TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic TX-P50ST60

Siste svanesang for plasma

Etter mange år med suveren bildekvalitet er det snart over for Panasonics plasmaskjermer. Men budsjettmodellen 50ST60 er fortsatt et meget godt kjøp!

forfatter
Publisert 13.01.14 - 15:01
L&B mener
Panasonic TX-P50ST60 leverer en bildekvalitet av meget høy klasse. Spesielt kontrasten og svartnivået er imponerende og gjør at TV-en fungerer suverent til film og serietitting i dunkel belysning. En av de aller beste TV-ene i sin prisklasse og et soleklart eksempel på fordelen med plasma.
Til denne prisen er det vanskelig å finne ankepunkter, men lysstyrken er ikke på høyde med LED-skjermene og man må derfor ta litt forholdsregler i lyse omgivelser.
Spesifikasjoner
  • 50” 3D plasma, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB
  • Wi-Fi og Smart TV
  • Aktiv 3D (1 brille medfølger)
  • 2500hz Focused Field Drive

Panasonics plasmaskjermer har alltid vært et soleklart alternativ for filmentusiastene som verdsetter best mulig bildekvalitet. Men nå er det snart et endt kapittel: Panasonic kunngjorde nemlig i november 2013 at de ville fase ut teknologien for godt. Når du leser dette skal produksjonen etter planen være stanset. Men salget går så langt lageret rekker, og dermed er det fortsatt mulighet til å sikre seg en plasma-TV på “opphørssalg”…

50ST60 som vi tester her finnes også i 55 og 65 tommers utgave, og er Panasonics rimeligste plasmaserie med 3D – troligvis den serien som gir mest for pengene. Utseendet er litt mer “massivt” enn LED-konkurrentene og skjermen veier dessuten noen kilo ekstra. Den relativt tykke rammen rundt skjermen gjør at 50ST60 får en litt mer dominerende fremtoning enn for eksempel Sonys superslanke 50-tommer.

Brukervennlighet og finesser
Panasonics menysystem er bygget opp rundt hovedmenyen Home Screen. Denne møter deg hver gang du slår på TV-en og lenker til ulike innholdskategorier som TV, videopptak og apps. Du kan selv velge hvilke lenker du vil legge på startskjermen. Viera Smart portalen har mange apps å by på, men det er Netflix og Youtube som er mest interessante til daglig bruk. Du har også tilgang til Facebook og egen nettleser, men disse arbeider litt for sakte til å være en reell konkurrent til PC eller nettbrett. Da er det bedre å bruke nettbrettet som fjernkontroll.

Bildekvalitet
Plasmaskjermene har alltid hatt sine tradisjonelle styrker og svakheter. Fordi plasmapanelet er i stand til å tenne og slukke hver piksel individuelt, oppnår de svært god kontrast og svartnivå sammenlignet med LCD. 50ST60 har ikke like blendende lysstyrke som LED-skjermene i testen, men leverer tilstrekkelig med lys til selv fullt opplyste rom.

Når vi demper belysningen og setter på film, er Panasonic-skjermen er definitivt i sitt ess. Ingen av LED-skjermene, selv ikke Sony W685, kan måle seg med det formidable svartnivået. Mørke scener blir virkelig bekmørke, samtidig som detaljer og gråtoner i mørke områder kommer bedre frem. Disse egenskapene er vanskelig for en vanlig LED-skjerm å matche, og man må opp på dyre bak-LED eller OLED skjermer for å overgå dem.

50ST60 har også en meget nyansert og naturlig fargegjengivelse, men her er ikke forskjellen mot LCD-konkurrentene like stor. LCD-konkurrenten fra Sony lykkes nemlig å levere en fargegjengivelse som ligger tett opp mot det Panasonic-plasmaen presterer. Men når det gjelder film i dempet belysning er det ingen tvil om at Panasonic er sjefen.

Lydkvalitet
Lyden fra 50ST60 er dessverre ganske tam. Det er ikke særlig futt i de innebygde høyttalerne, og lydgjengivelsen er relativt slank og innestengt. Her må man helt klart ty til et separat anlegg eller lydplanke om man vil yte det gode bildet rettferdighet.

Konklusjon
Panasonic TX-P50ST60 gir svært god bildekvalitet til en fornuftig pris. Hvis underholdningsmenyen for det meste består av film og TV-serier, er dette en TV som fortsatt er lett å anbefale. Denne modellen (samt andre Panasonic plasmaer) vil trolig bli vanskelig å få tak i fremover, derfor gjelder det å handle før det er for sent!

Også i denne testen:

Toshiba 50L7363

Ulv i fåreklær

Innpakningen er ikke spesielt ”flashy”, men denne Toshiba-skjermen leverer imponerende bildekvalitet til prisen.

Toshiba 50L7363 har et anonymt utseende, men det er glemt så fort man ser den flotte bildekvaliteten. Kontrast og svartnivå er utmerket, skarpheten god og bevegelsene er glatte. Utmerket bilde til prisen.
Utseendet er som nevnt ikke det mest spenstige, og man må tåle et litt mer kjedelig menysystem med relativt få smartfinesser. Lyden er tam, men det er heller ikke Toshiba alene om i denne prisklassen.

Samsung UE50F5505

Ikke helt i mål

Samsungs budsjettmodell byr på flere smarte finesser, men bildekvaliteten er ikke helt på topp.

UE50F5505 byr på flott design, suveren brukervennlighet og kjekke smart-tjenester som Netflix og HBO. Bildegjengivelsen er lyssterk og egner seg fint for TV-titting i lyse rom.
Til denne prisen er det vanskelig å finne ankepunkter, men lysstyrken er ikke på høyde med LED-skjermene og man må derfor ta litt forholdsregler i lyse omgivelser.

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildekunstner

Sonys nye budsjett-TV imponerer: Bak den slanke innpakningen skjuler det seg en bildekvalitet av meget høy klasse!

Imponerende bildekvalitet, med svært bra kontrast, svartnivå og fargegjengivelse gjør at Sony KDL-50W685 kan tilfredstille kresne film- og spillentusiaster. Gode bildeinnstillinger fra fabrikk gjør at denne TV-en fungerer svært bra opp av esken. En svært god TV til prisen.
Lyden er dessverre like slank som TV-en er tynn, så man bør beregne noen ekstra kroner til separat lydanlegg.

Philips 50PFL4208

Billig, men ikke spesielt bra

Philips har alltid kjempet om å være i teten av TV-produsentene, og har levert mange gode modeller den siste tiden. Dessverre lander 50PFL4208 litt på kulen og kan ikke helt måle seg med de beste i testen.

50PFL4208 er en rimelig storskjerm som likevel er spekket med smartfunksjoner og apps. En enkel og brukervennlig TV som er rask å bli fortrolig med.
Bildekvaliteten oppfyller ikke helt våre forventninger, med til dels grovkornede og uskarpe bilder, og mangelen på bevegelseskompensering gjør at bildene blir litt ujevne i bevegelse.

Panasonic TX-L50ET60

Flott fargegjengivelse

Med fine farger og lekker design er Panasonic TX-L50ET60 et bra alternativ til Panasonics plasma-TVer.

Panasonic TX-L50ET60 er en meget gjennomført LED-TV med utmerket bildekvalitet, god brukervennlighet og de viktigste smartfinessene om bord. Spesielt fargegjengivelsen imponerer, med presise og naturtro fargetoner.
Mens Panasonics plasma-TV leverer klasseledende svartnivå, blir det bare middels med denne LED-modellen. Dermed blir ikke dette den mest velegnede TV-en til filmtitting i ”kinomørket”.

LG 50LA660V

Smart og lekker

Fin allrounder til sport og underholdningsprogrammer, som også har godkjent lydkvalitet.

God kontrast og lysstyrke gjør dette til en utmerket TV for lyse rom, og den har glatte bevegelser selv på utfordrende sport og underholdningsprogrammer. Pluss også for mange smarte finesser og markedets kanskje beste fjernkontroll.
Svartnivået er ikke helt på topp – sammenlignet mot testens beste blir LG merkbart gråere med litt blass gjengivelse av film som resultat.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend