annonse
annonse

Test: Pioneer D6 og A6

Back to basic

Endelig. Etter flere års fravær fra stereomarkedet er Pioneer tilbake. Med skikkelige komponenter, som til en rimelig penge hever standarden i mellomklassen.

Lyd & Bilde mener

Flott lyd God balanse
Stygge fjernkontroller

Pioneer ga hjemmestereo på båten for flere år siden. I stedet ble de en av de virkelig store aktørene på hjemmekinomarkedet, og har beholdt posisjonen blant eliten, både når det gjelder flerkanalsforsterkere, DVD-spillere og tv-apparater. Men nå har de vendt ansiktet mot stereomarkedet igjen, og enkelte vil nok spørre seg hvorfor.

Det er ikke så vanskelig å forstå. Etter at antallet solgte stereokomponenter sank en del under hjemmekinoanleggenes inntog, har markedet for stereokomponenter etter hvert begynt å vokse igjen. Kraftig. De aller fleste av oss har budsjetter å forholde seg til, og det er ikke til å komme bort fra at musikkopplevelsene fra et billig surroundanlegg er labre greier, det holder rett og slett ikke mål. Så folk har nå begynt å vende tilbake til stereo.

Hvis vi tar en titt på hva Pioneer har oppnådd i den senere tid, ser vi at de har vært nummer én i flere kategorigrupper. Den beste flatskjermen. Den beste DVD-spilleren. Den beste flerkanalsforsterkeren. Og det har ikke vært engangstilfeller, men derimot vender de med jevne mellomrom tilbake til førsteplassen. Det betyr at når Pioneer først begir seg ut på noe, så satser de på å bli best.

Pioneer ønsker å bringe musikkopplevelsene tilbake til de folkelige prisklassene, og har satset på mellomklassen. Det er her det virkelig begynner å smake fugl av lydkvaliteten, så fremt ting er gjort riktig.

Lyden av Air Studios
Pioneer er de første til å innrømme at førsteklasses ingeniørkunnskap ikke nødvendigvis er tilstrekkelig når det kommer til å tyne det siste lille av lydkvalitet ut av et produkt. Derfor har de fått hjelp av superkyndige lydteknikere i et av Londons mest populære opptaksstudioer, nemlig Air Studios. Startet opp av ingen ringere enn Beatles-produsenten George Martin. Opptaksteknikerne lytter på prototypene med musikk de selv har produsert, gir tilbakemeldinger på hva som mangler, og gjør så en ny vurdering når neste versjon av produktet kommer i hus. På den måten er Pioneer sikret en tonekvalitet tett opp mot hva som er mulig å få ut av de respektive produktene.

Naturlig klangfilosofi
Vi vet at Pioneer kan hvis de vil, og vi vet at man kan få til dels fabelaktig kvalitet fra forsterkere og CD-spillere til 5 000 kroner hver. Det er derfor grunn til å forvente ganske store ting av testens to lekkerbiskener. Pioneer liker en naturlig klang fremfor en tilgjort varm klangtemperatur, som en del andre vil ha. Det er derfor grunn til å tro at produktene vil låte nøytralt og naturlig, fremfor en oppfetet bass. Personlig er det også sånn jeg liker det.

Hva kan man forvente av en stereo-elektronikkpakke til 10 000 kroner? Jo, de som er vant til et alt-i-ett-flerkanalsanlegg av typen billig ”cash n’ carry” vil bli tatt inn i en annen dimensjon av musikkopplevelser. Mer kraft er én ting, men fylden og størrelsen på lydbildet blir det mest merkverdige. – Og hvordan sangstemmer går fra å være tynne og flisete, til å låte stort og flott, med bassinformasjon godt nedover i registeret.

Stilren design
Produktene til Pioneer er virkelig pene å se på, med en stilren minimalistisk design. Satengsvart kabinett i børstet aluminium, hvor den høyre halvdelen er senket inn i forhold til den venstre. Det eneste som ødelegger litt er stygge fjernkontroller.

Forsterkeren
Pioneer vil at deres forsterker skal være kompatibel med alt utstyr, og har derfor valgt å inkludere en platespillerinngang for MM-pickuper, som er den vanligste typen.

