TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

forfatter
Publisert 21.12.21 - 13:37
Karakter
Philips OLED806 (48OLED806/12)
L&B menerskew
pluss Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
minus Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.
Veil. pris 12990 Produktside
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 48” 4K OLED
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Oppdateringsfrekvens: 100/120 Hz
  • Operativsystem: Android 10
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: HDR10+, HLG, Dolby Vision
  • Skjermstørrelser: 48”, 55”, 65”, 77”
  • Annet: Dolby Atmos, P5 AI Perfect Picture Engine, Firesidig Ambilight
  • Web: philips.no
Annonse fra prisguiden.no

OLED806 er blant de mer påkostede OLED-modellene fra Philips i år. Den er utstyrt med femte generasjon av videoprosessoren P5 som lover enda skarpere bildebehandling. Legg til muligheten for firesidig Ambilight-lys, og du har en ganske velutstyrt 48-tommer!

Philips 48OLED806

Philips-skjermen har en stram og stilfull design med to små føtter som festes fra undersiden. De er henholdsvis sølvgrå og koksgrå-farget, og kan snus – på denne måten kan man selv velge hvilken farge som blir synlig forfra.

Designen preges selvfølgelig av firesidig Ambilight på baksiden. Merk at du vil få mest ut av den fjerde rekken på undersiden dersom du veggmonterer TV-en: Den gjør ikke like mye ut av seg stående på et bord.

<
>

Brukervennlighet og finesser

Philips OLED806 kommer lastet med en ny versjon av Android-brukergrensesnittet, som har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Populære strømmetjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max ligger raskt tilgjengelig via startmenyen, og TV-en kan anbefale deg innhold basert på hva du liker å se på.

OLED806 støtter HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold kan vises til sitt fulle potensiale. OLED806 støtter også gaming i Dolby Vision-format, men bare opp til 60 Hz. Konkurrenten LG C1 støtter opp til 120 Hz.

Philips følger samme linje som Panasonic, Samsung og Sony på tilkoblingsfronten, med to av fire HDMI-innganger som fullt ut 2.1 kompatible. Her finnes nå støtte for eARC (høyoppløst lydreturkanal) samt gaming-finesser som VRR, FreeSync og G-Sync. Disse regulerer skjermfrekvensen kontinuerlig (48-120 Hz) for å sikre en glattere spillopplevelse.

Philips-modellen har i år fått en egen dedikert spillmodus, og vi målte forsinkelsen til cirka 15 millisekunder.

<
>
Philips OLED806 har fire HDMI-innganger, men bare av dem støtter 4K/120hz signaler. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Når det kommer til bildegjengivelsen har Philips OLED806 helt klart mange fellestrekk med de tilsvarende OLED-skjermene fra Panasonic og LG. Her får du først og fremst utmerket svartnivå og kontrast, akkurat slik man kan forvente fra OLED. Philips-skjermen har også meget glatte og jevne bevegelser, som gir den et lite fortrinn på eventyrspill.

Philips er ikke kjent for å spare på kruttet når det kommer til bildebehandling, og den kraftige P5 AI videoprosessoren klarer å fremheve kontrast og detaljer, og gjøre bevegelsene mer sømløse, uten at det føles overdrevent.

Det er likevel Ambilight som utgjør rosinen i pølsa for Philips sin del. Det fargesprakende omgivelseslyset kommer nå med en egen spill-innstilling, som får lyset til å endre seg raskt i takt med spillhandlingen. Fargelyset på baksiden bidrar til å gjøre spillopplevelsen mer nærværende – man blir helt oppslukt!

Philips-skjermen har som OLED-TV-er flest en suveren kontrast i mørke scener, der det virkelig gløder fra lyse HDR-effekter som sollys, flammer og eksplosjoner. Derimot kan den føles litt tam når vi ser variert TV-innhold i et fullt opplyst rom. Spesielt når man sammenligner mot MiniLED-skjermene (Samsung QN90A), kan man savne litt ekstra lysstyrke. Men dersom du gjør som gamere flest, og bunkrer deg inne på ”gutterommet”, vil dette neppe være noe stort savn.

Lydkvalitet

Det er ikke bare på bildesiden at OLED806 imponerer – lydgjengivelsen er nemlig ganske kraftig! 48-tommeren bruker det samme lydsystemet som de større modellene i serien, og kan skilte med en dedikert basshøyttaler på baksiden. Lyden er glimrende med klar stemmegjengivelse og en fyldig bass til både musikk og lydeffekter. Her vil nok mange føle at de kan klare seg uten separat lydplanke.

Obs! Vi hadde problemer med å få ut Dolby Atmos lydsignaler fra OLED806 til en separat lydplanke. Dette er beskrevet nærmere i testen av søstermodellen OLED856.

Les også OLED og Ambilight gjør susen! Philips OLED856 er ikke helt som andre OLED-skjermer: Det fargesprakende Ambilight-lyset gir en saftig boost til filmopplevelsen!

Konklusjon

Philips OLED806 byr på alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med OLED, ispedd en ekstra ”X-faktor”. Stikkordene her er det stemningsfulle Ambilight-lyset, samt at lyden er klart bedre enn gjennomsnittet. OLED806 har også bred støtte for viktige video- og lydformater, og har fått en HDMI 2.1 oppdatering – dog bare på to av fire innganger. Noen hardbarkede spillentusiaster vil nok ønske seg enda flere tilkoblinger. Utover det, kan vi trygt anbefale OLED806 til både spill og annen TV-underholdning.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting.
JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser.
QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Hvilken TV er best til gaming? En TV behøver ikke være kjempestor for å gi deg gåsehud på film, serier og sport. Disse kompakte 42- og 43-tommerne fungerer også glimrende til gaming!
lbpluss
Nye lydformater i LG TV fra 2023 LG lanserer støtte for DTS surroundlyd i sine kommende TV-modeller for 2023
lbpluss
Nå kan du se TikTok på Samsung TV Nå er TikTok-appen tilgjengelig på norske Samsungs-skjermer.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
Følg Lyd & Bilde