TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budsjett

Med TCL QLED760 får du en spillvennlig TV med flott ytelse til prisen.

forfatter
Publisert 03.02.23 - 13:37
Karakter
TCL QLED760 (43QLED760)
L&B menerskew
pluss TCL leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast, i tillegg til lav forsinkelse/input lag.
minus TCL 43QLED760 må nøye seg med kun to HDMI-innganger og støtter maksimalt 4K/60Hz videosignaler.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 43” 4K LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Oppdateringsfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Android 11/Google TV
 • Innganger: 2 HDMI (2 x 2.1), 1 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Gaming-finesser: VRR, ALLM
 • Skjermstørrelser: 43”, 50”, 55”, 65”, 75”
 • Annet: Dolby Atmos, Game Master
 • Web: tcl.com
Veil. pris 5990 Produktside

TCL er en produsent som har utmerket seg med flere gode TV-er: Den kinesiske produsenten fører en aggressiv prispolitikk som har gjort dem til en interessant utfordrer til andre etablerte fabrikanter som Samsung og LG.

QLED760-serien er en relativt ny modell som byr på Google-TV, bred formatstøtte og flere aktuelle gaming-finesser. TCL-skjermen skiller seg ut ved at den koster vesentlig mindre enn de andre testdeltakerne. Vi har likevel valgt å ta den med, nettopp for å se hvordan den står seg som et rimeligere alternativ til premium-modellene.

TCL QLED760

TCL-skjermen har en enkel og ukomplisert design, og står på to V-formete føtter som gir god plass til en lydplanke under. Brukergrensesnittet er det velkjente Google TV, som gir bred tilgang til de nyeste strømmetjenestene, og oppdateres hyppig med nye apper. Fjernkontrollen er av den moderne typen med Bluetooth og innebygd mikrofon for Google Assistant. Den har også snarveier til de viktigste funksjonene.

TCL 43QLED760 P1010337 P1010329
<
>
TCL-skjermen har en enkel og ukomplisert design, og står på to V-formete føtter som gir god plass til en lydplanke under. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Det er først og fremst på tilkoblingene vi merker at vi har med en rimeligere TV å gjøre. TCL QLED760 har kun to HDMI-innganger, hvilket er uvanlig få i disse dager. Her kan du altså oppleve å gå tom for tilkoblinger rimelig fort. (Merk: Dette gjelder kun 43-tommers utgaven. De større 55 og 65-tommerne har 3 stykk HDMI 2.1.)

En annen ting å merke seg er at denne skjermen, i motsetning til de dyrere konkurrentene, kun takler en maksimal oppdateringshastighet på 60 Hz. Du vil altså ikke kunne dra nytte av spill eller video med høy framerate (HFR). Bortsett fra dette er formatstøtten god, med bl.a. Dolby Vision og HDR10+, og mulighet for Dolby Atmos lyd via HDMI-utgangen.

TCL har også inkludert en del kjekke gaming-finesser, slik som VRR og en egen spillmodus (Game Master) med lav forsinkelse som vi målte til 13,7 millisekunder.

QLED760 har en egen Spillassistent-meny som gir adgang til de viktigste innstillingene, oversikt over inngang, framerate. Men denne er ikke like avansert som LG og Samsungs varianter. (Foto: Audun Hage)
TCL har en egen spillmodus (Game Master) med lav forsinkelse som vi målte til 13,7 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

TCL-skjermen bruker et 4K LCD bildepanel med QLED fargefilter og direkte LED-bakbelysning, uten lokal dimming. Her er altså ingen fancy OLED eller MiniLED-teknikk under panseret. Når det er sagt, ble vi likevel positivt overrasket over den generelle bildekvaliteten.

Det merkes som forventet at kontrasten og lysstyrken er mer midt på treet i forhold til de dyrere konkurrentene. QLED760 kan ikke helt måle seg med den saftige lysstyrken fra Samsung QN90B, eller det dype svartnivået fra LG OLED C2. Men kontrasten er likevel overraskende god til vanlig LCD å være, og tilstrekkelig til å gi et fint inntrykk av mange spill.

TCL-skjermen har et skarpt og fargerikt bilde som er lett å like, og spillmodusen føles kvikk, uten støy eller flimmer. Skarpheten er utmerket, og TCL-skjermen har en effektiv bevegelsesutjevning. QLED760 har også relativt god innsynsvinkel til LCD å være, slik at den bevarer fargene også når man betrakter skjermen sett fra siden. Alt i alt leverer TCL flott bildeytelse til prisen.

TCL QLED760 har god kontrast til vanlig LCD å være, og tilstrekkelig til å gi et fint inntrykk av mange spill. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden har QLED760 et relativt enkelt stereo høyttalersystem fra Onkyo, uten noen ekstra basshøyttaler eller lignende. Men det generelle inntrykket av lyden er klart godkjent. Her er det en god klarhet i stemmegjengivelsen, og TCL-skjermen kan spille høyt og rent uten plagsom forvrengning.

Likevel kan det nok være fristende å koble til en lydplanke som gir litt ekstra futt til lyden – men husk at du da bare har en HDMI-kontakt igjen!

Konklusjon

TCL QLED760 er den soleklart rimeligste TV-en i testen, såpass mye at det egentlig blir litt rått parti i denne sammenhengen. Kontrasten er midt på treet og kan ikke måle seg med de råeste OLED- og MiniLED-skjermene. Men så lenge du kan klare deg med færre innganger og mindre hardkokte gaming-finesser, vil dette være et prisgunstig alternativ med god allround bildekvalitet. Absolutt et bra kjøp!

Også i denne testen:

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Kjapp og kontrastrik

Med saftig lysstyrke, kvikk respons og masse tilkoblingsmuligheter er Samsung QN90B en høyinteressant skjerm til gaming og annen TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lyssterkt og kontrastrikt bilde, masse gaming-vennlige finesser og gode tilkoblingsmuligheter.
QN90B mangler støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer strålende til både gaming og generell TV-underholdning.

Panasonic LZ980E leverer gnistrende god og naturlig bildekvalitet, pluss finesser som egner seg like bra til spill som filmtitting.
LZ980E må klare seg med at to av de fire HDMI-inngangene er 4K/120hz kompatible.

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til «dekket bord» med LG OLED C2, en TV som fungerer utmerket til alle typer spill.

OLED-skjermen fra LG har flott kontrastrik bildekvalitet. Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med bred støtte for ulike videoformater og gaming-finesser.
Lyden er ikke like engasjerende som bildet, og OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene.

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skjerm leverer glimrende bilde- og lydkvalitet, selv om spillresponsen kunne vært enda kvikkere.

Sony-skjermen serverer skarpe og smude bilder med glimrende kontrast.
Sony A90K er ikke den kvikkeste skjermen til gaming, og må klare seg med to 120 Hz-kompatible HDMI-innganger.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde