Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: Samsung QN90B (QE43QN90B)

Kjapp og kontrastrik

Med saftig lysstyrke, kvikk respons og masse tilkoblingsmuligheter er Samsung QN90B en høyinteressant skjerm til gaming og annen TV-underholdning.

Publisert 03.02.23 - 13:37
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Audun Hage

Samsungs etter hvert velkjente Neo QLED skjermer er den sørkoreanske produsentens navn for LCD-skjermer med MiniLED-baklys. Denne avanserte teknikken har lenge vært forbeholdt de større skjermene i high-end klassen, men nå kryper den også ned i de mindre skjermstørrelsene, slik som denne gaming-vennlige 43-tommeren i QN90B-serien.

Samsung QN90B

QN90B-serien ligger rett under toppmodellen QN95B i Samsung-hierarkiet, og er en av de toppspekkede TV-ene fra 2022-årgangen. Den er utstyrt med et avansert MiniLED-baklys, der «mini» refererer til lysdiodene bak LCD-skjermen. Disse er bare brøkdelen (1/40) så store som vanlige lysdioder, og gir mulighet for vesentlig flere dimbare soner. Det leder til mer nøyaktig lysfordeling, og bedre kontrast enn tradisjonelle LCD TV-er.

En bonus-effekt av mini-baklyset, er at selve skjermen kan lages veldig slank. Samsung QN90B er bare et par centimeter tykk over hele skjermflaten, ute noe som stikker ut. Derfor kan den eventuelt også henges helt tett inntil veggen.

Samsung QN90B remote Samsung QN90B (7) Samsung QN90B (2)
<
>
En 43-tommer som Samsung QE43QN90B. Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Samsung har oppgradert QN90B-serien med vesentlig bedre tilkoblingsmuligheter enn forgjengeren QN90A. Alle de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120Hz, hvilket gir rikelig plass til ulike spillkonsoller og videokilder.

Samsung-skjermen er lett å sette opp, da den automatisk oppdager når du har en Xbox eller Playstation tilkoblet, og aktiverer den raskeste spillmodusen. Skjermmenyen har en egen Game Bar med full oversikt over de relevante innstillingene. Finesser som HGiG og FreeSync Premium sørger for at TV-en samarbeider bra med spillmaskinene.

Samsung QN90B har lav input lag som gjør at skjermen føles rask på avtrekkeren: Vi målte input lag til cirka 15 millisekunder.

Brukergrensesnittet Tizen byr på en lang rekke strømmetjenester, ikke bare for film og serier, men også for spill. Med apper som Xbox og Geforce Now har du anledning til å spille direkte via TV-skjermen over nettet, bare ved å koble til en spillkontroll (via Bluetooth). Grafikken og responsen fra online-tjenestene kan ikke sammenlignes med de nyeste spillkonsollene, men fungerer fint til «lavterskel» underholdning på fritiden.

Det største savnet på finessefronten er det populære HDR-formatet Dolby Vision for gaming, som støttes av Xbox Series X på flere titler (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty m.fl.) – for ikke å snakke om et stadig økende antall filmer og TV-serier. Derimot støttes det alternative formatet HDR10+.

Samsung QN90B har et gaming-vennlig brukergrensesnitt kalt Game Bar, som samler de aktuelle innstillingene på ett sted. (Foto: Audun Hage)
QN90B har fire HDMI innganger på siden, som alle støtter 2.1-standarden. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Vi har tidligere latt oss imponere av Neo QLED modeller som QN95B, og det er tydelig at den rimeligere QN90B har mange av de samme egenskapene. Til 43-tommer å være, har den temmelig potent bildekvalitet.

Samsung-skjermen har et veldig lyssterkt og livaktig bilde, som vi målte til henholdsvis 955 (10 % vindu) og 555 nits (100 % vindu/fullskjerm. Dette gir noen fordeler mot OLED-skjermene som kommer klart frem i lyse omgivelser. Selv med masse lys i rommet får bildet sterk kontrast og med skikkelig punch i HDR-effektene.

Hva med mørke omgivelser og med mørke scener på skjermen, da? Vel, selv om LED-baklyset har blitt merkbart mer presist enn forrige generasjon, kan vi fortsatt skimte noen glorie-effekter fra MiniLED-baklyset. Dette er spesielt merkbart i first-person-shooter (FPS) spill som Gears 5 og Call of Duty. For eksempel kan vi se et lite lys-omriss rundt trådkors-siktet i midten av skjermen. Bittesmå lyseffekter, slik som regndråper på skjermen, snøfnugg og lignende, kan også viskes ut litt i noen tilfeller, fordi baklyset må jobbe med å variere lysstyrken.

Samtidig skal vi ikke overdrive effekten av dette, og generelt gir QN90B et utrolig behagelig og uanstrengt bilde. Samsung-skjermen gjengir fartsfylte bilspill og actionspill med skarpe og sømløse bevegelser. Den nyanserte fargegjengivelsen får bilsimulatorer som Forza Horizon til å se meget realistisk ut.

Lydkvalitet

Til tross for at QN90B er tynn på utsiden, har Samsung klart å putte ganske gode høyttalere inn i det slanke skroget. Vi fikk overraskende god lyd fra de innebygde høyttalerne. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, med god fylde i bassen til musikk og lydeffekter.

QN90B kan også sende Dolby Atmos lydsignaler til en kompatibel lydplanke, enten via HDMI eARC, men støtter også trådløs lydoverføring via Wi-Fi (obs, krever en kompatibel Samsung lydplanke). Da kan du også dra nytte av finessen Q Symphony som utnytter de innebygde høyttalerne i samspill med lydplanken.

Konklusjon

Samsung QN90B er en TV med flere lyspunkter, bokstavelig talt: Denne MiniLED-skjermen har glimrende lysstyrke og kontrast, lav forsinkelse og fremfor alt gode tilkoblingsmuligheter. Rett og slett en knakende god allround-TV som også fungerer bra til gaming! Med et kvikt brukergrensesnitt som byr på masse strømmetjenester, er dette en lett TV å anbefale.

Karakter
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung QN90B leverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, masse gaming-vennlige finesser og gode tilkoblingsmuligheter. QN90B mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Slår Sonos på hjemmebane

Scroll to Top