Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Hegel H190V

Referanselyd - med en tvist

Med platespillerinngang ble plutselig Hegel-forsterkeren aktuell for enda flere.

Skrevet av / 03.02.24 - 11:01
Hegel H190V
Lasse Svendsen

Kynisk sett kunne man hevde at det kanskje var på tide med en etterfølger. Hegel H190 er tross alt deres eldste forsterker, og åtte år etter debuten er det kanskje på tide med en etterfølger? Den kommer helt sikkert, men ikke akkurat i morgen, men det gjør denne.

Hegel H190V er ikke ny, den er heller ikke den femte utgaven – for V er heller ikke romertall for fem. Men Vinyl.

Jepp, du leste riktig. Forsterkeren har nemlig fått platespillerinngang, for første gang noensinne i en Hegel-forsterker. Hvem skulle trodd det? Men så var det heller ikke mange som trodde at Bent Holter og teamet skulle lage en platespillerforsterker – phonotrinn om man vil. Men hva skjedde? Etter årevis med masing fra sånne som hos, slapp de phonotrinnet V10 for tre år siden.

Les også Fulltreffer på første forsøk Det er en gåte hvorfor Hegel ikke har gjort dette før. Deres første phono-trinn lykkes på alle vesentlige punkter.

Samme V10 har vært donor for platespillerinngangen på den nye utgaven av H190. Som med unntak for akkurat den, er lik modellen man har kunnet kjøpe siden 2017.

De digitale inngangene er de samme som på H190. Strømming via Ethernet. Foto: Lasse Svendsen

Her får man altså en potent 2 x 150 W integrert forsterker, med strømming med AirPlay 2 og DLNA via Ethernet-inngangen på baksiden, innebygget DAC (24-bit/192 kHz) og digitale innganger – og en balansert inngang for balanserte lydkilder. Den har også analog inn/utgang, og nå altså platespillerinngang.

Dempefaktor igjen

Les også Ikke kjøp dyr forsterker før du har hørt denne Hegel H600 er ikke bare dyrere enn sin forgjenger. Den er også mye bedre.

Med unntak for platespillerinngangen, er forsterkeren identisk med den forrige versjonen av H190V. Den samme SoundEngine 2-teknologien som vi kjenner blant annet fra flaggskipet H600, finner man også her. SoundEngine er Bent Holters måte å fjerne forvrengning og senke støynivået på, og er et varemerke for Hegels forsterkere. Det er også dempefaktor, som Bent Holter mener er avgjørende for et nøytralt lydbilde med god basskontroll. Her er dempefaktoren oppgitt til mer enn 4000, og det høye tallet er en av grunnene til at vi var veldig begeistret over hvor mye kontroll forsterkeren hadde, da vi testet den i 2017. Spesielt i bassen.

Foto: Lasse Svendsen

Moving Magnet only

Hegel V10 har små dip-svitjser på baksiden, hvor man kan justere gain og impedans. Noe slikt finnes ikke på H190V, som har en platespillerinngang utelukkende for Moving Magnet-pickuper. Den har nok gain til at den også kan brukes hvis man har en MC-pickup med høy utgangspenning. Ellers må man koble til en step up mellom MC-pickupen og MM-inngangen. Som Pro-Jects glimrende MC Step Up Box S3.

Foto: Lasse Svendsen

Anders Ertzeid fra Hegel, avslørte i en podkast på tampen av de hadde en H190V på lur. Anders fortalte at MM-inngangen er bygget rundt MM-kretsen i V10, bare uten justeringsmulighetene. 

Hvor MM, og ikke MC? 

– Vi valgte en MM-inngang av to grunner. En MC-inngang er mye mer følsom for støy, og en forsterker med stor ringkjernetrafo og masse effektkomponenter, ville ikke blitt bra. Uten tunge investeringer. – Opprinnelig ville vi ikke ha en platespillerinngang overhodet i en forsterker.

Hegel Anders Ertzeid
Foto: Geir Gråbein Nordby

Samme lydbilde som originalen  

Hegel påstår at resten av forsterkeren, er akkurat som vi kjenner fra testen av H190. Den eneste forskjellen er platespillerinngangen. 

Vi har tidligere testet H190 blant annet på et par Dynaudio Special Forty, og med H190V på de samme høyttalerne, og grunnleggende sett skal det ikke være noen forskjell i lydkvalitet. Likevel er det en subtil forskjell, som jeg ikke hadde ventet. Ikke etter at Anders sa at forsterkerdelen er den samme som før. Lydbildet og alle kvalitetene til forgjengeren, er identisk, men H190V er overraskende nok, litt strammere med bedre definert bass.

De større Sonus faber Maxima Amator har enda mer bunn og større lydbilde, enn de små Dynaudio-høyttalerne. Med dem koblet til Hegel-forsterkeren, ble den subtile forskjellen litt tydeligere. Spesielt i bassen.

Noen andre forskjeller har jeg ikke klart å avdekke, så det er neppe noen grunn til å slenge sin H190 og løpe av gårde for å kjøpe en H190V. Hvis man ikke lengter etter en Hegel med MM-inngang.

Les også Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.

Som for mange vil være et argument. Får å velge nettopp en H190V. Platespillerinngangen er glimrende. Den er svært støysvak, og slipper i gjennom musikken uhindret. Akkurat som den skal. Ok, lydbildet har ikke den samme åpenheten og detaljfokuset som en Hegel V10, det skulle bare mangle, men lyden fra vinyl er åpnere og fyldigere enn fra MM-inngangen på den ellers fenomenalt gode Yamaha R-N2000A.

Foto: 2L

Med Polarity fra Hoff Ensemble på platespilleren, er lydbildet stort og åpent. Dynamikken til slagverket gjengis med en fysisk autoritet som ofte oppleves som dempet på integrerte forsterkeres MM-inngang. Lyden er åpnere og det er mer bunn i dypbassen her, enn på MM-inngangen i en Marantz Model 30. 

Les også Silkemyk krystallklar lyd Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

Den silkemyke vokalen til Radka Toneff, på det legendariske Fairytales-albumet, er nydelig gjengitt med varm og naturlig klang. Små nyanser krydrer lydbildet, og det eneste jeg savner, er litt skarpere fokus. Klaverklangen er litt dempet, og etterklangen i enkelte av tonene, henger ikke like vektløst i rommet som med et separat phonotrinn. Som nevnte V10, eller Primare R35.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Med platespillerinngang, er en allerede glimrende forsterker blitt enda mer attraktiv. Hegel har åpenbart ikke falt for fristelsen, og rasket sammen en tilfeldig MM-krets til H190V. Heldigvis har de valgt sin egen, som vi kjenner fra Hegel V10. Med den har H190V med ett blitt den mest interessante integrerte forsterkeren for alle som trenger et godt phonotrinn til en MM-pickup. Alle de andre kvalitetene er bevart, og med strømming, analoge og digitale innganger, er Hegel H190V fremdeles en av de beste kjøpene i sin klasse. Sju år etter debuten.

Karakter
Hegel H190V
Premium

Lyd & Bilde mener

Kraftplugg med massiv kontroll, svært godt oppløst lydbilde, kablet nettverk og platespillerinngang. Platespillerinngang kun for MM - og MC med høy utg.spenning, uten justeringsmuligheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Scroll to Top