”Pure Direct” kobler ut tonekontroller og gjør at signalet får en enda mer delikat håndtering på sin ferd.

Forsterkeren yter 45 watt per kanal i 8 ohm og 60 watt i 4 ohm. Ikke all verdens kraft, men strømforsyningen er stor nok og vi kan dermed forvente en stabil drift inntil kraftressursene tynes til maks. Høyttalerne bør nok likevel ikke være for tungdrevne. Kanskje et par gode stativhøyttalere vil være midt i blinken?

CD-spilleren
5 000 kroner virker relativt mye for en CD-spiller, men den har en komplisert jobb. For mest mulig nennsom rotasjon av CD-en og dermed en korrekt avlesning, må drivverket være stabilt, gjerne montert på et robust chassis. Den digitale klokka som synkroniserer signalene må være superpresis, slik at feilkorreksjonssystemet ikke må jobbe på høygir. Og etter signalet er gjort om fra digitalt til analogt, skal det en kort, men noe komplisert ferd gjennom et forsterkertrinn, før det sendes ut til forsterkeren.

Pioneer har tatt jobben seriøst, og bygget CD-spilleren på et godt dempet chassis, og med et stabilt drivverk som også leser SA-CD-er som gir bedre lydkvalitet enn vanlige CD-er. Faktisk kan den også lese mp3- og wma-filer. Pioneer har dessuten sin egen ”Legato Link” som rekvanitiserer  16-bits CD-lyd til 24-bit. Dette for å få en bedre gjengivelse av subtile nivåendringer.

Testprosedyre
For å finne ut hvor bra Pioneer-produktene er, sammenliknes de først med flerkanalsprodukter til omtrent samme pris, for å gjøre poeng ut av påstanden at stereo gir bedre lydkvalitet for pengene. Denon DVD-1930 og Denon AVR-2307 er blant klassens beste, og disse er dermed aktuelt å sammenlikne med.

Deretter gjør vi et hopp opp til dyrere flerkanalselektronikk, nærmere bestemt alt-i-ett-boksen Arcam Solo Movie til 35 000 kroner. Med kompromissene en alt-i-ett-løsning besitter, tilsvarer denne en separat DVD-spiller og receiver til rundt 20 000 kroner.

Til slutt sammenlikner vi med stereokomponenter i noenlunde samme prisklasse, nemlig CD-spilleren Xindak Muse Deluxe 1.0 og forsterkeren Xindak XA-6950.

Av høyttalere har vi de gulvstående Yamaha Soavo-1, som er både nøytrale og avslørende, og går ganske så dypt i bassen. Vi ønsker også å finne ut hvordan elektronikken fungerer med et par stativhøyttalere, nemlig de rimelige, men meget gode Dynaudio Audience 42.

Rolig musikk
Plata ”The Island” fra Draumir er rolig med mørk tematikk. Både strykere og orgel er med, i tillegg til gitar, bassgitar og trommer. Alexandra og Jo Inge synger i fin kontrast til hverandre. Hennes lyse, fløyelsmyke stemme og hans dype og melankolske røst utfyller hverandre meget bra. Musikalsk sett finnes det referanser til både Lou Reed, Velvet Underground og Tom Waitz, men først og fremst står Draumir på egne bein, og musikken er mer tilgjengelig for de fleste.

I låta ”Five to Six” synger Alexandra og Jo Inge duett, og ikke alle produkter skiller dem like godt fra hverandre i lydbildet.

CD-spiller: Pioneer D6
 • Spiller CD / SA-CD / MP3 / WMA
 • 192 kHz / 24-bit
 • Pure Audio-modus
 • Oppsampling (Legato Link)
 • 4,5 kg
 • Kr 4 998
Stereo-forsterker: Pioneer A6
 • 2 x 45 W 8_ / 2 x 60 W 4_
 • Dual Mono
 • Pure Direct
 • 4 linjeinnganger + platespiller (MM)
 • Hodetelefonutgang
 • 10 kg
 • Kr 4 998
Pris: 9996,-

Flere tester:

NAD C558

Skinnet bedrar

NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

annonse