Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer strålende til både gaming og generell TV-underholdning.

Skrevet av / 03.02.23 - 13:37
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Audun Hage

Panasonic er kjent for å levere TV-er med topp bildekvalitet, og i det siste har de også skjerpet fokuset på gaming. 2022-modellene fikk noen viktige oppdateringer som bør pirre interessen hos både gamere og tradisjonelle filmentusiaster. Vi har tidligere testet high-end modellene LZ2000E og LZ1500E med godt resultat, men nå har turen kommet til en betydelig rimeligere variant.

TX-42LZ980E

LZ980-serien er en av de rimeligste OLED-seriene fra Panasonic, og dessuten deres første 42-tommers OLED-TV. Bildepanelet er som vanlig hentet fra LG Display, mens bildebehandlingen styres av Panasonic selv gjennom videoprosessoren HCX AI.

Designmessig er dette en enkel affære med en sentermontert fot, som hever skjermen litt opp fra bordoverflaten. Selve TV-en har en ganske tradisjonell design, men byggekvaliteten virker i alle fall solid og tillitvekkende.

Panasonic LZ980 Panasonic LZ980 remote Panasonic LZ980 rear Panasonic LZ980 (8) Panasonic LZ980 (2)
<
>
Panasonic TX-42LZ980E. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Panasonic holder fast ved sitt eget brukergrensesnitt, MyHomeScreen, der mange av konkurrentene nå velger Android eller Google TV. Det er ikke like rikholdig på strømmetjenester, men har i det minste velkjente apper som Netflix, Disney+ og Apple TV+ på menyen.

Derimot er det ingen særlige strømmetjenester for spill verdt å nevne, så her må du ty til en separat spillkonsoll eller PC om du vil teste de nyeste spillene.

Panasonic byr på fire stykk HDMI-innganger, men i likhet med Sony, er det bare to av disse som er kompatible med 4K/120Hz videosignaler. Enda en færre hvis du også kobler til en lydplanke. Det er litt spartansk i forhold til Samsung og LG, som tilbyr full båndbredde på alle fire.

Til gjengjeld har Panasonic sørget for en egen dedikert spill-bildemodus – Game Mode Extreme, som føles kvikk og responsiv. Vi målte input lag til cirka 15 millisekunder. LZ980E støtter også viktige gaming-finesser som VRR og AMD FreeSync. Den støtter også Dolby Vision for spill, men da bare opp til 60 Hz.

Panasonic LZ980 input lag Panasonic LZ980 (7)
<
>
En nyhet på 2022-modellene er at Panasonic har lagt til en egen Game Control Board, som gir full oversikt over innstillingene. Her kan man skru VRR av og på, og forbedre synlighet i mørke områder. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Bildemessig er det ingenting å utsette på Panasonic LZ980E. Den har alle de typiske styrkene vi forbinder med OLED, deriblant dypt svartnivå og glimrende kontrast. Her er også en meget presis og naturlig fargegjengivelse: Med bildemoduser som Professional 1 og Filmmaker Mode er du sikret et nøytralt og korrekt bilde, slik filmprodusentene har sett for seg i studio.

Måleresultatene for gråskala og farger (målt i Calman Autocal) var svært gode, uten særlig behov for endringer eller finjusteringer. Fargebalansen er bortimot perfekt, rett opp av esken!

Et korrekt bilde til film, fungerer også glimrende til spill, viser det seg. Gaming-opplevelsen er sømløs og fin, og de presise fargene gjør at den lekre grafikken og HDR-effektene kommer til sin fulle rett. Eventyrspill ser fantastisk lekre ut!

Panasonic-skjermen takler også hurtige racingspill og skytespill i 120 Hz modus, uten at bildet bryter opp eller flimrer. Skarpheten er knallgod, selv under hurtige bevegelser.

Når vi sammenligner med LG OLED42C2, er det helt klart flere likheter enn forskjeller mellom de to. Lysstyrken er ikke like intens som Samsungs miniLED skjerm, men i praksis fant vi at bildet var mer enn lyssterkt nok til vanlig bruk. Under normale seerforhold og litt dempet belysning har Panasonic-skjermen mer enn nok krutt.

Lydkvalitet

Panasonic-skjermen har et standard lydsystem med 2 x 15 watt og stereo høyttalere. Lydgjengivelsen er ikke noe spesielt å skrive hjem om, særlig sammenlignet med Sony A90K som har et betydelig kraftigere lydsystem. Stemmer låter litt innestengte, og bassen er ganske fraværende.

Panasonic-skjermen har til gjengjeld en velfungerende lydreturkanal (HDMI eARC) slik at du kan koble til en Dolby Atmos kompatibel lydplanke og få mer futt i lyden.

Konklusjon

LZ980E gjør ikke skam på opphavet, og føyer seg inn i rekken av glimrende OLED-skjermer fra Panasonic – nå i nytt 42 tommers format. Bildegjengivelsen er kontrastrik og skarp, med usedvanlig flotte og naturlige farger.

Panasonic har også sørget for gode gaming-finesser som gjør at TV-en fungerer bra med de nyeste konsollene. Dermed kan LZ980E egne seg godt til både kresen filmtitting så vel som innbitt gaming. Det eneste vi savner er bedre tilkoblingsmuligheter, og litt flere strømmetjenester å velge mellom!

[BILDETEKSTER]

LZ980E er bare noen millimeter på det tynneste, men blir vesentlig tykkere nedover for å gi plass til elektronikk og høyttalere. Dermed vil TV-en stikke noe ut fra vegg dersom du veggmonterer den.

Karakter
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Premium

Lyd & Bilde mener

Panasonic LZ980E leverer gnistrende god og naturlig bildekvalitet, pluss finesser som egner seg like bra til spill som filmtitting. LZ980E må klare seg med at to av de fire HDMI-inngangene er 4K/120hz kompatible.

Også i denne testen:

42-43” LCD og OLED-TV-er til gaming

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Kjapp og kontrastrik

Med saftig lysstyrke, kvikk respons og masse tilkoblingsmuligheter er Samsung QN90B en høyinteressant skjerm til gaming og annen TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, masse gaming-vennlige finesser og gode tilkoblingsmuligheter.
QN90B mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.
Les hele testen

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til «dekket bord» med LG OLED C2, en TV som fungerer utmerket til alle typer spill.

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater og gaming-finesser.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.
Les hele testen

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skjerm leverer glimrende bilde- og lydkvalitet, selv om spillresponsen kunne vært enda kvikkere.

Sony-skjermen serverer skarpe og smude bilder med glimrende kontrast.
Sony A90K er ikke den kvikkeste skjermen til gaming, og må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger.
Les hele testen

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budsjett

Med TCL QLED760 får du en spillvennlig TV med flott ytelse til prisen.

TCL leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast, i tillegg til lav forsinkelse/input lag.
TCL 43QLED760 må nøye seg med kun to HDMI-innganger og støtter maksimalt 4K/60Hz videosignaler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top