Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

TEST: TCL 98C735

Jumbo-TV til gi-bort pris

Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.

Skrevet av / 03.11.22 - 09:00
TCL 98C735
Audun Hage

Det skrives mye om inflasjon, krympflasjon og økende råvarepriser for tiden. Men i TV-bransjen snakkes det mer om «skjermflasjon»! LCD-paneler blir stadig billigere, og selv de virkelig store TV-ene daler i pris. Det er denne sværingen fra TCL et godt eksempel på.

Kinesiske TCL har med panelfabrikken CSOT i ryggen, klatret til å bli en av verdens største TV-produsenter. I år har de tatt den helt ut, med en skjerm i det de selv kaller jumboklassen.

Modellen heter 98C735, og vi snakker definitivt bred last: Med en skjermdiagonal på 98 tommer er dette den største TV-skjermen vi noen gang har hatt på testbenken, med god margin!

Skummelt stor: TCL 98C735 var for bred for TV-benken vår, så vi måtte ty til reserveløsninger. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735: Når 85” blir for smått

For ikke lenge siden var 85 tommer den største skjermstørrelsen som var praktisk tilgjengelig for folk flest. 98-tommerne var tidligere forbeholdt profesjonell bruk, reklame og lignende, men nå finnes de altså tilgjengelig for hjemmebruk. Bildearealet ligger rundt 2,8 kvadratmeter!

Så var det prisen da. Skjermer i denne størrelsesklassen pleier å innebære en sekssifret prislapp, men TCL 98C735 koster til sammenligning rundt 50.000 kroner veiledende. Ikke bare det: et kjapt søk inne hos Prisguiden og Prisjakt viser at salgsprisen har vært helt ned i 35.000 kroner. Det er definitivt en gunstig pris-per-tomme, gitt at bildekvaliteten holder mål.

Les også Hvilken TV er best til gaming? En TV behøver ikke være kjempestor for å gi deg gåsehud på film, serier og sport. Disse kompakte 42- og 43-tommerne fungerer også glimrende til gaming!

Kolossal TV til hjemmekino, sport og spill

Man kan selvfølgelig spørre seg hva som er poenget med en så kolossal TV-skjerm. For alminnelige TV-seere vil det nok være overdrevent å hale et slik beist inn i stua.

Hvis du derimot er over snittet interessert i film, serier eller sport, og skal innrede en kjellerstue, et loft eller lignende for slike begivenheter – kan dette være et interessant alternativ til projektor og lerret.

98 tommer kan være en bortimot perfekt skjermstørrelse til sitteavstander på rundt tre meter eller mer, for deg som søker den ordentlige kinofølelsen.

Obs! Foruten 98-tommeren vi tester her, finnes det også en mer ”alminnelig” 85-tommer tilgjengelig i C735-serien, som også har en gunstig pris i forhold til størrelsen.

TCL XL Collection Lifestyle 1
TCL 98C735. (Foto: TCL)

TCL 98C735: Design

Designmessig ligner TCL 98C735 på en typisk LCD-skjerm, bare blåst opp til XL-format! Og det første man bør merke seg er nettopp plassbehovet.

TCL-skjermen er cirka 1,3 meter høy og 2,2 meter bred, og står på to solide føtter, med omtrent den samme distansen mellom seg.

Dessverre er det ingen mulighet for å montere føttene mer sentrert, og det går heller ikke an å heve skjermen i festene for å gi plass til en lydplanke under. Derfor må også TV-reolen være tilsvarende bred. Hvis du er i tvil, lønner det seg å ta frem målebåndet.

Den beste løsningen for mange vil nok å være henge TCL-skjermen på veggen. Da behøver du en solid veggbrakett som fungerer med VESA-målene 850 x 400 mm.

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
Her ser du de fysiske målene på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Brukervennlighet og finesser

Når det kommer til brukeropplevelsen er vi i kjent farvann: 98C735 kommer lastet med det nye Google TV systemet, drevet av Android 11. Menysystemet er både oversiktlig og effektivt, og gjør det enkelt å komme til innholdet man vil se. Brukergrensesnittet byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, med anbefalinger basert på dine egne preferanser.

