Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia X95J (XR-75X95J)

Sylskarp og treffsikker

Sony X95J kliner til med kontrast og svartnivå som ligger tett på den dobbelt så dyre Z9J. Et meget bra kjøp!

Skrevet av / 19.11.21 - 10:00
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
Audun Hage

Er du på jakt etter en stor og skarp TV-skjerm i high-end klassen, men samtidig opptatt av å ikke betale for mye? Da kan Sony Bravia X95J være en interessant TV å sjekke ut. Dette er Sonys beste LCD-TV med 4K-oppløsning, og kommer i skjermstørrelser fra 65” og helt opp til 85”, med tilsynelatende ganske gunstige priser. X95J koster mindre enn hva du må betale for Sonys beste OLED (A90J) og drøyt halvparten av 8K-storebroren Z9J. Likevel kommer den med mye av den samme teknikken som de dyrere modellene, inkludert Sonys avanserte ”Cognitive XR” videoprosessor. Snakker vi her om en prisgunstig storskjerm?

Sony Bravia XR-75Z9J – Design

Sonys X95J kvalifiserer ikke nødvendigvis til noen designpris. Det kraftige LED-baklyset tar mye plass på innsiden, og fører til at disse TV-ene blir relativt store og tykke i formfaktoren. Her er det definitivt stor forskjell mot de slanke OLED-skjermene fra samme hold! X95J gjør seg nok derfor best på kino- eller gamingrommet, snarere enn en lys og pent møblert stue.

Byggekvaliteten er det derimot ingenting å utsette på: TV-en virker tvers igjennom solid og gjennomført. Sony har også gjort det mulig å montere føttene bredt eller smalt, samt å heve skjermen noe, dersom du trenger plass til en lydplanke.

Sony-75-Inch-BRAVIA-XR-X95J-4K-HDR-LED-TV-XR75X95J-Stand 65_X95J_sil_blk_edge2edge_ccw_landscape_2000x700
<
>
Sony X95J kan stilles i tre ulike posisjoner avhengig av hvor mye plass du har på reolen. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

X95J bruker Sonys etter hvert velkjente premium-fjernkontroll i børstet metall. Den ligger godt i hånden, knappene er gode å trykke på, og er dessuten bakbelyste. TV-en responderer kjapt på kommando.

Android-brukergrensesnittet har også fått en ansiktsløfting, og kommer her i den nye versjonen kjent som Google TV. Menysystemet har blitt mer oversiktlig, og app-utvalget er upåklagelig. Ferske strømmetjenester som HBO Max er selvfølgelig på plass.

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter, følger Sony den samme modellen som mange andre produsenter, der to av fire HDMI-innganger er kompatibel med nyeste finessene (HDMI 2.1). Her er for eksempel støtte for 4K-video med opptil 120hz, som kommer godt med til PlayStation 5 og Xbox Series X. Merk dog at dersom du benytter deg av lydreturkanalen (eARC) for å koble til en lydplanke står du igjen med bare en 2.1-kompatibel inngang.

Apropos gaming: X95J støtter ikke funksjonen VRR (Variabel Refresh Rate), Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync, som regulerer skjermfrekvensen dynamisk. Dermed er ikke dette den opplagte skjermen til PC-gamere. Den støtter imidlertid 4K/120Hz fra PlayStation 5. Sony har ellers kunngjort at X95J vil få en oppdatering mot slutten av 2021, som legger til gaming-finessene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode. Vi målte for øvrig forsinkelsen (input lag) til rundt 11 millsekunder i spillmodus.

Les også Sonys nye TV-er skal fungere ekstra godt med PS5 En kommende software-oppdatering skal gjøre utvalgte Sony TV-er optimale for gaming med PS5.
X95J bruker Sonys etter hvert velkjente premium-fjernkontroll i børstet metall. Den ligger godt i hånden, knappene er gode å trykke på, og er dessuten bakbelyste. TV-en responderer kjapt på kommando.
Sony X95J har greie tilkoblingsmuligheter: to av fire HDMI-innganger er kompatibel med nyeste finessene (HDMI 2.1).

Bildekvalitet

Sony X95J kan på papiret virke som en ganske alminnelig LCD-TV med 4K-oppløsning, men under panseret på skjermen sitter det en rekke finesser som skal sørge for bedre bildekvalitet. X95 bruker blant annet direkte LED-baklys for bedre kontrast, et såkalt X-Wide Angle filter for bredere innsynsvinkel, og ikke minst et fiffig antirefleksfilter som reduserer gjenskinn. Selve bildemotoren er Sonys beste videprosessor (Cognitive Processor XR) som vi kjenner fra de andre toppmodellene.

Mens flere konkurrenter (deriblant LG, Samsung og TCL), har introdusert toppmodeller med såkalt MiniLED-baklys i år, har Sony har valgt den mer tradisjonelle løsningen med konvensjonelle ”store” lysdioder, som må fordele lyset på færre individuelle soner. I praksis klarer X95J seg likevel meget bra: Sony-skjermen klarer å hente frem masse detaljer fra mørke scener, og kan gjengi sterke HDR-scener med en blendende intensitet i de lyse partiene – uten at for mye av dette lekker over i det mørke. Hvite objekter på mørk bakgrunn (f.eks undertekster på film) kan skape en liten halo-effekt, men ikke sjenerende mye.

