Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 48-50” LCD og OLED TV-er til gaming

De beste gaming-skjermene

En moderne gaming-TV gir deg ikke bare en bedre bildeopplevelse – den kan også gjøre deg til en bedre gamer! Vi har testet TV-ene som gir deg topp score.

Skrevet av / 21.12.21 - 13:37
48-50” LCD og OLED TV-er til gaming
Audun Hage

Produkter i denne test

Er du blant de heldige som har fått tak i en Playstation 5 eller Xbox Series X? Da kan tiden være inne for å oppgradere TV-skjermen din også!

De moderne spillkonsollene byr på massevis av visuelle godsaker, men stiller også høye krav til TV-en for å vises til sin fulle rett. Med avansert spillgrafikk i 4K-oppløsning, HDR og høyere bildefrekvenser, kan det godt hende din gamle TV vil føles utdatert og moden for utskifting.

Optimal TV for gaming

For å mestre og lykkes med spill, kreves det et skarpt blikk, treffsikkerhet og hurtige reflekser. Alt handler om å komme først i mål eller være den siste gjenlevende på skytebanen! Da nytter det ikke med en treg skjerm som sinker fremgangen.

For å sikre hurtig respons er det viktig at TV-en har en dedikert bildemodus for spill, med lavest mulig forsinkelse (input lag). Den må også takle de ulike oppløsningene og bildefrekvensene som spillkonsollen eller PC-en leverer. I tillegg er det viktig at TV-ene støtter de seneste bilde- og lydformatene, slik at spillet kan sees og oppleves fra sin beste side.

TV-produsentene har innsett at gode gaming-finesser blir stadig viktigere, og har vært påpasselig med å inkludere flere av disse på 2021-modellene. Noen merker har introdusert egne brukermenyer som samler alle de relevante innstillingene på ett sted. Slik kan du være trygg på at du får den riktige og optimale spill-settingen.

Gaming med PC og ulike spillkonsoller kan lett introdusere en del forvirring når det gjelder innstillinger. Derfor har LG laget en egen ”Game Optimiser” meny, som samler den relevante informasjonen på ett sted. (Foto: Audun Hage)

48-50” TV-skjermer for gaming?

En TV som er øremerket gaming, behøver ikke være like stor som den typiske stue-TV-en. Dette er heller TV-ene for de små rommene med de smale veggene, der man uansett blir sittende klistret tett inntil skjermen!

I gaming-modus er man mer fokusert på hva (eller hvem) som lurer rundt neste sving. En kompetitiv gamer foretrekker full oversikt over hele skjermen, uten å måtte flytte blikket for mye.

I tillegg favoriserer man gjerne ytelse og bildekvalitet foran kvantitet og størrelse. Ved å velge en mindre skjerm, kan du potensielt få bedre bilde, til samme eller lavere pris enn den større modellen.

Testdeltakerne: Kompakte skjermer med gaming-fokus

Til denne testen har vi fokusert på gaming-relaterte finesser og ytelser, og endte opp med fem spennende testdeltakere. Utfordrerne fra LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) og Sony (XR-50X90K) er alle utstyrt med HDMI 2.1 innganger og støtter 4K-oppløsning med inntil 120 bilder i sekunder (4K/120 fps). Her er også støtte for viktige finesser som variabel skjermfrekvens (VRR) og dedikerte bildemodus for spill. Enkelte modeller har også en egen skjerm-meny som gir rask tilgang til de viktigste innstillingene for spill.

De fem skjermene er utstyrt med enten OLED, MiniLED eller direkte LED-baklys, som gir meget god kontrast. Dermed vil de selvfølgelig også være godt egnet for vanlig TV-titting. Hvis du kunne tenke deg de samme egenskapene i større format, er det også verdt å nevne at samtlige av deltakerne også kan leveres i større skjermstørrelser, helt opp til 85 tommer i noen tilfeller.

Dette legger vi vekt på

Vi stiller som vanlig høyest krav til bilde og lyd, men brukervennligheten står også i fokus, med vekt på menysystem og fjernkontroll. Dagens TV-er har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester osv.) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt. Gode tilkoblingsmuligheter er også en klar fordel, slik at du kan koble til det du har av videokilder. Populære og moderne spillkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X/S stiller dessuten krav til TV-ens spill-egenskaper: For å fungere optimalt må TV-en takle varierende bildefrekvenser (60-120 Hz), og ikke minst ha en lav forsinkelse, slik at du henger med i de hurtigste spilltoktene.

Hvilken av disse TV-ene gir den beste spillopplevelsen i praksis? La oss teste!

Lav forsinkelse (også kalt input lag) er viktig for å unngå at TV-en påvirker reaksjonsevnen din i spill. (Foto: Audun Hage)

Risiko for innbrenning på OLED?

Noen lesere lurer sikkert på om innbrenning fortsatt kan være et tema når det kommer til OLED. Svaret på det er både ja og nei: Selv om det forekommer uhyre sjeldent med nåværende OLED-generasjoner, er det fortsatt en viss fare for at statisk grafikk, menyer og lignende kan brenne seg fast i ekstreme tilfeller – over lengre tid. Dette er noe man bør ta høyde for ved bruk av OLED til gaming og grafikk, men kan som regel unngås ved å unngå for mye statisk innhold, bruke skjermsparere og ikke minst at TV-en skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk.

Produkter i denne test

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Sylskarp og lyssterk

Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke.
Sony X90J må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger. Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
Les hele testen

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Treffsikker lyskanon

Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, og har i tillegg flust med gaming-vennlige finesser.
QN90A må klare seg med to av fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.
Les hele testen

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Flink til det meste

Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.

Panasonic JZ1000 har en flott og kontrastrik bildekvalitet som egner seg like bra til spill som filmtitting.
JZ1000 har kun to 4K/120 Hz kompatible innganger, og mangler en egen hurtigmeny for spillinnstillinger.
Les hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Fargesprakende spillopplevelse

Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!

Philips 48OLED806 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi en boost til spillopplevelsen.
Kun to av fire innganger støtter HDMI 2.1. Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene.
Les hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favoritt

LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet, og er fullspekket med gaming-vennlige finesser. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top