Vi merker imidlertid at TCL-skjermen ikke alltid er like rask som vi kunne ønske. Responsen på fjernkontroll-kommandoer, og åpning/lukking av apper føles litt tregere enn vi har erfart med de kvikkeste Android-skjermene fra blant andre TCL selv. Noe som får oss til å tenke at prosessor og minnekapasiteten kunne vært enda bedre.

Dersom du er en ivrig «zapper» (og det er du trolig, hvis du vurderer en slik TV) vil du nok foretrekke å koble til en ekstern mediespiller, slik som en Apple TV 4K eller lignende.

Tilkoblingsmulighetene er til gjengjeld gode: 98C735 har fire HDMI-innganger, hvor to av dem har full 48 Gbps båndbredde og støtter HDMI 2.1 Her er også en eARC lydreturkanal for tilkobling av lydplanke.

Formatstøtten inkluderer Dolby Vision IQ med lyssensor, og Dolby Atmos lydprosessering. På gaming-siden takler skjermen bildefrekvenser opp til 120 Hz med VRR (variabel refresh rate). Den dedikerte gaming-modusen gir en forsinkelse rundt 12 ms (1080p/60Hz). Ved 120 Hz kan du nok regne med at forsinkelsen halveres.

P1000709
Google TV systemet byr på et bredt utvalg av apper og innhold. (Foto: Audun Hage)
98-tommeren fra TCL er godt forberedt for gaming, med blant annet støtte for 4K/120Hz, VRR og Dolby Vision. Her fra «statusskjermen» på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

TCL 98C735 bruker et bildepanel av typen QLED LCD, med et fargefilter med kvanteprikker for å utvide fargegjengivelsen. For å sikre god kontrast og jevn lysfordeling over det store skjermarealet, er den også utstyrt med direkte LED-baklys og lokal dimming, fordelt over 192 individuelle soner.

192 soner kan høres lite ut for en så stor skjerm, spesielt når vi vet at de nye MiniLED-skjermene kan ha flere tusen dimming-soner. Men i praksis fant vi at lysfordelingen var overraskende jevn og presis – nok til å unngå plagsomme glorier rundt lyse objekter.

Noen ankepunkter er det: Vi registrerer for eksempel at TCL-skjermen har en litt svakere lysfordeling helt i ytterkantene av bildet (såkalt vignettering). Vi kan også skimte en viss grad av dirty screen effect, som skyldes ujevnheter i LCD-panelet og baklyset.

Innsynsvinkelen og skjermuniformiteten på 98-tommeren er heller ikke det beste vi har sett. Fargegjengivelsen og kontrasten får et litt utvasket preg når man betrakter skjermen fra siden, eller nedenfra og oppover. Man bør derfor sørge for å sitte noenlunde midt foran skjermen, både vertikalt og horisontalt.

Dette er typiske svakheter man forbinder med billige LCD-skjermer, og de blir naturligvis mer synlige når man blåser dem opp i en skjermstørrelse som dette.

Men når det er sagt, er det ingenting av det ovennevnte vi vil betegne som dramatisk. Faktisk er det flere positive ting å si om bildekvaliteten enn negative, spesielt når vi tar hensyn til den gunstige prisklassen vi befinner oss i.

Det direkte LED-baklyset med lokal dimming (192 soner) gjør at TCL 98C735 får relativt god kontrast. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735 har for eksempel relativt god lysstyrke, som vi målte til henholdsvis 715 nits i et 10% vindu, og 515 nits i fullskjerm hvit. En HDR-kapabel skjerm bør helst klare 1000 nits eller mer for at lyseffektene virkelig skal «poppe». Men TCL-skjermen har i alle fall tilstrekkelig lysstyrke til å gi en generelt god bildeopplevelse i lyse rom.

Den lokale dimmingen bidrar også til god kontrast: Vi målte kontrastforholdet til cirka 15.000:1 med et sjakkbrett-mønstret testbilde på skjermen (ANSI Checker Board). Det er fortsatt et godt stykke unna OLED-kontrast, men fullt sammenlignbart med en god MiniLED-skjerm.

