TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skjerm leverer glimrende bilde- og lydkvalitet, selv om spillresponsen kunne vært enda kvikkere.

forfatter
Publisert 03.02.23 - 13:37
Karakter
Sony A90K (XR-42A90K)
L&B menerskew
pluss Sony-skjermen serverer skarpe og smude bilder med glimrende kontrast.
minus Sony A90K er ikke den kvikkeste skjermen til gaming, og må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 42” 4K OLED
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Oppdateringsfrekvens: 100/120 Hz
 • Operativsystem: Android 10/Google TV
 • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 2 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Gaming-finesser: VRR, ALLM
 • Skjermstørrelser: 42”, 48”
 • Annet: Acoustic surface høyttalere, XR videoprosessor
 • Web: www.sony.no
Veil. pris 14990 Produktside

Sony, produsenten av Playstation 5, tilbyr også noen TV-skjermer som de hevder skal passe ekstra godt sammen med den populære spillkonsollen. En av disse er Bravia A90K, som også er Sony aller første OLED-TV i 42 tommers versjon! Den er liten og nett å se på, men har flust av finesser på innsiden.

Sony XR-42A90K

A90K-serien plasserer seg midt mellom high-end modellen A95K og den rimeligere A80K som vi allerede har testet. Denne serien er kun tilgjengelig i 42 og 48 tommer, og henvender seg til de som vil ha en kompakt TV, uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

A90K bruker et topp-spekket OLED-panel fra LG Display, med Sonys egen XR videoprosessor og deres velkjente Acoustic Surface høyttalersystem. Det er en kombo som har vist seg svært vellykket i tidligere tester.

Sony A90K (5) Sony A90K remote Sony A90K inputs Sony A90K rear Sony A90K stand
<
>
Sony-skjermen har en flott design med en buet sokkel som passer fint inn på ulike TV-benker og pulter. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Sony A90K har det nye Google TV brukergrensesnittet, med bredt utvalg av strømmetjenester, apper og spill. Den har dessuten fått Sonys premium fjernkontroll med bakbelyste knapper, hvilket vi selvfølgelig setter ekstra pris på i «kinomørket»!

På tilkoblingene kan Sony A90K skilte med fire HDMI-innganger, men igjen er det bare to av disse som støtter 4K/120hz videosignaler. Hvis du velger å koble til en lydplanke, har du i praksis bare én kontakt ledig for 4K/120 Hz. Ikke noe problem så lenge du bare har en PS5, men for de som gjerne eier flere konsoller, kan det by på utfordringer.

Sony-skjermen er skreddersydd for Playstation 5 (Perfect for Playstation 5) med finesser som Auto HDR Tone Mapping (HGiG) og Auto Low Latency Mode (ALLM). TV-en gjenkjenner når den har en PS5 tilkoblet, og velger automatisk de rette innstillingene. Men utover det, har man ikke like mange justeringsmuligheter som f.eks. LG og Samsung, og heller ingen dedikert «Game Bar» meny.

Sony A90K har ellers god formatstøtte, med blant annet Dolby Vision for gaming. Dessverre kan man ikke velge både Dolby Vision og 120 Hz-modus samtidig: Man må velge mellom å kjøre Dolby Vision i 60 Hz, eller vanlig HDR i 120 Hz. Dette i motsetning til LG OLED C2 som støtter begge finesser på samme tid.

I tillegg merker vi at Sony-skjermen reagerer bittelitt saktere på spillkontrollen enn de aller raskeste i testen. Input lag ble målt til cirka 22 millisekunder.

Sony-skjermen er skreddersydd for Playstation 5: den merker automatisk når du har spillkonsollen tilkoblet og velger de optimale bildeinnstillingene.

Bildekvalitet

På bildesiden er dette en OLED-TV med alle sine kjente og kjære fordeler. Sony-skjermen leverer et skarpt og kontrastbilde med suveren dybde i svartnivået.

Samtidig merker vi oss at Sony A90K er hakket dusere i kontrast og lysstyrke enn de beste i testen. En ting er MiniLED-skjermen fra Samsung (QN90B), som selvfølgelig har mer lysstyrke under alle seerforhold. Men også de to OLED-utfordrerne fra LG og Panasonic kan skilte med saftigere lysstyrke og kontrast, hvilket er både synlig og målbart. Det kan tyde på at Sony har valgt en litt mer konservativ bildeestetikk enn konkurrentene i dette tilfellet.

Når det er sagt, er Sony A90K for det meste en nydelig TV å se på. Storslagne Playstation-spill som Call of Duty og Last of Us kommer til sin fulle rett, takket være presise, nyanserte farger og glimrende kontrast. Det er bare i noen få tilfeller vi savner mer trykk i HDR-effektene. Sony-skjermen har i tillegg meget glatte og sømløse bevegelser.

Ellers må det selvfølgelig nevnes at Sony-skjermen har en glimrende bildekvalitet til vanlig TV-titting, film og serier. Dette er ikke minst takket være XR videoprosessoren som greier å trylle frem et meget støysvakt og skarpt bilde.

Sony A90K Call of Duty (2) Sony A90K Last of Us (3) Sony A90K Call of Duty
<
>
Store Playstation-spill som Call of Duty og The Last of Us kommer til sin fulle rett takket være presise, nyanserte farger og god kontrast. A90K er dog litt svakere på kontrast og lysstyrke enn de beste i testen. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sony A90K har et aldri så lite ess i ermet når det kommer til lyd: I stedet for vanlige undermonterte høyttalere, bruker den selve OLED-panelet som høyttaler. Ved hjelp av små motorer på innsiden, vibrerer bildepanelet i takt med lydsignalet, med det resultat at lyden kommer direkte ut av skjermen.

Resultatet i praksis er imponerende bra, spesielt til en så kompakt TV å være. Lydbildet er både stort, omsluttende og fremadlent, samtidig som det er god fylde i bassen. Her kan man i mange tilfeller klare seg uten separat lydplanke!

Konklusjon

Sony A90K er en kompakt OLED-skjerm med glimrende bilde- og lydkvalitet, som også duger fint til gaming. Sony-skjermen er ikke like «hardcore» når det kommer til gaming-finesser og tilkoblingsmuligheter som noen av konkurrentene, men fungerer likevel godt i samspill med Playstation 5. Dette er den riktige TV-en for deg som vil ha bra bilde til film og serier, og som i tillegg liker å spille av og til, fremfor å sitte innbitt i timevis foran skjermen

Også i denne testen:

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Kjapp og kontrastrik

Med saftig lysstyrke, kvikk respons og masse tilkoblingsmuligheter er Samsung QN90B en høyinteressant skjerm til gaming og annen TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, masse gaming-vennlige finesser og gode tilkoblingsmuligheter.
QN90B mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer strålende til både gaming og generell TV-underholdning.

Panasonic LZ980E leverer gnistrende god og naturlig bildekvalitet, pluss finesser som egner seg like bra til spill som filmtitting.
LZ980E må klare seg med at to av de fire HDMI-inngangene er 4K/120hz kompatible.

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til «dekket bord» med LG OLED C2, en TV som fungerer utmerket til alle typer spill.

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater og gaming-finesser.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budsjett

Med TCL QLED760 får du en spillvennlig TV med flott ytelse til prisen.

TCL leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast, i tillegg til lav forsinkelse/input lag.
TCL 43QLED760 må nøye seg med kun to HDMI-innganger og støtter maksimalt 4K/60Hz videosignaler.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde