TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

forfatter
Publisert 21.12.21 - 13:37
Karakter
LG OLED C1 (OLED48C1)
L&B menerskew
pluss OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
minus Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.
Veil. pris 15990 Produktside
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 48” 4K OLED
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Oppdateringsfrekvens: 100/120Hz
  • Operativsystem: LG WebOS (6.0)
  • Innganger: 4 HDMI (4 x 2.1), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10, HLG
  • Gaming-finesser: 4K/120hz, VRR (G-Sync, FreeSync), ALLM, Game Optimiser
  • Annet: Dolby Atmos, A9 gen4 videoprosessor
  • Web: lg.com/no

 

Annonse fra prisguiden.no

C-serien fra LG har vært blant de mest populære OLED-skjermene fra LG i 2021, og det er nok i alle fall delvis takket være de mange gaming-finessene. Den sørkoreanske produsenten samarbeider tett med spillbransjen, og er ofte blant de første til å introdusere nye funksjoner som forbedrer spillopplevelsen.

LG OLED48C1

Ryktene forteller oss at LG vil introdusere en 42” OLED-TV i 2022, men inntil da er 48” den minste skjermstørrelsen, som har vist seg ekstra populær til nettopp spill!

OLED48C1 har et kompakt format, men bruker en ganske bred sokkel lik de større modellene i serien. Dette gjør at LG-skjermen krever mer bordplass enn et par av konkurrentene i testen. En litt smalere fot, kanskje til og med svingbar, hadde gjort susen, tenker vi.

Brukervennlighet og finesser

LG er derimot sjefen i gata når det kommer til tilkoblingsmuligheter: Med fire HDMI 2.1 innganger kan du fint koble til et par konsoller, en gaming-PC og sågar en Atmos lydplanke, så lenge du har nok kabler til rådighet. Det er utvilsomt noe hardbarkede gamere vil sette pris på.

TV-en er enkel å sette opp, og kjenner automatisk igjen spillkonsoller som Xbox Series X eller Playstation 5 når du kobler dem til. Den velger også automatisk den passende bildemodusen for spill. LG ser ut til å ha tenkt på det meste.

Formatstøtten er forbilledlig: LG-skjermen støtter som nevnt 4K/120 Hz på alle fire inngangene, og åpner i tillegg for spill i Dolby Vision HDR-format – helt opp til 120 Hz. Her er også støtte for VRR, Nvidia G-sync og AMD Freesync, som sikrer jevn gjengivelse fra både konsoll og PC, uten oppbrytninger eller ”skjermriving” som det også kalles.

LG-skjermen har dessuten meget kjapp respons. Vi målte input lag til mellom 8,8 og 12,7 millisekunder, noe som er på høyde med Samsung og blant de raskeste i testen.

<
>
Gaming med PC og ulike spillkonsoller kan lett introdusere en del forvirring når det gjelder innstillinger. Derfor har LG laget en egen ”Game Optimiser” meny, som samler den relevante informasjonen på ett sted.

Bildekvalitet

OLED-teknologien har noen generelle styrker som gjør at disse skjermene egner seg bra for gaming. Evnen til å tenne og slukke hver eneste lille piksel enkeltvis, uten behov for baklys som på LCD-skjermene, skaper et sylskarpt og presist bilde med jevn lysfordeling. Kombinert med rask skjermrespons, gir dette en glimrende forutsetninger for alle typer spill.

LG-skjermen klarer å gjengi krevende skytespill og racing-simulatorer uten påfallende ujevnheter. Og det er ingenting å utsette på responsen. Det går virkelig lynraskt fra man trykker til det skjer noe på skjermen, og den takler hurtige bevegelser uten å flimre.

LG har lagt godt til rette for at spillopplevelsen skal kunne skreddersys og finjusteres. En egen Game Dashboard gir oss direkte tilgang til de viktigste innstillingene. Her er mulighet for å velge bildemodus etter ulike spillsjangre som rollespill og skytespill. Man kan skru av og veksle mellom ulike moduser, og justere detaljene i mørke og lyse områder. Alt for å skvise ut og finjustere den siste ytelse.

Innsynsvinkelen er dessuten utmerket, ved at man kan betrakte TV-en fra skrå vinkel uten at fargegjengivelsen endrer karakter. Dette er ikke så kritisk når man sitter rett foran skjermen, men er åpenbart en fordel hvis du har kompiser på besøk, sittende ved siden av deg.

Sammenlignet med LCD-skjermene fra Sony og Samsung, har OLED-skjermen fra LG noe lavere maksimal lysstyrke. I tillegg er det blanke skjermpanelet mer utsatt for refleksjoner. Dette gir en noe flatere bildeopplevelse i lyse omgivelser, men så lenge du har kontroll på belysningen, kvitterer OLED48C1 med en gnistrende og kontrastrik bildegjengivelse, med et dypere og mer presist svartnivå enn du får fra LCD-skjermene.

LG-skjermen gir en veldig rask og sømløs spillopplevelse. Dybden i bildet er fenomenal! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

I forhold til den fete bildekvaliteten kan LG-skjermens innebygde høyttalere virke en anelse slanke. Vi får ikke helt den samme groovy bassen her, som vi kan oppleve med modellene fra Philips og Samsung. Sokkelen er utformet på en måte som gjør at lyden reflekteres mot sitteposisjon, og bidrar til å gjøre lyden noe klarere. Når vi ser innhold med Atmos-lyd får vi faktisk en viss virtuell surround-effekt. Likevel låter det ganske tynt og spisst.

Konklusjon

LGs C1 OLED viser hvem som er sjefen når det kommer til gaming. Den har svært gode tilkoblingsmuligheter, med god plass til både PC og spillkonsoller. Full støtte for 4K/120 Hz på alle inngangene, lav forsinkelse og moderne finesser som VRR og FreeSync sørger for en sømløs spillopplevelse. Bildekvaliteten er sylskarp og kontrastrik, selv når det går svært hurtig for seg. Eneste ankepunkt er at OLED-skjermen vil ha litt lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. Men så lenge du ikke sitter i et flombelyst rom, vil ikke dette legge noen demper på spillopplevelsen. Game on!

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting.
JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser.
QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Hvilken TV er best til gaming? En TV behøver ikke være kjempestor for å gi deg gåsehud på film, serier og sport. Disse kompakte 42- og 43-tommerne fungerer også glimrende til gaming!
lbpluss
Nye lydformater i LG TV fra 2023 LG lanserer støtte for DTS surroundlyd i sine kommende TV-modeller for 2023
lbpluss
Nå kan du se TikTok på Samsung TV Nå er TikTok-appen tilgjengelig på norske Samsungs-skjermer.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
Følg Lyd & Bilde