Svartnivået er også bra til LCD å være, men litt overdrevent til tider: Vi fant at TCL-skjermen hadde litt tendenser til black crush, slik at de de mørkeste gråtonene forsvant i svart. Men dette løste vi ved å gå et hakk opp på lysstyrken.

Fargegjengivelsen er normalt god, men her merker vi kanskje den største forskjellen på 98C735 og mer påkostede high-end skjermer. Fargene er ikke like intense og supernyanserte som vi kan oppleve med en del dyrere QLED- og MiniLED-skjermer. For eksempel har TCLs egen MiniLED-skjerm i modellserien over, C835, vesentlig sterkere og mer nyanserte farger. Noe forskjell bør det tross alt være!

Les også Mye bilde for pengene TCL C835 er en velutstyrt Google-TV med strålende bildekvalitet til en gunstig pris.

I tillegg er det verdt å nevne at TCL-skjermen, som LCD-skjermer flest, har et relativt blankt frontglass. Dermed vil den speile omgivelsene til en viss grad, og lyse objekter som vinduer eller lamper kan slå ut og skape sjenerende reflekser på skjermen. Dette er viktig å ta hensyn til under plassering av skjermen.

Her ser du en 55-tommer fra TCL C835-serien ved siden av 98-tommeren i C735-serien. (Foto: Audun Hage)

Storslagen bildeopplevelse

Så hvordan er bildeopplevelsen i praksis? Vel, vi kan jo begynne med det åpenbare, og si at 98-tommeren i C73-serien er DIGER! Dette er en TV som fyller synsfeltet, trekker deg inn i handlingen – og holder deg der!

Her er vi på en skjermstørrelse man normalt forbinder med projektor og lerret, bare med vesentlig bedre kontrast og lysstyrke i et vanlig opplyst rom. For ikke å glemme skarpheten fra et 4K bildepanel.

Effektfulle moderne serier som Maktens ringer(Amazon Prime) og House of Dragons(HBO Max) ser selvfølgelig mektig bra ut via den digre TCL-skjermen, godt hjulpet av den gode kontrasten og skarpheten.

At det føles som å sitte på kino er ingen overdrivelse: Man ser detaljer her, som ikke kommer på langt nær like godt frem på en «alminnelig» 75- eller 85-tommer ved samme sitteavstand.

De samme egenskapene kommer selvsagt også godt med når sport står på menyen: Vi hadde flere adrenalin-fylte øyeblikk med fotball på TCL-skjermen. For ikke å glemme noen beintøffe kamper fra MMA-sirkuset Ultimate Fighting Championship på Viaplay. 98-tommeren har god bevegelsesskarphet og henger godt med på hurtige bevegelser.

Vi kan ellers bekrefte at 98-tommeren føles helt utmerket til å game på: Er du en kompetitiv gamer i first person shooter-kategorien vil du nok foretrekke å sitte klistret til en mindre og enda kvikkere gaming PC-skjerm, men til mer «casual» gaming, eventyrspill og racingsimulatorer fungerer det glimrende, ikke minst fordi det store skjermarealet gir så godt overblikk over miljøet man beveger seg i. Innlevelsen er formidabel!

TCL 98C735 fungerer fint til gaming. Med det store skjermarealet kommer man tett på handlingen og kan se detaljer som ikke alltid kommer like godt frem på mindre skjermer. Her fra Forza Horizon på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL-skjermen er utstyrt med et 2.1-høyttalersystem signert Onkyo. Det består av undermonterte stereohøyttalere samt en ekstra basshøyttaler på baksiden. Utgangseffekten er henholdsvis 2 x 15 watt og 40 watt til front- og basshøyttaleren.

Det innebygde lydsystemet låter for så vidt skapelig nok: Høyttalerne er plassert på en slik måte at de gir god størrelse og klarhet til lyden. Stemmer kommer godt ut, og man kan spille relativt høyt uten at høyttalerne låter presset. Den ekstra basshøyttaleren gir litt ekstra fylde til musikk og lydeffekter.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at en skjerm i denne klassen fortjener å matches med et skikkelig lydsystem eller lydplanke. Vi kan se for oss at en Klipsch Cinema 1200 med sin saftige lydstyrke og voksne subwoofer, kunne være en morsom match til denne storskjermen.

TCL C73 header MND
TCL 98C735, her vist med lydplanken X937U. (Foto: TCL)

Konkurrenter?

I skrivende stund finnes det ikke mange direkte konkurrenter til TCL 98C735. Utvalget av 98-tommere er relativt begrenset, og alle koster vesentlig mer!

Den ene er Samsung QE98QN90A, som med sin MiniLED-teknikk kan by på enda mer kontrastrike og lyssterke bilder. Den koster cirka 150.000 kroner veiledende. LG tilbyr også sin aller største OLED-skjerm, 97-tommeren OLED97G2, men den koster til gjengjeld en kvart million.

Vi skal heller ikke glemme Samsungs MicroLED-TV, også kalt The Wall. Disse moduloppbygde skjermene kan spesifiseres i ulike skjermstørrelser rundt 110 tommer. En slik TV ble nylig levert til en norsk lotto-millionær (!) og koster i overkant av en million kroner.

Konklusjon

En 98-tommers TV-skjerm som TCL 98C735 er definitivt ikke for alle og enhver. Men de som kan finne plassen til et slik beist, blir belønnet av en bildeopplevelse utenom det vanlige! Her snakker vi om en TV som for alvor kan bringe kino- eller stadionfølelsen hjem i stua.

Bildekvaliteten overrasker, i positiv forstand, selv om det ikke er en direkte high-end TV vi snakker om. Det finnes utvilsomt TV-er der ute med enda saftigere kontrast og rikere fargegjengivelse. Vi må likevel si at 98C735 leverer bedre enn forventet, med god kontrast/lysstyrke og utmerket svartnivå.

Noen vil sikkert hevde vi har blitt stormannsgale, men dette er faktisk en av de morsomste TV-ene vi har testet på lang tid! TCL 98C735 er ikke perfekt, men når vi ser hvilken bildeopplevelse den gir til prisen, nøler vi ikke med å gi en solid anbefaling.

Karakter
TCL 98C735
Premium

Lyd & Bilde mener

Denne 98-tommeren gir et gigantisk bilde med stor innlevelse! TCL-skjermen leverer god bildekvalitet med fin kontrast, til en meget gunstig pris-per-tomme. Innsynsvinkelen er relativt snever, og gjør at bildet ser best ut sittende rett foran. Den brede benposisjonen krever en tilsvarende bred TV-benk.

3 hendelser på “TCL 98C735”

 1. Så vidt meg bekjent MÅ man benytte 2 stk veggfester av den STORE sorten for å henge opp denne 98-tommeren på vegg, for å tilfredsstille leverandørens krav.
  Selv valgte jeg å forlenge min tv-benk med en IKEA Malm kommode på hver side av tv-benken. De er stødige, og jeg slapp å tilkalle ett halvt fotball-lag for å løfte og støe opp og skru og herje for å henge den opp…2 mann klarte fint å pakke den ut, skru på bein, og løfte den opp på Malmkommodene…Det finnes video på Youtube for utpakking og montering av bordstativet. Stativene er faste, sterke og stødige, og det er INGEN fare for at skjermen skal velte…

 2. Kjetil Stöckel-Kvamme

  Har dere testet veggmontering av denne?
  Jeg kan ikke finne festebraketter som passer til VESA spesifikasjonene som er oppgitt, har dere noen innspill her?

  1. Audun Hage

   Hei Kjetil!

   Vogel’s leverer veggfester som tar skjermer i denne størrelse/vektklassen og som passer til VESA målene 850 x 400 mm. Det finnes veggfester for å henge skjermen direkte på veggen, samt leddede fester som gjør at du kan vinkle skjermen i ønsket retning, trekke den ut for å komme til kontaktene etc.

   https://www.vogels.com/en-no/p/pro-avmountadvisor/display?token=e36c1f7f2c7a63480596cbf4a7641fd5

   Voglens PFW 6900-serien selges blant annet hos Elkjøp:

   https://www.elkjop.no/product/tv-lyd-og-smarte-hjem/tv-og-tilbehor/tv-tilbehor/veggfeste-til-tv/vogels-pfw-6900-fast-veggmontering/526008#specifications


   mvh
   Audun Hage
   Lyd &Bilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top