TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

GRUPPETEST 42-43” LCD og OLED-TV-er til gaming

Beste TV-er til gaming

En TV behøver ikke være kjempestor for å gi deg gåsehud på film, serier og sport. Disse kompakte 42- og 43-tommerne fungerer også glimrende til gaming!

forfatter
Publisert 03.02.23 - 13:37

For å bli en god gamer må du ha et årvåkent blikk, kvikke reflekser og bedre treffsikkerhet enn motstanderen. I tillegg gjelder det selvfølgelig å ha utstyret i orden! En god TV-skjerm eller monitor er essensielt når du søker den beste bildeopplevelsen og samtidig vil henge med i konkurransen.

Moderne spillkonsoller og PC-er byr på massevis av visuelle godsaker, men stiller også høye krav til TV-skjermen eller monitoren for å vises til sin fulle rett.

Med avansert spillgrafikk i 4K-oppløsning, økt kontrast (HDR – high dynamic range) og høye bildefrekvenser, kan det godt hende at din gamle TV er moden for utskifting.

TV-produsentene har innsett at gaming blir stadig viktigere, og har lagt bedre til rette for dette på de seneste modellene. TV-ene har fått bedre tilkoblingsmuligheter, dedikerte bildemodus for spill, og flere justeringsmuligheter som sikrer en optimal spillopplevelse.

42-43” TV-skjermer for gaming

En TV for gaming trenger ikke være like stor som den tradisjonelle stue-TV-en. Når du spiller, sitter du som regel tettere på skjermen og trenger full oversikt uten å måtte bevege blikket ditt for mye. Derfor passer en 42 eller 43-tommer midt i blinken.

En 43-tommer er cirka 1 meter bred, og passer inn der andre skjermer blir for store og plasskrevende. De er enkle å smette inn på den smale veggen, mellom vinduet, peisen og bokhylla – eller bare ha stående i et hjørne.

En 43-tommer passer selvfølgelig også perfekt for deg som ønsker en kompakt TV til kjøkkenet, hjemmekontoret, hytta eller soverommet, med relativt kort seeravstand (1-2 meter) mellom TV-en og sitteplassen.

Testdeltakerne: Kompakte skjermer med gaming-fokus

Til denne testen har vi fokusert spesielt på gaming-relaterte finesser og ytelser, og endte opp med fem spennende testdeltakere. Utfordrerne fra LG (OLED42C2), Panasonic (TX-42LZ980E), Samsung (QE43QN90B), Sony (XR-42A90K) og TCL (43QLED760) er utstyrt med HDMI 2.1 innganger og støtter 4K-oppløsning med opptil 120 bilder i sekundet (Eller 60 i TCL sitt tilfelle).

Her er også støtte for viktige finesser som variabel skjermfrekvens (VRR) og dedikerte bildemodus for spill (Auto Low Latency Mode – ALLM). Enkelte modeller har også en egen skjerm-meny som gir rask tilgang til de viktigste innstillingene for spill.

De fem skjermene er utstyrt med enten OLED, MiniLED eller LED-baklys, som gir god kontrast. Dermed vil de selvfølgelig også være godt egnet for vanlig TV-titting, film og serier.

Og husk – hvis du kunne tenke deg de samme egenskapene i større format, husk at deltakerne også kan leveres i større skjermstørrelser, helt opp til 85 tommer i noen tilfeller.

Les også Her er LCD-skjermene som kan ta innersvingen på OLED Samsung, Sony og TCL barker sammen i beinhard TV-kamp: Hvilken LCD-skjerm gir deg best bildekvalitet for pengene?
Les også Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.

Produkter i testen

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Kjapp og kontrastrik

Med saftig lysstyrke, kvikk respons og masse tilkoblingsmuligheter er Samsung QN90B en høyinteressant skjerm til gaming og annen TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, masse gaming-vennlige finesser og gode tilkoblingsmuligheter.
QN90B mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer strålende til både gaming og generell TV-underholdning.

Panasonic LZ980E leverer gnistrende god og naturlig bildekvalitet, pluss finesser som egner seg like bra til spill som filmtitting.
LZ980E må klare seg med at to av de fire HDMI-inngangene er 4K/120hz kompatible.

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til «dekket bord» med LG OLED C2, en TV som fungerer utmerket til alle typer spill.

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater og gaming-finesser.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skjerm leverer glimrende bilde- og lydkvalitet, selv om spillresponsen kunne vært enda kvikkere.

Sony-skjermen serverer skarpe og smude bilder med glimrende kontrast.
Sony A90K er ikke den kvikkeste skjermen til gaming, og må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger.

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budsjett

Med TCL QLED760 får du en spillvennlig TV med flott ytelse til prisen.

TCL leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast, i tillegg til lav forsinkelse/input lag.
TCL 43QLED760 må nøye seg med kun to HDMI-innganger og støtter maksimalt 4K/60Hz videosignaler.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde