annonse
annonse

Test av: Audio Technica ATH-M70x

Blodfattig storebror

Audio-Technicas lukkede toppmodell i M-serien er ikke det kvalitetsløftet vi hadde håpet på.

Lyd & Bilde mener

Hodetelefonene låter meget avslørende, noe lydteknikere kan utnytte for å høre nøyaktig hva som er på innspillingene.
Det blir i overkant anstrengende å høre på over tid, da overtoneområdet blir akkurat litt for spisst. Vi anbefaler å heller se i retning av den åpne modellen ATH-R70x.
annonse

Audio-Technica er en av våre store favoritter blant produsenter av hodetelefoner. Få andre klarer kunsten å balansere budsjett og kvalitet på samme måte, noe som blant annet ble bevist med ATH-M50x. En av de absolutt beste hodetelefonene i prisklassen under 2.000 kroner, med en fyldig, deilig bass og nok detaljer til å nyte alt av musikk – fra pop og rock til klassisk og jazz.

Storebror ATH-M70x har en noe mer eksklusiv hodebøyle i aluminium, og koppefestene er også av aluminium, hvor de hos lillebror er i plast. Hodetelefonene føles mer solide, og passformen er dessuten slik at de presser mykere mot kraniet enn M50x. Som gjør at man kan lytte i enda lengre økter.

Som hos lillebror M50x måler membranen på høyttalerelementet 45 millimeter, men det er ikke samme element. Høyttalerelementet hos storebror har høyere båndbredde, for mest mulig presis formidling av høyoppløste lydfiler.

 

Steril lyd

M70x overlater ikke mye til fantasien, for her spyttes musikken ut med alle detaljer. På godt og vondt.

Mens lillebroren låter både spenstig og engasjerende, spesielt i bassområdet, er det en mer behersket bass vi hører fra M70x. Denne modellen er justert for å være mer nøytral og presis, slik at studioteknikere ikke skal la seg lure til å tro at musikken har mer bass enn den har. Fornuftig nok. Men når man fjerner ”partypukkelen” i bassen, står man i fare for at de lysere frekvensene låter i overkant energisk. Og det føler jeg er tilfellet med M70x. Den er helt klart mer frampå enn lillebroren, og i mange tilfeller kan det bli i meste laget.

Komprimert popmusikk som allerede låter nokså aggressivt i toppen og flatt i bassen, låter lite engasjerende. Verre er det at musikk jeg vet er godt produsert, derav glimrende høyoppløste utgivelser med masse dynamikk, også låter i overkant frempå. Selv med en god hodetelefonforsterker som Pioneer U-05. Jeg ønsker mer luft i overtoneområdet, som låter litt for aksentuert i sitt nedre register. S-ene blir for harde for mitt vedkommende. Jeg dobbeltsjekker mot Sennheiser HD 800, som viser hvor skapet skal stå. Minst like lineære og avslørende som ATH-M70x, men i tillegg er overtoneområdet så oppløst, at cymbalene skinner, hvor de napper litt for mye i øret med Audio-Technica. Koblet til en dårlig bærbar spiller, som en gjennomsnitts mobiltelefon, blir det bare trist, da hodetelefonene forsterker svakheten i den dårlige hodetelefonforsterkeren.

 

Konklusjon

Vi hadde på forhånd store forventninger til Audio-Technica ATH-M70x, spesielt med tanke på hvor bra lillebror M50x er. Men sannheten er at det dyrere familiemedlemmet ved å ha fjernet forsterkningen i bassen låter flatere og mindre engasjerende. En lydtekniker kan bruke den for å avsløre hva som er på innspillingen, men også til det formålet ville jeg nok heller brukt et par hodetelefoner som låter noe mindre frempå i overtonene. Sibilantene er for tydelige, som gjør at musikken aldri engasjerer skikkelig, og man blir lyttetrøtt over tid.

 

Det er disse du skal ha!

(Foto: Produsenten)

ATH-R70x (Foto: Produsenten)

Hvis du i stedet for ATH-M70x går for det åpne alternativet ved navn ATH-R70x får du ikke bare et mer eksklusivt utseende. For selv om høyttalerelementene skal være de samme, låter de åpne hodetelefonene mindre anstrengt. De har samme tørre og avslørende bassgjengivelse, og er mindre frempå i diskanten. Det gjør at de låter både oppløst og nøytralt. Både studiomusikere og teknikere vil elske denne, som er enda mer behagelig på øret, og låter bedre. Ikke en hodetelefon for bruk med mobiltelefonen, da de både har en impedans på hele 470 ohm og lekker mye lyd ut mens støy slipper inn. Men definitivt en hodetelefon å kose seg i sofaen med!

Pris: 3.490 kr
Web: scandec.no

Lydkvalitet: 5
Funksjonalitet: 4
Brukervennlighet: 5
Kvalitetsinntrykk: 5
Samlet vurdering: 5

Last ned siste nummer av Lyd & Bilde – helt gratis!

Fakta & Rating:
  • Type: Lukket
  • Element: 45 mm
  • Kabel: 1,2 - 3m rett og kveilet
  • Følsomhet: 97 dB / mW
  • Impedans: 35 Ohm
  • Frekvensrespons: 5 - 40.000 Hz
  • Vekt: 280 g
  Produsent:
  Audio Technica
  Pris:
  3.490,-
  Importør:
  Bergsala AS

  Les også:

  En flott nummer to

  Nest øverste hylle henger høyt hos Denon når det gjelder hodetelefoner.

  Fjærlett superlyd

  Audio-Technicas toppmodell er en av verdens beste hodetelefoner, og er mye lettere enn sine konkurrenter.

  Gjennomført TUNG bass

  Fitbit Flyer overrasker positivt.

  Sitter godt men låter dårlig

  Det er vanskelig å rettferdiggjøre den høye prisen.

  Glimrende til prisen

  BackBeat FIT 305 egner seg til alt annet enn løping.

  Panasonic er flyvende

  De ser dumme ut, men sitter på plass og spiller helt fint.

  En verdig toer med godt grep

  Jaybird har fått orden på passformen.

  God lyd, dårlig passform

  Audio-Technica bør holde seg borte fra sport.

  Raffinert referanseklang

  Sennheiser har fornyet sin bestselgende entusiastmodell, til det bedre.

  Full tenning i ørene

  Ikke bare er HP-3 de dyreste hodetelefonene fra Klipsch gjennom tidene. Det er også noe av det deiligste vi har hørt på lenge.

  Støyredusering i økonomiklassen

  Med disse mer budsjettvennligere hodetelefonene kan også de som reiser litt sjeldnere slippe duringen i flyet.

  Solide og kraftfulle

  Med kraftige aluminiumbøyler og kompetent støyredusering er Denon en pålitelig reisekamerat.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -