TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

forfatter
Publisert 21.12.21 - 13:37
Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
L&B mener
Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 50” 4K LED-LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Oppdateringsfrekvens: 100/120 Hz
 • Operativsystem: Android 10
 • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 2 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Skjermstørrelser: 50”, 55”, 65”, 75”
 • Gaming-finesser: VRR, ALLM
 • Annet: XR videoprosessor
 • Web: sony.no
Veil. pris 12.990Pr. 21.12.21 Produktside

Sony er en velkjent spillprodusent, dermed skulle det bare mangle at de leverte noen dugelige gaming-TV-er også! 2021-modellen Bravia X90J er en av TV-ene som Sony selv hevder skal være perfekt for Playstation 5.

Les også Sonys nye TV-er skal fungere ekstra godt med PS5 En kommende software-oppdatering skal gjøre utvalgte Sony TV-er optimale for gaming med PS5.

Sony Bravia XR-50X90J

Bravia X90J er tilgjengelig i et bredt spekter av størrelser, fra 50 og helt opp til 75 tommer: Vi har allerede testet den i 65” utgave, men til denne gaming-testen fikk vi kloa i den minste 50-tommeren!

X90J bruker et topp-spekket 4K LCD-panel som støtter 100/120 Hz, og har direkte LED-baklys for god kontrast. Under panseret sitter også Sonys beste videoprosessor (XR) – en bildemotor som har imponert oss ved flere anledninger.

<
>

Brukervennlighet og finesser

Sony X90J kommer lastet med det nye Google TV brukergrensesnittet, som gir tilgang til en lang rekke strømmetjenester, apper og spill. Fjernkontrollen har både blåtann og mikrofon for stemmestyring, men knappene føles litt svampete sammenlignet med premium-kontrollen som du får på flaggskipmodellene X95J, Z9J og A90J.

På tilkoblingsfronten kan Sony X90J skilte med fire HDMI-innganger, men dessverre er det kun to av disse som støtter 4K/120hz videosignaler. En av disse fungerer også som lydutgang (HDMI eARC). Så hvis du kobler til en lydplanke, har du i praksis bare én kontakt ledig med høy nok båndbredde for 4K/120 Hz. Vi synes det er litt gnient av Sony, spesielt på en gaming-TV, men de er ikke alene om dette.

Sony X90J har for øvrig god formatstøtte, der for eksempel Dolby Vision sørger for god gjengivelse av HDR-innhold fra f.eks. Xbox Series X. Dessverre kan man ikke velge både Dolby Vision og 120 Hz-modus samtidig: Man må velge mellom å kjøre Dolby Vision i 60 Hz, eller vanlig HDR i 120 Hz. Dette i motsetning til LG OLED C1 som støtter begge deler samtidig.

Sony har lagt til rette for gamerne med en egen spillmodus, og du kan konfigurere at du har en spillkonsoll koblet til videoinngangen. Men utover det, er det ingen utpreget spill-meny, slik du kan finne på konkurrentene fra Samsung og LG.

Vi målte Sony 50X90J til en forsinkelse/input lag mellom 16,5 til 20 millisekunder i raskeste spillmodus, hvilket er godkjent, men langt fra raskest i testen.

Bildekvalitet

Oppsiden er at Sony-skjermen leverer en virkelig flott bildekvalitet: 50X90J har i likhet med de større modellene i serien, en skikkelig saftig lysstyrke. Skarpheten er meget god, og bevares dessuten når bildet er i hurtig bevegelse. Hurtige racing-spill som Forza Horizon og Dirt 5 ser meget bra ut på Sony-skjermen. Bildet føles behagelig å hvile øynene på, og er velegnet for lange gaming-sessions. Fargegjengivelsen er nøytral og nyansert – helt klart noe av det beste vi har sett fra tradisjonelle LCD-skjermer.

Når mørket glir på, blir vi imidlertid oppmerksom på litt blødning fra baklyset: X90J har relativt få dimming-soner bak LCD-panelet, som gjør at lyse objekter får en glorie rundt seg på mørk bakgrunn. Dette er mest synlig når man ser bildet i mørket og litt fra siden, og ikke spesielt sjenerende når man sitter rett foran skjermen. Men det påvirker oss litt når vi kryper gjennom mørke ganger i skytespill som Halo: Infinite.

Det er åpenbart at Sony-skjermen ikke har den samme kontrasten, svartnivået og generelle lyspresisjonen som OLED-konkurrentene, eller MiniLED-skjermen fra Samsung for den del. På den annen side, her er plenty lysstyrke og ingen risiko for innbrenning.

Ellers må det nevnes at Sony-skjermen har en glimrende bildekvalitet til vanlig TV-titting, film og serier. Dette er ikke minst takket være XR videoprosessoren som greier å trylle frem et meget støysvakt og skarpt bilde.

 

Lydkvalitet

Mens bildet er lekkert, er ikke lyden noe særlig å rope hurra over. X90J har en ganske slank og innestengt lydkarakter, og vi må skru opp volumet for å høre dialogen skikkelig. Stemmegjengivelsen er ganske tynn. Vi savner varme, fylde og mer tyngde i bassen. Her er det på sin plass å koble til en separat Atmos lydplanke! Noe Sony-skjermen også takler fint gjennom HDMI eARC utgangen – men da bruker man også opp en ekstra inngang.

Konklusjon

Sony X90J er en utmerket LCD-skjerm med kraftig lysstyrke og imponerende skarphet, som også bevares under hurtige bevegelser. Dette gjør også at den fungerer glimrende til lange spilløkter. Bildebehandlingen er svært god, med nøytrale farger i filmmodus. Svartnivået er ikke helt på høyde med de beste OLED- skjermene – noe man spesielt vil legge merke til på kveldstid. Men dersom du er på jakt etter en TV som fungerer bra til både spill, sport og annen TV-underholdning, kan vi trygt anbefale X90J.

Også i denne testen:

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting.
JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser.
QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde