Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av 7 nye TV’er

Her er høstens beste!

Alle gikk mann av huse for å kjøpe de nye LED LCD-skjermene da de kom på markedet i fjor. I år har de populære skjermene fått både forbedret bildekvalitet og lavere pris. Kanskje er det på tide å bytte ut den gamle flatskjermen med en ny?

Skrevet av / 06.09.10 - 13:31
Test av 7 nye TV’er
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor LED-skjermene er blitt så populære. Med en slankere innpakning tar flatskjermen seg atskillig bedre ut på veggen, og du kan få et større bilde uten at tv-en dominerer. De lyssterke LED LCD-panelene gir også meget flotte og kontrastrike bilder. Det eneste problemet med de sylslanke skjermene er i grunn prislappen, som til nå vært ganske fet. Men etter hvert som flere produsenter har kommet på banen, ser vi også et bedre utvalg og lavere priser på skjermer med LED-baklys.

LED, LCD og plasma
I år tilbyr de fleste av de store produsentene skjermer med LED-teknologi, enten i form av kantbelyste (Edge LED) eller bakbelyste (LED Backlight) skjermer med lokal dimming. Samtidig virker det som det verste slankehysteriet har gitt seg blant tv-produsentene. De tynne tv-ene er i praksis blitt tynne nok, og nå er det igjen fokus på bildekvalitet, finesser og tilkoblingsmuligheter som gjelder. Fordelen ved å ha lysdiodene montert bak skjermen er at de kan tennes og slukkes lokalt i forhold til innholdet på skjermen – såkalt lokal dimming. Kantbelyste skjermer må greie seg med den samme lysstyrken over hele panelet. Men ingen regel uten unntak – i år kan du få skjermer som er både tynne og har lokal dimming samtidig.Den tradisjonelle LCD-skjermen med vanlig CCFL-baklys blir mindre vanlig, og det samme gjelder plasma. Men fortsatt er det noen produsenter som satser på å videreforedle de eldre teknologiene, og slik vil det nok fortsette i mange år fremover. Alle de tre utbredte teknologiene har sine styrker og svakheter.

Hvilken størrelse?
Det første du bør tenke på når du skal handle ny tv er størrelsen, men det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe den billigste 55-tommeren du kan finne. Størrelsen bør bestemmes ut fra hvor tv-en skal stå og hvor lang betraktningsavstanden er. Når du har funnet riktig størrelse, kan du vurdere hvilken kvalitet du vil ha. Det er verdt å merke seg at kravet til bildekvaliteten øker i takt med at bildet blir større. Selv om butikkjedene reklamerer med store flatskjermer til svært lave priser, er disse sjelden av særlig god kvalitet, og du kan komme bedre ut om du velger en mer moderat størrelse til samme pris. Selv om mange tv-kjøpere velger 46 tommer eller større når skal ha ny tv, er 40/42-tommersklassen den mest populære. Dette er en fin allroundstørrelse om passer bra til små og mellomstore stuer med sitteavstand mellom to og fire meter. De mellomstore 37-tommerne virker til å være en litt utdøende rase, og de som tidligere vurderte en 37, kan være tjent med å gå for en 40-tommer. Utvalget er større, og du får mer bilde for pengene.

Testkriterier
I denne testen har vi valgt ut seks flatskjermer, hovedsakelig i prisklassen rundt 12 000 kroner veiledende. Prisene varierer, og noen apparater svinger mer i pris enn andre, avhengig av tilgangen i butikk og på nett. Bilde- og lydkvalitet er som vanlig de viktigste kriteriene. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter tv-en med best bilde, så vel som den tv-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD).

Produkter i denne test

Sony KDL-40NX700

Design i særklasse

Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

Svært god farge- gjengivelse Dypt svartnivå
Noen refleksjoner fra frontglasset
Les hele testen

Samsung UE40C6715

Back in white

Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

Sylskarpe detaljer Naturlige farger
Litt overdreven bildebehandling Tynn lyd
Les hele testen

Tandberg Ergoclass II 42”

En god allrounder

Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

Glimrende lydkvalitet
Mye strølys fra baklyset Noe overdrevne farger Dårlig filmmodus
Les hele testen

Philips 40PFL7605H

Lyser opp hverdagen

Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

God kontrast, bra svartnivå Myke bevegelser
Begrenset innsynsvinkel
Les hele testen

LG 42LE550N

Velutstyrt LED LCD

Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

Meget bra svartnivå og kontrast Brukervennlig
Slank lyd
Les hele testen

Panasonic TX-P42X20

Billig folkeplasma

Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD- oppløsning
Les hele testen

Panasonic TX-L42D25

Lekker LED fra Panasonic

Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
Les hele testen

Lyd & Bilde mener

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter Mangler litt svartnivå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top