra man i stedet to 48 megapiksler 1/1.3’-tommers CMOS bildebrikker. Den ene sitter bak en 24mm f1.7 vidvinkel, mens den andre sitter bak en 70mm f2.8 tele. Begge har 2,4 μm pikselstørrelse. 

24 og 70mm kameraer. Foto: Lasse Svendsen

Stillbildene kan lagres som plassbesparende jpeg-filer, eller som DNG, også kjent som et RAW-format for stillbilder. Bilder og video kan lagres internt på dronens 8 GB internminne, et kompatibelt microSD-kort, lastes opp til brukerens SkyPixel-konto, og overføres til mobilen.

Video kan tas opp i 4K UHD opptil 100 fps, HDR støttes opptil 60 fps, og kameraet lagre video med 10-bits D-Log M fargeprofil, eller som 10-bit HLG. Det er med andre ord håp for god bildedynamikk på opptakene. Det er verdt å merke seg at selv om Air 3 er enklere enn Mavic 3 Pro, kan man lagre video også i H.265, som er en nyere og bedre kodek med tapsfri komprimering av videofilen. Laster man ned DJIs LightCut-app, kan videofilene redigeres nærmest med ett trykk på skjermen. Appen har sågar en tilt og shift effekt, som forskyver perspektivet. Bevares. Man kan også bruke Mastershots, for å lage en ferdig klippet video, med effekter og musikk.

Video kan faktisk tas opp vertikalt fra begge kameraene, i 2,7K-oppløsning.

Still hentet fra 4K videofeed. Foto: Lasse Svendsen

Programmerte flymoduser

Video kan strømmes i 1080p/60fps over en avstand på maksimalt 20 km, med DJIs O4-videooverføring. Mot 15 km for Mavic 3 Pro, som bruker DJIs O3+ transmisjon.

Med alle sensorene er sikkerheten godt i varetatt, og funksjoner som Auto Takeoff og Advanced Return to Home, sørger for at det er enkelt å komme i gang og returnere dronen sikkert til plassen den tok av fra. Med ATH flyr dronen den sikreste ruten tilbake, og ikke nødvendigvis ruten du startet med.

I likhet med Mavic 3 Pro har også Air 3 Waypoint Flight, som er ruteplanlegging som dronen så følger: Tenk for eksempel på hvis man filmer en alpinist som følger en stukket løype. Med Waypoint kan man legge inn ruten som dronen deretter følger, også repeterer den ruten når det kommer en ny løper, hver gang. 

720 gram. Foto: Lasse Svendsen

Som nær sagt alle DJI-droner, har også denne flere av de ferdiglagede flymodusene. Focustrack bruker 70mm tele og har tre moduser som følger motivet med autofokusen: Spotlight 2.0, Active Track 5.0 og Poi 3.0. Fra tidligere tester kjenner vi også Dronie-modusen hvor høyden endres mens kameraet fokuserer og filmer et valgt motiv. 

DJI Air 3 7 DJI Air 3 6 DJI Air 3 9
<
>
Programmerbare knapper på undersiden. Foto: Lasse Svendsen

Helix flyr rundt motivet i en spiral, og Circle sirkler rundt motivet. Rocket gjør akkurat det det høres ut som, mens Asteroid som filmer i et ekstremt perspektiv som skaper motivet om til en rund kule, eller planet om man vil.

Air 3 kan også brukes med DJIs googles, for de som foretrekker førstepersons video med briller.

Høy bildekvalitet

Med mindre bildebrikker enn i et Mavic 3 Pro, skulle man tro at man ikke kan regne med den samme høye bildekvaliteten fra kameraene på Air 3. Men der tok vi feil. Ok, stillbildene er ikke like skarpe i lite lys, trolig grunnet piksel-pitchen og små sensorer, men skarpheten og detaljgjengivelsen er bedre enn fra en DJI Mini-drone. 

48 Mp stillbilde. Foto: Lasse Svendsen

Man kan fly dronen i en Cine-modus, som gir veldig myke bevegelser, eller slow motion hvis man ønsker, og begge ser veldig bra ut på en 27-tommers Apple-skjerm, men flyr man fort for eksempel i Sports-modus, får man tydelige pikseleringer. Gresset flyter sammen til én masse, konturer blir uskarpe og detaljnivået synker som en stein.

Mitt råd er å være forsiktig med spakene, for det er de sakte overflyvningene som gir den beste bildekvaliteten på 4K-video.

Det finnes en nattmodus som senker bildehastigheten for å dempe så mye bildestøy som mulig. Jeg anbefaler å bruke denne også i lite lys, og da tar kameraene opp i 4K/30fps, i stedet for 4K/60fps.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Mens proffene trolig ser på den større DJI Mavic 3 Pro, eller DJIs Inspire-serie, er Air 3 bedre egnet for entusiastene som ikke trenger den aller råeste bildekvaliteten. For de fleste av dem holder det i massevis med to kameraer, dessuten sparer det en for mange penger, sammenlignet med Mavic 3 Pro. Ingen av DJIs droner er krevende å fly. Heller ikke denne. Og med alle sensorene som passer på kan man konsentrere seg om oppgaven med å filme og ta bilder. Det gjør Air 3 bedre enn dronene i Mini-serien, og med to kameraer er Air 3 mer anvendelig enn en Mini 4.

Les også Flyvende video med proffkvalitet DJI Mavic 3 er kameradronen for viderekomne med høye kvalitetskrav.
Karakter
DJI Air 3 Fly More Combo RC 2
Premium

Lyd & Bilde mener

Svært god 4K videokvalitet og høy stillbildekvalitet fra begge kameraene. Enkel å fly og lage video med lang flytid på én lading. Pikselstøy på raske panoreringer og overflyvninger.

1 hendelser på “DJI Air 3 Fly More Combo RC 2”

  1. Mads Olsen

    Som dere sikkert har skjønt, så er jeg veldig interessert i dji dronen.
    Men jeg får ikke bestemt meg får hvem jeg skal velge.
    Er det sant at man kan få med seg en drone hjem å prøve den å se om det er den jeg vil ha?
    Å er det sant at det ikke koster noe di første måndtene?

    Mvh
    Mads Olsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Bilde
Scroll to Top