Vi har allerede positiv erfaring med Sonys XR bildeprosessor fra tidligere tester, og det tar ikke lang tid å slå fast at også X95J nyter godt av den avanserte bildebehandlingen.

<
>
Sony X95J har et virkelig sylskarpt bilde som kommer imponerende nært den dobbelt så dyre 8K-TV-en Bravia Z9J. Her fra Netflix-filmen The Harder They Fall.

Netflix-filmen The Harder They Fall (Netflix) er full av visuelt lekre scener, og disse kommer virkelig godt frem på Sony X95J. Den actionfylte western-filmen byr på mange skarpe nærbilder og lyssterke HDR-effekter, servert i glimrende Dolby Vision HDR-kvalitet. Sony-skjermen har en virkelig saftig lysstyrke som gjør at sollys, flammer og andre lyse effekter får en herlig intensitet. Nærbildene av Idris Elba og hans banden hans er så kontrastrike, at de nesten popper ut av skjermen…

X95J kommer med en rekke gode forhåndsinnstilte bildemoduser, og vi fant som vanlig at Kino-innstillingen var blant de mest korrekte fra fabrikk. Fargegjengivelsen er nøytral og nyansert, uten synlige fargesjatteringer (banding) eller andre ujevnheter. X95J også meget god på bevegelser. Sony-skjermen gjengir 24 hz spillefilmer med en naturtro filmkarakter, men de som ønsker kan også skru på interpoleringen som skaper glatte og flimmerfrie bilder.

Bildeskarpheten er også imponerende: Under testing av X95J hadde vi fortsatt storebroren Z9J med 8K-oppløsning stående på testbenken ved siden av, og du skal være temmelig skarpsynt for å skille de to fra hverandre. Sant nok, Z9J har litt finere konturer og enda mer trøkk i HDR-effektene, takket være høyere lysstyrke. Men den generelle bildekvaliteten er veldig lik. For at Z9J skal skille seg ut, bør den fores med 8K-materiale, og dette er det fortsatt begrenset tilgang på. Og med tanke på at X95J koster bare halvparten av storebroren, snakker vi definitivt om et bedre kjøp!

Les også Z9J: Vi tester Sonys beste 8K-TV Med sylskarp 8K-oppløsning og avansert bildebehandling leverer Sony Z9J en bildeopplevelse av de sjeldne. Men vi savner mer 8K-innhold!

Lydkvalitet

På lydsiden kan X95J skilte med Sonys Acoustic Multi Audio teknikk: Høyttalerne sitter plassert både under, over og på siden av TV-kabinettet for å gi god spredning av lyden. Dette skal bidra til en mer presis lokalisering av lydeffektene slik de fremstår i handlingen.

Sony-skjermen har faktisk helt utmerket lyd: X95J kan spille høyt og klart, uten at det er tegn til forvrengning fra høyttalerne. Stemmegjengivelsen er sterk og klar, men vi merker en viss kvalitetsforskjell mot Z9J her, som er utstyrt med flere og litt mer påkostede høyttalerelementer. Diskanten er litt spissere enn den fint oppløste lyden fra Z9J. Her er likevel god taleforståelse, og grei futt i bassen på både musikk og lydeffekter.

X95J har også Sonys Center funksjon: Denne gjør det mulig å bruke skjermens innebygde høyttalere i kombinasjon med Sonys egne lydsystemer (for eksempel HT-A7000 eller HT-A9 som vi har testet). Da kan TV-høyttalerne bidra med senter-lydbildet. Det sitter egne høyttalerkontakter på baksiden som du kan koble til utgangen fra din surroundreceiver.

Konklusjon

X95J er Sonys beste 4K LCD-TV fra modellåret 2021, og er utvilsomt en TV med mange utmerkede kvaliteter. Her får du en stor skjerm med saftig lysstyrke som egner seg til vanlig TV-titting i lyse rom, men også glimrende kontrast og svartnivå til filmkosen på kveldstid. Google TV brukergrensesnittet er blitt kjapt og enkelt å bruke, samtidig som det byr på alle de seneste og mest aktuelle strømmetjenestene.

Sony-skjermen ligger i en relativt høy prisklasse, men når man ser på hva man får for pengene, ikke minst sammenlignet med 8K-toppmodellen Z9J til dobbel pris (!) er det ingen tvil om at X95J fremstår som et av de bedre kjøpene i high-end klassen. En utmerket allround-TV!

Karakter
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony X95J tegner opp et sylskarpt og kontrastrikt bilde med massevis av detaljer. Google-plattformen byr på fin brukervennlighet med masse apps. Sony-skjermen er litt større, tyngre og mer tykkfallen enn de slankeste designskjermene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top