annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Digital silkelyd

Rotel RA-12 har en balansert og fin klangbalanse, perfekt for kompakte høyttalere. Den har dessuten gode digitalinnganger.

Produkter i testen
 • Rotel RT-12
 • Pluss lbadvantages
  Balansert klang Dynamisk kontrast
  Minus lbdisadvantages
  Behersket bass

  En forsterker som har digitale innganger i tillegg til analoge, kan ikke være noen ulempe, nå som den musikalske hverdagen for lengst har blitt digital. Ingen kjenner Rotel som den hippeste produsenten, men her er altså RA-12, med hele fire digitalinnganger og mulighet for å strømme musikkfiler direkte fra et USB-minne via inngangen i front. Koble til både CD-spiller, spillkonsoll og TV-en digitalt rett i forsterkeren, både enklere enn analoge kabler, og det kan dessuten låte bedre. Konverteren er nemlig en påkostet sak av Wolfson, som støtter digitalsignaler opp til 24-bit/192 kHz.

  2 x 60 watt pr. kanal høres ikke ut som mye, men fordi Rotel er mer reservert med sine tall enn mange konkurrenter, kan dette fort tilsvare 80 watt hos andre. Dette bør være nok til å kontrollere høyttalerne helt opp til et ganske høyt lydnivå, selv om det ikke er denne du skal ha dersom målet er å blåse ut vinduene i festkåken. Et par gode stativhøyttalere eller kompakte gulvhøyttalere er nok favorittføden, fremfor store høyttalere med digre basselementer som trenger stålkontroll helt ned i de dypeste oktavene.

  Forsterkeren i bruk
  Det er liten grunn til å snakke om brukervennlighet med en integrert stereoforsterker. De er alle like enkle og intuitive. Det eneste jeg kan si er at fjernkontrollen er litt uoversiktlig og rotete, men man blir vant til alt.

  Men til lydkvaliteten. Som forventet låter RA-12 bra. Meget bra. Der hvor en del produsenter faller for fristelsen og feiter opp bassgjengivelsen og forsterker diskanten for å gi inntrykk av masse luft, er RA-12 ærlig. Den er en perfekt match til en kompakt gulvhøyttaler som Monitor Audio Bronze BX5. Med diskspilleren Electrocompaniet EMP 2 koblet digitalt til en av koaksialinngangene gjengis lydbildet med en flott og dynamisk mellomtone, og sangstemmer kommer glimrende frem. Den kraftige og krevende stemmen til Kari Bremnes skildres klart og tydelig, og mye av dynamikken fra ”En elsker i Berlin” er intakt.

  Imiterer high-end
  Forsterkeren får frem nyansene i musikken og klarer på glimrende vis å imitere et high-end lydbilde. Jeg sier imitere, for når den kobles til de superavslørende high-end-høyttalerne Dali Epicon 6, er lydbildet noe nedskalert. Men nå er det ikke high-end RA-12 skal sammenliknes med, og til sitt bruk er den flott på alle måter. Den gjør langt fra skam på Dali-høyttalerne, og den klarer i stor grad å skildre lydbildets lagvise oppbygning.

  Det er imponerende hvordan perkusjon gjengis raskt og kontant, med god dynamisk kontrast mellom slagene og stillheten før og etter. Diskantområdet er også oppløst og fint, overtonene og luften kommer godt frem.

  Litt behersket dypbass
  Forsterkeren mangler litt kontroll i den dypeste bassen. Undertonene fra bassgitaren og basstromma skyller ikke gjennom rommet som med kraftigere saker. Det er på ingen måte tamt, men noe dypbassmonster er ikke dette.

  Digitalinngangen har klart høy kvalitet, for selv om lyden er enda hvassere og livat med spilleren fra Electrocompaniet koblet analogt (den koster over 20.000 kroner), er mye av lydkvaliteten bevart når Rotel tar seg av dekodingen. Og sammenliknet med nettverksspilleren RT-12 analogt tilkoblet, er det klart at det lønner seg å koble digitalt, til tross for at de begge har samme digitalkonverter innebygd. Tapet skjer i de analoge kablene.

  Konklusjon
  Rotel RA-12 er en integrert forsterker med digitale innganger, som låter svært bra til prisen. Til 6.500 kroner får du en forsterker som gjengir musikken på en nøytral og overbevisende måte, med god dynamisk kontrast som gjør at instrumentene plasseres i et ryddig lydbilde. Sangstemmer kommer godt ut, og forsterkeren roper aldri: ”hør diskanten!”, eller ”jeg kan feit bass!” Den er behersket men bestemt, uten å prøve på noe den ikke kan. Kontrollen i den dypeste bassen er ikke helt på plass, men det skal også godt gjøres til denne prisen, om lydkvaliteten oppover også skal prioriteres. Dette er et særdeles vellykket kompromiss, som får vår fulle anbefaling.

  • 2 x 60 watt (8 ohm)
  • 4 digitale / 4 analoge innganger + phono (MM)
  • Pre out
  • Hodetelefonutgang / USB i front
  • Svart eller sølv utførelse

  Pris: 6495 kr
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Produkter i testen
  Digitalt gjort halvveis
  RT-12 er Rotels første forsøk på en nettverksspiller. Dessverre lander den på kulen.

  Det kommer litt an på hvordan man ser på den. Ønsker du en kombinert FM-, DAB- og internettradio med mulighet for å spille musikkfiler via nettverket fra tid til annen, er RT-12 et helt greit produkt. Om du derimot er ute etter en nettverksspiller som også kan spille radio, har Rotel med RT-12 en lang vei å gå.

  Formatstøtte
  Formatstøtten er ok. Enheten strømmer både WAV, MP3, AIFF, AAC, FLAC, WMA og Ogg Vorbis. Min musikksamling er derimot stort sett lagret i Apple Lossless, noe spilleren ikke støtter. Dette kunne vært løst med innebygd AirPlay, da ville det også vært mulighet å spille direkte fra musikktjenester som Spotify og Wimp rett fra iPhone eller iPad. For Mac-brukere er denne nettverksspilleren håpløs. PC-brukere kan bruke den.

  Tungrodd brukergrensesnitt
  Men formatstøtten er ikke det eneste mangelfulle. Nettverksspilleren har ikke mulighet for å lage spillelister, og oversikten over musikksamlingen minner om den gamle telefonkatalogen. Rotel har en app for iPhone som gjør denne om til fjernkontroll, men den er faktisk verre å bruke enn den medfølgende fjernkontrollen. Appen er nemlig tregere enn et vondt år, og gjør at jeg vil kaste telefonen min i veggen mer enn noe annet.

  Lydkvaliteten i produktet er god, men koblet til forsterkeren RA-12 låter den noe flatere enn andre produkter koblet digitalt til den samme forsterkeren. Derfor er det synd (og ganske korttenkt!) at nettverksspilleren ikke har digitale utganger i det hele tatt. Du er helt låst til lydkvaliteten du får fra de analoge utgangene. I stedet har produktet fått to digitale innganger, slik at dårligere digitalprodukter kan bruke den innebygde DAC-en. En god tanke, men produktet savner sårt en digital utgang eller to.

  Kjøp heller Marantz NA7004.


  Fjernkontroll-appen Rotel Remote er håpløst treig.

   

   Les også

   Yamaha M-5000 og C-5000

   Yamaha M-5000 og C-5000

   Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   Legg til som favoritt
   Gold Note IS-1000

   Gold Note IS-1000

   Gold Note sjarmerer og imponerer.

   Legg til som favoritt
   Tivoli Audio PAL+ BT

   Tivoli Audio PAL+ BT

   Reiseradioen til Tivoli er nylig forbedret, er det nok til å holde konkurrentene unna?

   Legg til som favoritt
   Ruark Audio R1 Mk3

   Ruark Audio R1 Mk3

   Bedre lyd får du ikke i denne klassen, men batteriet er latterlig dyrt.

   Legg til som favoritt
   Pure Evoke H4

   Pure Evoke H4

   Pure-radioen er et godt valg for de som trenger et håndtak, men husk å kjøpe batterier.

   Legg til som favoritt
   Geneva Acustica Lounge Radio

   Geneva Acustica Lounge Radio

   Det Genevas kompakte radio mangler av funksjoner, tar den igjen på lyden.

   Legg til som favoritt
   Moderne stereoforsterkere

   Moderne stereoforsterkere

   Det gode gammeldagse stereoanlegget er på vei tilbake, men det skal kunne alle de moderne triksene.

   Legg til som favoritt
   Modul-DAC fra McIntosh

   Modul-DAC fra McIntosh

   Den nye forforsterkeren får utskiftbar digitalomvandlerLegg til som favoritt
   Lukk meny