Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 55″ premium 4K LCD TV-er

TRIPPELTEST: 55" premium 4K LCD TV-er

Samsung, Sony og TCL barker sammen i beinhard TV-kamp: Hvilken LCD-skjerm gir deg best bildekvalitet for pengene?

Skrevet av / 21.12.22 - 09:00
55″ premium 4K LCD TV-er
Audun Hage

Produkter i denne test

Hvis din gamle TV føles treg, slapp og fattig på kontrast, kan det være på tide å vurdere en ny skjerm i stua. Først da kan du nyte filmen, favorittserien eller sportssendingen til sitt fulle potensial!

I denne testen har vi tatt for oss tre LCD-skjermer i premium-klassen. Alle de tre utfordrerne fra Samsung, Sony og TCL kan skilte med 4K-oppløsning, HDR (High Dynamic Range) og en variant av direkte LED-baklys, som lover vesentlig bedre bildeopplevelse enn de billigste variantene. Men hvilken er aller best?

TCL C835, Samsung QN85B og Sony X93K på testbenken. (Foto: Audun Hage)

LCD – fortsatt et godt alternativ for mange

Valg av TV betyr også et valg mellom ulike panelteknologier, og dette året har vi sett OLED gjøre stor fremgang. Den engang eksotiske teknologien har kommet kraftig ned i pris, og vunnet stadig mer terreng mot LCD-konkurrentene. Men det betyr ikke at vi skal glemme LCD helt enda …!

LCD er en aldrende teknologi som er avhengig av gjennomlysning for å vise bilder. Derfor har den vanskelig for å oppnå samme overlegne kontrast som de «selvlysende» OLED-skjermene. Ser du mye film og serier i et rom med dempet belysning, vil forskjellen ofte være markant.

Likevel klarer de flinkeste produsentene fortsatt å holde liv i LCD, ved hjelp av avansert filterteknikk, baklys (LED, MiniLED) og smart bildebehandling. Dette gjør at de beste skjermene fortsatt konkurrere med OLED på flere områder.

Det kan være flere grunner til å vurdere en LCD-TV over OLED. Et av dem er lysstyrke: Hvis brorparten av skjermtittingen din foregår på dagtid og/eller i lyse omgivelser, kan det hende at OLED-skjermene vil oppleves i svakeste laget. Selv om de seneste OLED-generasjonene har gjort fremgang, er det fortsatt et stykke igjen til de kraftigste LCD-skjermene med LED-baklys.

De beste LCD-skjermene er i stand til å holde et vesentlig høyere lysstyrke (godt over 1000 nits) og gjerne over et større bildeareal enn en typisk OLED-TV. Dette gir fordeler hvis du skal bruke skjermen mye på dagtid, og til engasjerende innhold som sport. Da vil du naturligvis ha så mye lys som mulig.

Mer lysstyrke kan bety mer intense og engasjerende farger. Og nettopp fordi LCD-skjermene har mer lysstyrke tilgjengelig, kan de også ha mørkere filtre utenpå skjermen (antirefleks o.l.) som gir mindre gjenskinn.

En annen faktor kan være hvis du driver mye med gaming, og er redd for innbrenning. Selv om risikoen for å lage permanent innbrenning på en OLED-skjerm er svært liten, kan det likevel forekomme i ekstreme tilfeller. Derfor advarer produsentene mot å vise for sterke og statiske bilder over lang tid.

Dette legger vi vekt på når vi tester

Vi har hentet en trio av premium LCD-skjermer fra de kjente produsentene Samsung, Sony og TCL. Kravet er 55 tommer, 4K-oppløsning, støtte for HDR (High Dynamic Range) og en eller annen form for LED-baklys. Modellene fra Samsung (QN85B) og TCL (C835) er begge utstyrt med avansert MiniLED-baklys, mens Sony bruker den mer konvensjonelle LED-varianten.
Vi har testet TV-ene opp mot hverandre under kontrollerte lysforhold. I tillegg til å gjøre visuelle observasjoner av bildekvaliteten, har vi også gjort målinger av kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse, samt forsinkelse (input lag), for å se hvordan de ulike modellene yter i forhold til hverandre.

Obs! Flere av de testede 55-tommerne også er tilgjengelig i andre skjermstørrelser (65”/75” etc.) for deg som har annerledes plass, behov og budsjett.

Prisen på de testede modellene vil variere gjennom sesongen, og vi anbefaler at du orienterer deg via prissøketjenester som Prisguiden og Prisjakt for å holde deg oppdatert. Da kan du lettere gjøre et «kupp» når januarsalget kommer!

Produkter i denne test

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

God til det meste

Fra Sony kommer en TV med Google TV brukergrensesnitt og topptrimmet bildebehandling. Men X90K kan virke litt traust mot MiniLED-modellene.

Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og lyden er ganske slank.
Les hele testen

TCL C835 (55C835)

Mye bilde for pengene

TCL C835 er en velutstyrt Google-TV med strålende bildekvalitet til en gunstig pris.

TCL C835 serverer meget god bildekvalitet med glimrende lysstyrke og kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Samsung.
Les hele testen

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Sylskarp kontrast-kanon

Samsung QN85B er en slank TV med solid ytelse: Her får du et skarpt og kontrastrikt bilde med suveren dybdefølelse!

Samsung-modellen serverer en gnistrende kontrastrik og dybdefull bildekvalitet i en slank design. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Menysystemet halter litt, og Samsung må fortsatt klare seg uten støtte for Dolby Vision.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Scroll to Top