Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Skrevet av / 21.12.21 - 13:37
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Audun Hage

Samsung er velkjent for sine QLED LCD-TV-er, og for modellåret 2021 introduserte de en helt ny generasjon kalt Neo QLED. I tillegg til ny teknikk på bildefronten, har de lagt til en rekke interessante gaming-finesser!

Samsung QE50QN90A

QN90A er lillebroren til QN95A som vi har testet tidligere, og således en av de mest toppspekkede TV-ene fra 2021-sortimentet til Samsung. Et av høydepunktene ved denne modellen er det såkalte MiniLED-baklyset, som refererer til lysdiodene bak LCD-skjermen. MiniLED er bare en brøkdel (1/40) av størrelsen på vanlige lysdioder, og gir derfor plass til vesentlig flere lyskilder og dimbare soner. Det kan oversettes til mer nøyaktig lysfordeling, og bedre kontrast enn tradisjonelle LED-LCD TV-er.

Brukervennlighet og finesser

Samsung har sitt egenutviklede brukergrensesnitt (Tizen), som gir dem god kontroll over brukeropplevelsen. Her er det rikelig tilgang på populære strømmetjenester, som ligger raskt tilgjengelig via startmenyen.

Tilkoblingsmulighetene på QN90A er relativt gode, men i motsetning til storebroren QN95A, har den ingen separat koblingsboks (One Connect), og kun to av fire HDMI-innganger støtter 4K/120 Hz.

QN90A er til gjengjeld meget lett å sette opp for gaming: TV-en merker når du har koblet til en Xbox eller Playstation, og svitsjer automatisk til den raskeste bildemodusen for spill. På 2021-modellene har Samsung dessuten introdusert en egen Game Bar som gir bedre oversikt over de relevante spill-innstillingene, og informasjon som bildefrekvens, oppløsning etc. På denne måten er det lettere å verifisere at TV og spillkonsoll snakker samme språk.

Samsung QN90A er i tillegg meget rask på avtrekkeren: Vi målte input lag til mellom 8-14 ms hvilket er brennkvikt!

Det som skuffer oss mest på finessefronten, er at Samsung ennå ikke vil røre det populære HDR-formatet Dolby Vision, som støttes av Xbox Series X på enkelte titler (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty m.fl.) – for ikke å snakke om en bråte filmer og TV-serier.

<
>

Bildekvalitet

Vi har tidligere latt oss imponere av det nye MiniLED-baklyset fra Samsung, deriblant modeller som QN85A og QN95A. Det blir raskt klart at QN90A har mange av de samme fordelene, også i den minste 50” versjonen. Ikke la deg lure av størrelsen, for dette er en ganske potent bildemaskin!

Samsung-skjermen har for det første en pangsterk lysstyrke, som virkelig får bilspill og rollespill til å skinne. Her er det ingen problemer med å spille på høylys dag, om så skulle være ønskelig. QN90A har i tillegg et utmerket matt skjermfilter, som reduserer speiling av omgivelsene. Dermed unngår man å distraheres av refleksjoner midt under konsentrerte spill-sekvenser.

QN90A oppleves veldig behagelig å spille med, og gjengir fartsfylte bilspill og actionspill med skarpe og sømløse bevegelser. Den nyanserte fargegjengivelsen får bilspill som Forza Horizon til å se meget realistiske ut.

Hva med mørke actionspill, da? Det avanserte MiniLED-baklyset har i utgangspunktet mer presis dimming enn tradisjonell LED-LCD. Det har imidlertid noen svakheter i spillmodus, som kommer til syne i mørke omgivelser. Når man sjalter inn den raskeste spillmodusen, tvinges Samsung-skjermen også til å redusere den lokale dimming-funksjonen noe. Dette gjør at man lettere kan se små glorier rundt objekter som tekst, flammer, lommelykter og lignende. Dette er ikke noe stort problem i lyse omgivelser og med lyse spill, men i motsatt tilfelle – mørke actionspill som Gears 5 for eksempel – kan man bli litt distrahert av det.

Lydkvalitet

Til tross for at QN90A ser ganske slank ut på utsiden, har Samsung klart å skvise overraskende god lyd ut av de innebygde høyttalerne. Her får du en klar og tydelig stemmegjengivelse, og det er attpåtil god fylde i bassen, som gir god gjengivelse av både lydeffekter og bakgrunnsmusikk på de fleste av spillene.

Dersom man vil koble til en Atmos lydplanke, er det ingen hindring for det: QN90A støtter fint Atmos lydsignaler og sender dem ut via HDMI eARC, fra både interne apper så vel som eksterne A/V kilder. Kobler du til en kompatibel Samsung lydplanke, kan du også dra nytte av finessen Q Symphony som utnytter de innebygde høyttalerne i samspill med lydplanken.

Konklusjon

Samsung QN90A er en av de beste allround-skjermene i testen: Den har glimrende lysstyrke og kontrast, lav forsinkelse og ikke minst støtte for mange av de viktigste spillfinessene (inkludert en egen ”Game bar”). De mest hardbarkede gamerne vil nok likevel savne støtte for enkelte videoformater (Dolby Vision) og ikke minst enda flere tilkoblingsmuligheter. Men dersom du vil ha en kompakt skjerm til variert TV-titting på dagtid, i tillegg til spill på kvelden, er QN90A en utmerket TV.

Karakter
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser. QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Også i denne testen:

48-50” LCD og OLED TV-er til gaming

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting.
JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.
Les hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.
Les hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.
Les hele testen

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Scroll to Top