TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic TX-P42X20

Billig folkeplasma

Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

forfatter
Publisert 06.09.10 - 13:31
L&B menerskew
pluss God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
minus Mangler HD- oppløsning
Veil. pris 8000 Produktside
Spesifikasjoner
  • 42’’ plasma, 1366 x 768
  • MPEG4/RiksTV
  • SD-kortinngang
  • 4 HDMI, 2 scart
  • pc-inngang

42-tommeren i X20-serien er nokså spartansk utstyrt. Du må nøye deg med tre HDMI-innganger  og ingen internettoppkobling. TX-P42X20 er imidlertid godkjent av RiksTV og Canal Digital kabel-tv slik at du kan sette programkort fra disse leverandørene rett i tv-en. Med sin blanksvarte ramme gir 42X20 et litt mer eksklusivt inntrykk enn tidligere budsjettmodeller fra Panasonic, men frontglasset har også en tendens til å skape speilbilder av rommet den står i.

Brukervennlighet og funksjoner
Hos Panasonic skynder de seg langsomt når det gjelder brukervennlighet, og verken fjernkontroll eller menysystem har fått noen store endringer. Men det enkle er ofte det beste, heter det. Fjernkontrollen har store og tydelig merkede knapper. Menysystemet er enkelt å navigere i og bærer litt preg av at dette er en ribbet modell, med kun et fåtall av funksjoner å forville deg inn i. De mer avanserte brukerne vil nok føle seg litt snytt.

Bildekvalitet
I løpet av de tv-testene vi har gjennomført i år, har Panasonics plasmaskjermer vist at de fortsatt henger godt med LED LCD-skjermene på bildekvalitet. Plasmateknologiens begrensning ligger i lysstyrken, som er klart lavere enn det LED-skjermene kan oppvise. Derfor er de ofte mindre egnet til tv-titting på dagtid. Under normale tv-titteforhold om kvelden, og ikke minst i kinomørket, er plasma derimot midt i blinken. For få ned prisen på 42X20 har Panasonic valgt bort mye av den avanserte bildebehandlingen fra toppmodellene sine, og bruker et enklere HD Ready-panel som har lavere oppløsning og mer moderate kontrastverdier. På tross av dette er bildekvaliteten ganske så imponvverende. Fargegjengivelsen er både fyldig og naturlig på samme tid, og får frem svært mange nyanser. Dette ser man på naturbilder hvor bildet er langt mer naturtro enn det blåaktige bildet Tandberg presterer. I tillegg er både kontrasten og svartnivået meget bra. Panasonic må riktignok se seg forbigått av både Sony og LG, som begge har dynamisk bakbelysning som dempes kraftig i mørke scener. Panasonic-skjermen gjengir i tillegg  svært nøyaktige graderinger av gråtoneskalaen, og gror ikke igjen i mørke scener slik Tandberg Ergoclass 42 har tendenser til. 42X20 mangler den ferdigkaliberte THX-modusen som du finner på G20-serien og oppover, men har likevel fått en egen ”ekte kino”-innstilling hvor fargegjengivelsen er svært nøytral. Her er fargegjengivelsen utmerket, med god fargebalanse og rikelig med nyanser uten at noen av enkeltfargene kommer for sterkt fram. I praksis skal det ikke store justeringer til før bildet sitter som støpt! 42X20 har ingen bevegelseskompensering som glatter ut bevegelsene, og kan virke litt hakkete og ujevn når man sammenligner direkte med LED-skjermene. Likevel oppfører den seg eksemplarisk på krevende bildemateriale med mye bevegelse, det være seg sport eller actionfilm. Bildet bevarer skarpheten selv når det går fort unna på skjermen, og viser mindre problemer med etterslep enn flere av LED-skjermene. Mange rynker nok på nesen av at 42X20 ikke har et bildepanel med full HD-oppløsning, men det er ikke noe man trenger å bekymre seg over. Forskjellen i oppløsning er mest aktuell på HD-innhold, og selv da er den kun åpenbar på nært hold. Innenfor én meters betraktningsavstand kan man se en tendens til rutemønster fordi skjermen har litt større avstand mellom pikslene. Ved normal sitteavstand på rundt tre meter er det vrient å skjelne noen forskjell.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen har et litt større kabinett enn de tynne LED-tv-ene, og gir en litt fyldigere lyd. Lyden er klar og tydelig og særlig stemmer kommer godt frem. Det går også an å skru opp lyden til et ganske kraftig volum. Panasonic-skjermen kan likevel ikke måle seg med skjermen fra Tandberg, som har en enda fyldigere og klarere lyd.

Konklusjon
Panasonic 42X20 er nokså tradisjonell i utseendet og er ribbet for mye utstyr i forhold til de andre testdeltakerne, men så gir den også meget bra bilde til en svært så hyggelig pris. Det speilblanke frontglasset kan riktignok skape problemer i et altfor lyst rom, men under dempede lysforhold kliner Panasonic til med meget god kontrast og fargegjengivelse. En meget god budsjett-tv!

Også i denne testen:

Sony KDL-40NX700

Design i særklasse

Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

Svært god farge- gjengivelse Dypt svartnivå
Noen refleksjoner fra frontglasset

Samsung UE40C6715

Back in white

Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

Sylskarpe detaljer Naturlige farger
Litt overdreven bildebehandling Tynn lyd

Tandberg Ergoclass II 42”

En god allrounder

Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

Glimrende lydkvalitet
Mye strølys fra baklyset Noe overdrevne farger Dårlig filmmodus

Philips 40PFL7605H

Lyser opp hverdagen

Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

God kontrast, bra svartnivå Myke bevegelser
Begrenset innsynsvinkel

LG 42LE550N

Velutstyrt LED LCD

Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

Meget bra svartnivå og kontrast Brukervennlig
Slank lyd

Panasonic TX-L42D25

Lekker LED fra Panasonic

Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Følg Lyd & Bilde