: Panasonic TX-L42D25

Lekker LED fra Panasonic

Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

Lyd & Bilde mener

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
 • 42’’ LED LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T/C/S
 • 4 HDMI (1 sidemontert)
 • Ethernet, 1 USB
 • 2 scart, komponent
 • Analog audio inn/ut
 • Digital audio ut (toslink)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Panasonic har tidligere satset utelukkende på plasma fra 42 tommer og oppover, men i år utvider de sortimentet med flere tynne og lekre LED-skjermer. Bildepanelet er en videreutvikling av Panasonics IPS LCD-panel (kjent bl.a. for sin gode betraktningsvinkel) kombinert med LED-kantbelysning. Utseendemessig kan den nye D25-serien beskrives som ganske utradisjonell. Den gråfargede rammen har nemlig en ”bølgeeffekt” i seg, som får det til å virke som om en del av tv-en stikker ut, men det dreier seg bare om et aldri så lite synsbedrag. Vi er litt usikre på om vi liker designen eller ikke, men det er uansett ingen tvil om at TX-L42D25 har en atskillig lekrere og slankere formfaktor enn for eksempel Panasonics egne plasmaskjermer.

Brukervennlighet og funksjoner
Baksiden av apparatet har en litt lysere utførelse enn fronten, og her er det orden i sysakene. Flere av de mest brukte tilkoblingene er felt inn og lett tilgjengelige fra siden, men brorparten av kontaktene vender fortsatt bakover, slik at det blir verre å få skjermen helt tett inntil ved veggmontering. Panasonic-skjermen gjør seg nok derfor aller best på den svingbare foten som følger med. 42D25 har også svært gode tilkoblingsmuligheter. Fire HDMI-kontakter er på plass, hvorav en av dem er utstyrt med en såkalt lydreturkanal (ARC – Audio Return Channel) som kan sende tv-lyden digitalt til for eksempel en surroundreceiver. Skjermen har Common Interface (CI) kortplass som tar imot kortmoduler fra RiksTV og Canal Digital kabel-tv. Kobler du en USB-harddisk til en av USB-inngangene kan du bruke denne som pauseminne, eller programmere og ta opp tv-programmer rett på harddisken.

Bildekvalitet
Førsteinntrykket fra Panasonic er at skjermen har en meget bra fargebalanse rett opp av esken. Her er det tydelig at Panasonic har jobbet mye for å få frem naturlige farger. Fargene er sterke uten å bli overdrevne, og gledelig nok er det heller ingen plagsomme fargestikk. I motsetning til tidligere Panasonic-skjermer som har hatt en ganske tydelig forkjærlighet for grønt, er det i D25 sitt tilfelle kun snakk om en svak, rødlig tone, som kun er synlig når man sammenligner med vår kalibrerte referanse, Pioneer Kuro. For å ta vare på filmfansen har Panasonic også en egen ”ekte kinomodus” kalibrert etter D65-standarden (6500 Kelvin fargetemperatur), som minner mye om THX-modusen man kan finne på Panasonics dyrere plasmamodeller. Her er både lysstyrken tilpasset filmtitting i mørkere omgivelser, og fargene justert så nøytralt som mulig. TX-L42D25 er også utstyrt med gode justeringsmuligheter for den som vil ta bildet enda lengre. En egen proffmeny (ISFccc) gir tilgang til å kalibrere grunnfargene en for en.

Det er også svært imponerende hvilken mengde detaljer skjermen klarer å få frem. Her er det ingen tendenser til overdreven skarphet og kraftige konturer, likevel får vi frem en mengde detaljer fra både SD- (standard oppløsning) og HD-materiale. Panasonic er også god til å bevare skarpheten under bevegelser, og viser klart mindre tendenser til oppbrytning i bildet enn Philips og Tandberg. Når det gjelder svartnivået er også dette meget bra, men ikke helt i Kuro-klasse og heller ikke fullt så mørkt som det Sony NX700 får til med sitt filtrerende glass foran skjermen. På den annen side er ikke Panasonics matte overflate plaget med speilbilder slik Sony kan være når det er lyst i rommet.

Lydkvalitet
Panasonic-apparatet har overraskende god lyd til tynn tv å være. Her er det ganske bra fylde i mellomtonen som får stemmer til å høres klare og tydelige ut, og diskanten kommer også godt ut. Den dypeste bassen glimrer med sitt fravær, og vi får ikke noe særlig inntrykk av rytmen fra musikkvideoer, ei heller noe særlig ut av lydeffekter på film.

Konklusjon
Designen kan man elske eller hate, men de fleste kan være enige om at Panasonics nye LED-skjerm leverer varene når det kommer til bildekvalitet. Akkurat som på plasmaskjermene sine har den japanske produsenten vektlagt behagelige bilder med naturlig fargeestetikk, og det gir en tv som kan brukes til det meste uten behov for å justere noe, men med gode justeringsmuligheter for den som har lyst. TX-L42D25 er også spekket med innganger og ekstra funksjoner som gjør den til en så å si komplett tv.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony KDL-40NX700

  Design i særklasse

  Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

  Samsung UE40C6715

  Back in white

  Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

  Tandberg Ergoclass II 42”

  En god allrounder

  Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

  Philips 40PFL7605H

  Lyser opp hverdagen

  Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

  LG 42LE550N

  Velutstyrt LED LCD

  Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

  Panasonic TX-P42X20

  Billig folkeplasma

  Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

  Les også

  Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.
  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.