Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Skrevet av / 21.12.21 - 13:37
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Audun Hage

Panasonic er kjent for sin naturtro bildekvalitet, men når det kommer til gaming har den japanske produsenten ligget noe lavere i terrenget enn flere av konkurrentene. 2021-modellene har imidlertid fått noen viktige oppdateringer som gjør dem mer interessante til spill!

TX-48JZ1000E

TX-48JZ1000E er Panasonics første OLED-TV i det ettertraktede 48” formatet. Den kommer spekket med selskapets nyeste videoprosessor HCX AI, som bearbeider og foredler bildegjengivelsen etter alle kunstens regler. De slapp nylig også fersk software-oppdatering, som gjør JZ1000 kompatibel med viktige gamingfinesser som HDMI VRR (variable refresh rate) og AMD FreeSync.

Panasonic-skjermen er superenkel å sette opp: Her er det bare å klikke inn to føtter som ikke trenger skruer. Det følger derimot med to gummi-”spacere” som kan brukes dersom skjermen skal heves noe (f.eks. for å gi plass til en lydplanke).

<
>

Brukervennlighet og finesser

JZ1000 bruker Panasonics eget brukergrensesnitt, kalt MyHomeScreen. Vi har tidligere kritisert japanerne for å henge litt etter på utvalget av apper og tjenester, men den siste tiden har de lagt til både Disney+ og Apple TV+. Takk for det!

Når det gjelder tilkoblinger følger Panasonic samme prinsipp som Sony og Samsung: bare to av fire HDMI-innganger er kompatible med 4K/120hz videosignaler. En av disse vil også være opptatt hvis man kobler til en lydplanke. Dermed er det begrenset plass for deg som har spillkonsoller, eller sågar en egen gaming-PC du vil koble til.

Panasonic har utstyrt JZ1000 med en dedikert bildemodus for spill – Game Mode Extreme. Vi målte forsinkelse/input lag til mellom 11 og 15 millisekunder, hvilket er utmerket.

Panasonic også lagt til innstillingen Dolby Vision IQ, som sørger for riktig visning av HDR-video. Den kombinerer lokale målinger fra TV-ens innebygde lyssensor, med metadata fra HDR videostrømmen til å velge riktig lysstyrke etter forholdene.

<
>

Bildekvalitet

Panasonic-skjermen er i sitt ess når det kommer til bildegjengivelsen. Her man får man en kontrastrik, sylskarp og lekker bildekvalitet som egner seg perfekt til kresen filmtitting så vel som innbitt gaming. Med bildemoduser som Filmmaker Mode er man sikret et supernøytralt og korrekt bilde, akkurat slik filmprodusentene har sett det for seg i studio.

JZ1000 har alle de typiske styrkene vi forbinder med OLED, deriblant dypt svartnivå og gnistrende kontrast. Gaming-opplevelsen er også sømløs og fin: Panasonic-skjermen takler hurtige racingspill som Forza Horizon og Dirt 5 i 120 Hz modus, uten at bildet hikker på noen måte.

Det merkes imidlertid at lysstyrken ikke er like intens som bak-LED og miniLED skjermene. Dette kan påvirke bildeopplevelsen i et lyst rom: Under normale seerforhold og litt dempet belysning har Panasonic-skjermen mer enn nok krutt. Hvis du derimot ser og spiller mye TV på dagtid eller liker å ha mye lys i rommet, vil du kunne oppleve at bildet blir litt lyssvakt sammenlignet med LCD-skjermene.

Lydkvalitet

Mens JZ1000 er fet å se på, er lydgjengivelsen til sammenligning ganske slank. Her får man et ganske standard lydsystem med 2 x 15 watt og stereo høyttalere. Det hele låter ganske tynt sammenlignet med Samsung og Philips sine modeller som har betydelig mer trøkk i bassen. Derfor er det nyttig at Panasonic-skjermen støtter Dolby Atmos, slik at man kan koble til en ekstern lydplanke og få mer futt i lyden. Vi kan bekrefte at dette fungerer utmerket via både innebygde apper som Netflix, så vel som via eksterne videokilder.

Konklusjon

JZ1000 er en av de rimeligere OLED-skjermene fra Panasonic i modellåret 2021. Her får du den samme rålekre bildekvaliteten vi forbinder med OLED generelt, og Panasonic spesielt, med svært god bildebehandling og bred formatstøtte. Denne modellen er imidlertid ikke like skreddersydd for gaming som et par av de beste i testen: JZ1000 har litt begrensede tilkoblingsmuligheter, spesielt sammenlignet med LGs egen OLED-skjerm, og virker ikke like tilrettelagt for gaming som Samsungs QN90A med MiniLED. Lyden er heller ikke spesielt imponerende. Det sagt, så er Panasonics minste OLED flott å se på, og verdt å vurdere dersom du søker en kompakt skjerm til film-titting.

Karakter
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Premium

Lyd & Bilde mener

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting. JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.

Også i denne testen:

48-50” LCD og OLED TV-er til gaming

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser.
QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.
Les hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.
Les hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.
Les hele testen

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Scroll to Top