TEST: DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo

Drone for viderekomne

Med tre kameraer er DJI Mavic 3 Pro mer anvendelig enn de fleste droner.

Skrevet av / 11.08.23 - 10:01
DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo
Lasse Svendsen

Mens de fleste dronene har ett kamera, har Mavic 3 Pro tre kameraer. Dermed løser dronen et problem mange etter hvert opplever. Nemlig at de må fly mye nærmere enn de egentlig bør, for å få de bildene de vil ha. 

Med tre kameraer på gimbalen foran, kan man kjapt bytte fra vidvinkel til tele, eller som her, fra 24mm vidvinkel, til portrettele på 70mm, og en ganske frisk 166mm tele i den ytterste enden. Det sistnevnte kameraet, har også 7 x zoom (28x med digital zoom i tillegg), mens 70-en har 3 x zoom.

Med et sånt arsenal av kameraer blir det straks morsommere å filme og fotografere. 

Mavic 3 Pro hører til DJIs mer avanserte droner. Derfor har den også sensorer som hindrer at den lander i et tre eller krasjer i en vegg. De åtte sensorene (APAS 5.0) registrerer hindringer 360 grader rundt dronen, men også over og under.

Les også Flyvende video med proffkvalitet DJI Mavic 3 er kameradronen for viderekomne med høye kvalitetskrav.

Den flyr i opptil 43 minutter på ett batteri, og i Fly More Combo-versjonen vi tester, følger det med tre batterier, lader, ekstra propeller og mye annet utstyr, som får plass i en bag.

Fly More Combo inkluderer en bag til dronen og alt utstyret. Foto Lasse Svendsen

Hasselblad-kamera

Det er kameraene som er den viktigste nyheten på Mavic 3 Pro. Det gjeveste kameraet er Hasselblad-kameraet. Som bruker en større 24 megapiksler CMOS bildebrikke enn vanlig, på 4/3-tommer, med en 24mm vidvinkel med lysstyrke f2.8 til f11.

Teleobjektivet på 70mm med f2.8 har en mindre CMOS bildebrikke på 1/1,3-tommer, men den har opptil 48 Mp oppløsning. 166 millimeteren har ‘bare’ 12 Mp fra en 1/2-tommers CMOS bildebrikke, og litt dårligere lysstyrke på f3.4.

Man kan ta 12-bits RAW stillbilder med Hasselblad-kameraet, som kan lagres internt på dronens 8 GB minne, eller et microSD-kort, og overføres til mobilen eller lastes opp til brukerens SkyPixel-konto. 

24, 70, og 166mm kameraer. Foto Lasse Svendsen

Skuddtakten på stillbilder er opptil 7 bilder/s uansett kamera, og video kan tas opp i opptil 5.1K-oppløsning med 60 eller 50 fps, eller i 4K DCI eller UHD opptil 120 fps. Det finnes også en 200 fps-mulighet på full HD. 

Kameraet støtter forøvrig 10-bits D-Log fargeprofil, og både MP4 og MOV-formatene. H.264 og H.265, eller HEVC som sistnevnte kalles. Det er forøvrig en nyere kodek med tapsfri komprimering av videofilen.

Opptil 43 minutter med fullt batteri. Foto Lasse Svendsen

Det finnes forresten en påkostet utgave kalt Mavic 3 Pro Cine, som tar opp i Apple ProRes 422 HQ, og har en integrert 1TB SSD med 10 Gbps overføring av innhold.

Videofunksjoner

Man kan strømme video fra Mavic 3 Pro opptil 15 kilometer unna, og videostrømmen sendes med DJIs DJI O3+ transmisjon i 1080 HD og med 60 fps, til den medfølgende RC fjernkontrollen med pekeskjerm.

Mavic 3 Pro har Auto Takeoff og Advanced Return to Home, som flyr den sikreste ruten tilbake der den tok av. Dronen er også utstyrt med funksjoner som Waypoint Flight, hvor man legger inn punkter på ruten som dronen følger og gjentar om ønskelig.

RC fjernkontrollen med pekeskjerm. Foto Lasse Svendsen

Den har også en funksjon vi kjenner fra andre DJI-doner: QuickShots som følger motivet med ulike flymoduser. Focustrack gjør akkurat det det står. 70mm telen holder fokus på et bevegelig motiv. 

Velger man Dronie endres høyden mens kameraet fokuserer og filmer et valgt motiv. Helix sender dronen i en spiral rundt et valgt objekt. Mens Circle sirkler rundt motivet, sender Rocket i vertikal retning vekk fra motivet. Velger man panorama kan man sette sammen et panoramabilde på 100 Mp.

Det finnes også en fiffig funksjon kalt Mastershots, som setter sammen en ferdig klippet video, med effekter og musikk og det hele.

DJI Mavic 3 Pro batterier DJI Mavic 3 Pro sensorer DJI Mavic 3 Pro dB DJI Mavic 3 Pro pakket
<
>
Opptil 43 minutter med fullt batteri. Foto Lasse Svendsen

Mavic 3 Pro kan også brukes med de fleste av DJIs goggles, skulle man ønske førstepersons video med briller – FPV.

Merk at dronen krever at man har bestått droneeksamen som dronepilot, for den klassen dronen hører under.

Strålende bildekvalitet

Kvaliteten på de forskjellige kameraene er ikke like god. Det er ikke uventet Hasselblad-kameraet som er best. Den store 4/3-tommers bildebrikken leverer utsøkt bildekvalitet under alle lysforhold. Videoopptak fra Hasselblad-kameraet har mindre støy med mer dynamikk og bedre fargegjengivelse. De to andre kameraene er aldeles utmerket i godt lys, men velger man 166mm i lite lys, for eksempel sent på kvelden, vil man se støy og lavere oppløsning.

Jeg vil hevde at Hasselblad-kameraet er god nok grunn til å velge Mavic 3 Pro. De to andre kameraene er et veldig fint tillegg, når man har bruk for dem. Jeg ville nok ikke laget mye innhold med bare et av telekameraene uansett, men når man kan velge mellom 24, 70 og 166mm brennvidde står man nye friere. Et ord om digitalzoomen: Ikke. 

default default default
<
>
Foto Lasse Svendsen

Konklusjon

Den relativt store DJI Mavic 3 Pro, er ikke særlig krevende å fly. Som alle DJIs droner er den lekende lett å fly med litt øvelse. Med tre kameraer har man muligheter som ikke finnes på mange andre droner, og Hasselblad-kameraet spesielt, leverer en teknisk kvalitet som er synlig bedre enn de to andre kameraene. Profesjonelle bør kanskje se på Cine-versjonen, som støtter Apple ProRes 422. Det åpner for enda bedre videokvalitet enn man allerede får fra Mavic 3 Pro.

Les også Som å sitte i cockpiten Du kan lage noen utrolige videoer med denne dronen, men først må du lære deg å fly.
Karakter
DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo
Premium

Lyd & Bilde mener

Super videokvalitet i 5.1K og 4K. Fantastisk bra Hasselblad-kamera både på still og video. Tre kameraer gjør jobben enklere. Bildestøy på 166mm tele. Høy pris. Apple ProRes kun på Cine-modellen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Scroll to Top